[MKVII] Brak świateł pozycyjnych i halogenów?

  
Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Napiszę może co robiłem z autem, nim opiszę problem:

Padł mi akumulator i auto stało ładnych parę dni bez prądu (fakt że próbowałem go reanimować i podłączałem i rozłączałem, ale nic to nie dało), teraz kupiłem inny i wszystko jest super, poza jednym otóż wszystko działa tylko nie działają przednie halogeny oraz światła pozycyjne -przód i tył , szyby działają, światła drogowe działają, kierunki działają, długie działają, światła stopu działają, światła oświetlenia wnętrza też działają, nie sprawdzałem wycieraczek i spryskiwaczy.

Sprawdziłem bezpieczniki pod kierownicą (2 razy) i wszystkie są sprawne, sprawdziłem również żarówki z tyłu i wszystkie są OK, ale nie działają

Co mogło się stać???
Czy są jeszcze jakieś inne bezpieczniki, które mogły paść?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Marcin
  
 
nasuwa mi się na myśl skrzynka bezpieczników...

-----------------
był escort mk6 1.6 16V ghia
był escort mk5 xr3i 1.8 RQB
był escort mk7 RS 2000 black&white
był Focus c-max 2.0 tdci
był escort mk7 electric orange
był Focus ST 2.5 T
obecnie Mondeo mk5 2.0 ecoboost
obecnie Escort Cabrio mk5 xr3i RQB
  
 
Cytat:
2015-02-26 22:56:45, konus19 pisze:
nasuwa mi się na myśl skrzynka bezpieczników...



No chyba nie bo sprawdzałem ją dwa razy i wszystkie bezpieczniki są całe, chyba że są jakieś inne bezpieczniki niż te pod kierownicą
  
 
przeczytaj dokładnie tematy związane ze skrzynką.Skrzynki bezpiecznikowe w escorcie to słabe ogniwo tego auta.A dokładnie mówiąc to luty w skrzynce ja dziś sprawdzałem swoją fajna zabawa polecam.
  
 
Cytat:
2015-02-27 01:00:45, tomex3 pisze:
przeczytaj dokładnie tematy związane ze skrzynką.Skrzynki bezpiecznikowe w escorcie to słabe ogniwo tego auta.A dokładnie mówiąc to luty w skrzynce ja dziś sprawdzałem swoją fajna zabawa polecam.



Fakt, nie rozbierałem skrzynki bezpiecznikowej i też się trochę naczytałem o nich ale kurcze żeby tak wybiórczo coś nie działało? to conajmniej dziwne
  
 
ja rozbierałem skrzynkę bo u mnie jest inny problem u mnie po włożeniu bezpiecznika 29 pozycję świecą cały czas mimo wyłączonych świateł.Co lepsze jak wypinam przełącznik zespolony tzn kostki to dalej świecą i nie mogę już dać sobie z tym rady.Skrzynkę sprawdziłem i cacy
  
 
Skojarzyłem pewne fakty, otóż kilka dni temu gdy włożyłem naładowany akumulator (ładował się 24 godziny a auto i tak ledwie odpaliło), nacisnąłem przycisk spryskiwacza, silniczek zadziałał i sam się wyłączył i od tamtej pory już nie działa, tak że nie działają następujące elementy:

1. światła pozycyjne przód i tył
2. halogeny przednie (tylni działa)
3. spryskiwacz szyb (wycieraczek nie sprawdzałem)
4. podświetlenie zegarów

Wstępnie wydaje mi się że to bardziej będzie jakiś przekaźnik a nie zimny lut?
Jaki przekaźnik może odpowiadać za takie elementy?
  
 
ja bym stawiał na przełacznik zespolony. miałes juz problem z postojówkami? w zespolonym czesto sprawia probelm własnie włacznik postojówek, odgina sie blaszka i postojówki nie łączą.

