Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() brightblade Fiat 126p szczecin | 2003-10-12 07:39:43 Witam wszytkich, jadąc sobie wczoraj z predkoscia około 70 km/h usłyszałem z tyłu huk i w sielkimu zaczeło cos terkotac jak w traktorze, no to zjerzdzam na pobocze nie wciskajac juz gazu i nagle słysze jeszcze jeden głośny huk patrze w tulne lusterko a tam kólko od alternatora i pasek klinowy wyleciał!!!. zatrzymałem sie n poboczu otwieram klape, a tam wszystkie trzy szpilki urwane, nie wiem dla czego, wymieniane tydzien temu =(, zanim dojechałem do domu zagotował mi sie olej dymiło s z kazdego mozliwego miejscai teraz pytanie, jak to kółko z alternatora do któtrego przyczepiane jest kółko na które idzie pasek klinowy, i czy jezeli zagodował mi sie olej to czy musze go wymienic, tak jak w przypadku płynu hamulcowego??? z góry dziekuje |
![]() DamianS F&F Sympatyk Mercedes 230E Wola | 2003-10-12 11:16:03 być może miałeś zbyt mocno naciągnięty pasek...mnie urwało klinka, kiedyś z tego powodu, a Tobie mogło urwać szpilki |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator 5x126 Cracovia | 2003-10-12 14:15:24 ja nie wiem ale słysze w przeciągu dwóch tygondni trzecią taka historie że urywa sie pasek klinowy (ew. koło pasowe) a wy zadupcacie takim autem do domu przecież to szczyt wszystkiego auto nie ma wtedy wogóle chłodzeniaa wy kierunek na dom robicie zamiast stać i ściągnąc samochód , przecież kurwa to jest jakieś chore .
po takiej przygodzie twój silnik bedzie ciut bardziej zakatowany przecież temp jaka tam sie wytwarza bez chłodzenia to dramat dla motoru BEZMYŚLNOŚC PONAD ZDROWY ROZSĄDEK |
![]() Wojto Fiat 126 p / VW Garbus Stockholm / Szwecja | 2003-10-13 15:57:42 też miałem taki przypadek
zdjąłem tą rure od tyłu co daje nadmuch z boków i tam mozna zablokować śrube aby odkręcić przód z tymi szpilkami po dłuższym namyśle swierdziłem , że lepiej bedzie zaprzeć sie "żabką" z przodu i tak zrobiłem. Wykręciłem ta podstawke ze spilkami i kupiłem nową około 20 zł - chyba. w moim przypadku przyczyną ujeb... tego badziewia był źle naciągnięty pasek i zła ilość podkładek kontrujących naciągnięcie paska. Teraz jest wszystko oki i nawet nie świeci mi się ładowanie. Pozdrawiam Jeżeli coś było jest nie zrozumiałe w tym tekscie to sorki , bo musze uważać na szefa, żeby nie wpadł i nie zauważył. Pozdrawiam Wojto |
![]() DamianS F&F Sympatyk Mercedes 230E Wola | 2003-10-13 16:08:34 ja też sciągam tylnią rure i w ten otwor z tyłu od wentylatora wtykam rure 19 (taki klucz rurkowy) i on ma w poprzek taki przelot na otworkach w ten przelot wtykam taką długą szpile i jak z przodu kręce nakrętką to nawet sama sie o coś oprze ![]() ![]() |