MotoNews.pl

Podwójne OC - Co robić pomóżcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam podwójne OC,wlasciwie sam sie w to wpakowałem.Kupiłem auto ktore miało oc w BRE. Z końcem ubezpieczenia wypowiedziałem oc i zacząłem szukać nowej ubezpieczalni. OC chciałem załatwić przez internet.padło na Liberty Direct,zaczołem sie logować na ich stronie,wypełniłem wszytskie dane,lecz na stronie był jakiś błąd(nie chciało wczytać),olałem to mysląc poszukam cos innego. Zaczołęm logowac sie na stronie Ergo Hestii,wypełniając cały formularz byłem zadowolony ze mam juz oc. Opłacięłm Hestie. Po jakims czasie przyszło mi pocztą ze mam opłacic Liberty Direct !!!

Teraz tak:
W Liberty mam OC od 23.05.2013 a w Ergo Hestii od 25.05.2013
W Liberty mam opłacone już 2 raty a w Ergo Hestii karzą mi opłacić drugą ratę lecz tego nie chce robić. Chciałbym z Hestii zrezygnowac. Czy jest taka mozliwość? Co robić ?

[ wiadomość edytowana przez: Biały dnia 2014-02-17 17:05:53 ]

1. Kiedy kupiłes auto?
2 Z końcem którego/jakiego ubezpieczenia?

Nie mozna rozwiązac ubezpieczenia OC po pierwszej racie jezeli polisa jest wykupiona na 2 raty

BTW. Wątki zawierające tytuły "POMOCY !!!" beda usuwane. Poczytaj sobie zasady/netykiete forum i ciesz sie ze wątek nie poleciał w kosmos.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Mam gościa któremu mogę "sprzedać" auto za dobrą butelkę.
Czy jak bym wysłał Ergo Hestii umowe kupna sprzedaźy z żulem odczepią sie ode mnie ?

Przypominam ze mam jeszcze OC w Liberty Direct.

[ wiadomość edytowana przez: adamek9090 dnia 2014-02-19 09:52:05 ]

miałam podobny problem, ale z Link 4. Kupiliśmy samochód z ubezpieczeniem OC właśnie tej firmy. Z końcem ubezpieczenia zadzwoniłam do nich na infolinię i konsultant powiedział, że można wysłać wypowiedzenie umowy mailem. Celowo nie wspomniał o odręcznym podpisie, dopiero po 3 tygodniach zadzwonili z informacją, że wypowiedzenie nie zostało rozpatrzone. Pisałam do nich list w którym pisałam, że konsultant celowo wprowadził mnie w błąd( rozmowa była nagrywana przez nich) podczas rozmowy powiedział, że wystarczy tylko napisać pismo i wysłać mailem, powiedziałam że nie mam elektronicznego podpisu ani skanera, powiedział że nie będzie to potrzebne! Jak napisałam do nich pismo z zażaleniem i prosiłam o przesłuchanie nagranej rozmowy okazało się że ta rozmowa została zagubiona!
W takim przypadku też płaciłam dwa OC. Podczas kolejnej rozmowy z konsultantem dowiedziałam się że w przypadku szkody wypłacają tylko 50% szkody a resztę druga firma! To jest kpina! A firma to oszusty!
Później, pod koniec trwania ubezpieczenia wypowiedzenie wysłałam pocztą tradycyjną i nie mieli do czego się już przyczepić!

Zawsze można wypowiedzieć jedno z ubezpieczeń. Najpierw trzeba jednak przeczytać umowę i zorientować się jaki jest termin i warunki wypowiedzenia. Jedni wymagają listu poleconego, a inni jedynie poinformowania (np. mailem)

W sumie na Twoim miejscu właśnie tak bym zrobił,czyli wypowiedział jedną z umów OC,nie wiem tylko jak wtedy kwestia kary i jaki jest minimalny odstęp czasowy w kwestii wypowiedzenia umowy.

Też mam złe doświadczenie z Link-4 nie polecam moje rozwiązanie umowy trwało kilka miesięcy i tez składałem reklamacje w celu uzyskania nagrania rozmowy z konsultantem nie polecam widzę, że nie tylko ja dałem się tak zmanipulować Lepiej osobiście iść i wszystko załatwić i podpisać na miejscu. Życzę pozytywnego rozwiązania umowy

witam, sama byłam w podobnej sytuacji już dwukrotnie. Za pierwszym razem niestety też LINK 4 mnie okłamało podczas rozmowy z konsultantem. Złożyłam pismo z zażaleniem na konsultanta z prośbą o przesłanie rozmowy telefonicznej- przecież są nagrywane- i co? Oczywiście nagranie zaginęło!
Niestety, jeszcze wtedy nie wprowadzili zapisu o dublowaniu ubezpieczeń OC przez nieuczciwych ubezpieczycieli.

Drugi raz odmówiono mi wypowiedzenia w Warcie. Powołali się na czas wypowiedzenia- krócej niż 24 godziny. Nadmienię, że podpisałam wcześniej umowę OC z innym towarzystwem.
Warta wysłała mi pismo że wypowiedzenie zostało przyjęte do realizacji, jednak po około miesiącu przysłali odnowioną polisę. Powiedzieli, że nie zachowano okresu wypowiedzenia 24 godzin. Było 23 godziny!

Po przedzwonieniu i rozmowie z konsultantem Warty, pani skłamała, że mnie ma zapisu w ustawie o dublowaniu ubezpieczeń, jednak ja wiedziałam że taki zapis jest. Przeszukałam internet i rzeczywiście moje przypuszczenia się sprawdziły. Znalazłam odpowiedni paragraf i powtórnie zadzwoniłam na infolinię. Okazało się że poprzedni konsultant celowo wprowadzał mnie w błąd, jednak po rozmowie z innym konsultantem otrzymałam odpowiedź jak mam zgłosić wypowiedzenie.
Poniżej podsyłam wzór wypowiedzenia na dublowane OC.

Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych
_____________________, _______________
Miejscowość i data
Okres ubezpieczenia
WYPOWIEDZENIE
Niniejszym zgodnie z art. 28a ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych,
Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. z
2003r. nr
124 poz. 1152 z późn. zm.) wypowiadam umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych dla w/w pojazdu.

Minęło już trochę czasu,wiec jeżeli wątek jest w dalszym ciągu aktualny to koniecznie daj znac jak ostatecznie zakończyła sie ta sprawa i na czym w końcu stanęło,czekamy na Twoją odpowiedź.

Gdyby ktoś jeszcze miał kłopot z podwójnym OC to polecam artykuł, który pomógł mi swego czasu ogarnąć cały temat. Bo najgorsze, co może być to strzępki informacji w dziesiątkach miejsc.

A przy okazji, adamek9090, daj znać, jak zakończyła się twoja sprawa. Każde nowe doświadczenie jest na wagę złota.

Cytat:
2014-04-16 08:37:26, witold5487 pisze:
Gdyby ktoś jeszcze miał kłopot z podwójnym OC to polecam artykuł, który pomógł mi swego czasu ogarnąć cały temat. Bo najgorsze, co może być to strzępki informacji w dziesiątkach miejsc. A przy okazji, adamek9090, daj znać, jak zakończyła się twoja sprawa. Każde nowe doświadczenie jest na wagę złota.

Takie artykuły powinny być obowiązakową lekturą przed zawarciem umowy OC, to pozwoliło by uniknąć wielu kłopotów. Lecz jak życie pokazuje nie da się wszystkiego przewidzieć.

[ wiadomość edytowana przez: Zbyszelski dnia 2014-04-16 12:06:43 ]