Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2014-07-27 22:10:13 moja 2 litrówka również traci na mocy po włączeniu klimy ale przyzwyczaiłem się już bo chłodzi faktycznie perfekcyjnie |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2014-07-27 23:50:15 zawsze jest jakiś pobór mocy przy klimie ..sądzę , że to rząd max do 5 KM ..
Na pewno nie powinno być tak odczuwalne jak opisujesz. Jeśli się nie mylę nubirra 1.6 ma taką samą moc jak lanos z tym motorkiem (a takowym się poruszam i to na LPG ) Nie mam takich porażających doznań jak Ty , więc za bardzo nie wiem o co kaman ..spadek mocy czuć ale na pewno nie drastyczny ...palić też trochę więcej pali ..zgodzę się nawet , że to do 2l /100 w miejskim trybie ..to akurat normalne |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2014-07-30 04:26:49
Coś w tym jest. W leganzie przy włączonej klimie mam poczucie jakby się ze dwie osoby dosiadły a w punto z ogromnym ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2014-07-30 21:11:40
Nie wiem, kto jest autorem tej teorii, ale w Lagunie II z klimatronikiem, czyli pełny automat (temperatura, wilgotność, ilość powietrza), w początkowej fazie system pracuje na maksymalnej wydajności by schłodzić wnętrze pojazdu do wymagającej temp. nastawionej na klimatroniku. Moja schładza do temp. 23 (taką mam zwykle ustawioną) w niecałe kilka minut od odpalenia. Jednak co ważne klima najpierw się "uzbraja" i trwa to jakieś 30s (dla mnie wieczność) zanim automatycznie odpali na full, a następnie w zależności od nagrzania wnętrza zwalnia wentylator. Mam porównanie do Megane żony z manualną klimą i nie zauważam znaczącej różnicy. No może taką, że ręczna od przekręcenia kluczyka dmucha, ale trzeba poczekać aż załączy się i sprężarka by dać mocno zimne powietrze, a w automacie to sterownik czeka na sprężarkę by dopiero wtedy dać czadu. Co do mocy. To znacząco odczuwam klimę na niskich obrotach, powyżej 2,5 tyś. już nie, a zwykle kręcę się koło 3.0000 lub wyżej ![]() |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2014-07-31 18:40:30 Inaczej - klima automatyczna jest nieoceniona jak jest gorąco albo zimno.
W przejściowych temperaturach głupieje, np. na zewnątrz w cieniu 16 stopni, stoisz czarnym autem w słońcu i ci gorąco, a ta po zczytaniu temperatury z czujnika.... grzeje ![]() W takich sytuacjach lepiej albo sam nawiew albo otworzyć okno. Jedyne auto które miało perfekt climatronic był Peugeot 407 ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2014-08-01 20:36:14
jasneee...z francuskiej koparki zapewne ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2014-08-01 21:14:31
Laguna ma jeszcze dodatkowy czujnik nasłonecznienia ![]() Więc ten problem jej nie dotyczy. |
![]() lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2014-08-06 10:50:30 Przy climatronicu to chyba akurat standardowy czujnik, albo przynajmniej występujący w większości samochodów. Mi tam climatronic chłodzi jak trzeba i kiedy trzeba. Widać nie tylko 407 była idealna pod tym względem ![]() Mam do was inne pytanie. Wszyscy wszędzie trąbią, aby nie zniszczyć sprężarki, trzeba ją odpalać przynajmniej raz na tydzień niezależnie od pory roku. A co jeśli samochód często stoi po tydzień, dwa, trzy? Może wtedy lepiej w ogóle nie używać klimy, o ile oczywiście nie jest to już lato. Załóżmy że do osuszania szyb klima jest niewykorzystywana. Lepiej ją wtedy uruchamiać raz na miesiąc i za każdym razem męczyć sprężarkę, czy może lepiej po nieużywaniu jesienią i zimą uruchomić dopiero na wiosnę i w tym okresie używać normalnie? ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2014-08-06 17:38:49 Łukasz - trzeba odpalać ![]() Choćby po to aby olej rozszedł się po całym układzie i go uszczelnił. Poza tym jak kompresor cały czas stoi i wdaje się w środku minikorozja - szczególnie na dławiku. Jak wystartuje po długim czasie to zaczyna się mielić i robi mikrowżery - przy ciśnieniu ponad 20 barów nie muszę mówić, że chwila moment i gaz ucieknie. Przerabiałem to w Omie - poprzedniemu właścicielowi nie chciało się naprawić kostki przy kompresorze przez 1,5 roku. Gaz był. Klima odpalona i.... po 2 tygodniach dead. Kompresor do wymiany. |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2014-08-07 13:06:39 Ja praktycznie nie odczuwam spadku mocy, ale może też dlatego mam diesla. W automatycznej klimie faktycznie zanim zejdzie do pożądanej temperatury to można się przeziębić. Wyjściem jest ustawienie wysokiej temperatury wyjściowej i po tym jak się ją osiągnie, zmniejszanie o 1-2 stopnie. W micrze po naprawieniu i nabiciu klimy (nie automat) tak dawało, że można było mrożonki wozić, ale jednocześnie samochód ledwo jechał. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2014-08-08 23:12:34 Moja klima krótko po nabiciu "wyciągała" 0,8 stC. teraz ...najniżej schodzi do 2 stC. (chyba nieźle...)
Gdzieś wygooglałem, że w przypadku podejrzanie dużych oporów winę ponosić może zbyt duża ilość czynnika, ale hgw... Z jednej strony skuteczność klimy "cieszy" ale straty na silniku i koszty ...już nie Na upartego; możnaby pokombinować i zamontować na sprężarce większe koło pasowe, ale widze po sobie, że ...motywacja do wszelkiego takiego działania już nie ta sama co za czasów świetności espero ![]() |
![]() mariusz_u Member Klubu Espero Espero 1,8 CD Władysławowo | 2015-03-27 19:59:31
I mnie dopadł ten syndrom ![]() ![]() ![]() I co roku to samo postanowienie, że więcej go nie będę ratował.. ech [ wiadomość edytowana przez: mariusz_u dnia 2015-03-27 20:00:49 ] |