-----------------
#768
Małopolska Frakcja Rajdowa #003 (MFR)
(potworth) G-tech, 1 osoba, pusty bak, opony 205/40R17, 0-96km/h 15,44 mega kozak:D
  
 
Cytat:
2015-02-27 13:28:47, fryszard pisze:
ja bym stawiał na przełacznik zespolony. miałes juz problem z postojówkami? w zespolonym czesto sprawia probelm własnie włacznik postojówek, odgina sie blaszka i postojówki nie łączą.



Czy ten przełącznik może spowodować, że przestaną działać przednie halogeny i podświetlenie zegara? jeśli tak to go rozbiorę
  
 
Cytat:
2015-02-27 14:34:01, mar22 pisze:
Czy ten przełącznik może spowodować, że przestaną działać przednie halogeny i podświetlenie zegara? jeśli tak to go rozbiorę



halogeny nie działają jeśli nie zaświecisz pozycyjnych świateł.

-----------------
był escort mk6 1.6 16V ghia
był escort mk5 xr3i 1.8 RQB
był escort mk7 RS 2000 black&white
był Focus c-max 2.0 tdci
był escort mk7 electric orange
był Focus ST 2.5 T
obecnie Mondeo mk5 2.0 ecoboost
obecnie Escort Cabrio mk5 xr3i RQB
  
 
Cytat:
2015-02-27 14:58:35, konus19 pisze:
halogeny nie działają jeśli nie zaświecisz pozycyjnych świateł.



hmmm, ale tylni działa, nie działają tylko przednie dziwne
  
 
Rozebrałem ten przełącznik zespolony i w nim jest wszystko OK
(przynajmniej tak mi się wydaje)

Poniżej linki do zdjęć, które zrobiłem, ścieżki ok, więc nie kumam co tam może być nie halo.

foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
  
 
za bardzo rozebrałeś.. musisz sciagnąć jedynie ten kapturek co jest koło włacznika postojówek (uwaga tam jest mała sprezynka i kulka) po sciagnieciu kapturka ( ciągnąc w strone drzwi) jednoczesnie trzymając dzwignie, podginasz i czyscisz wystające blaszki.

-----------------
#768
Małopolska Frakcja Rajdowa #003 (MFR)
(potworth) G-tech, 1 osoba, pusty bak, opony 205/40R17, 0-96km/h 15,44 mega kozak:D
  
 
Cytat:
2015-02-27 17:13:06, fryszard pisze:
za bardzo rozebrałeś.. musisz sciagnąć jedynie ten kapturek co jest koło włacznika postojówek (uwaga tam jest mała sprezynka i kulka) po sciagnieciu kapturka ( ciągnąc w strone drzwi) jednoczesnie trzymając dzwignie, podginasz i czyscisz wystające blaszki.



Normalnie szok, zrobiłem to co pisałeś i faktycznie wszystko śmiga nawet podświetlenie tablicy wróciło

Niestety nie działa spryskiwacz, ale domyślam się że czeka mnie wymiana przełącznika zespolonego bo ten element (kapturek) jest chyba nie rozbieralny

Tak czy inaczej bardzo dziękuję za pomoc, chciałem już atakować skrzynkę bezpieczników, ufff, dobrze że tego nie zrobiłem
  
 
no i fajnie ze sie udało

-----------------
#768
Małopolska Frakcja Rajdowa #003 (MFR)
(potworth) G-tech, 1 osoba, pusty bak, opony 205/40R17, 0-96km/h 15,44 mega kozak:D
  
 
no dobra a jak u mnie świecą cały czas postojowe nawet jak wypnę kostki z przełącznika to gdzie szukać
  
 
a swieca wszystkie? postojówki sa chyba rozdzielone na bezpiecznikach na prawą i lewą strone?

-----------------
#768
Małopolska Frakcja Rajdowa #003 (MFR)
(potworth) G-tech, 1 osoba, pusty bak, opony 205/40R17, 0-96km/h 15,44 mega kozak:D
  
 
tak wszystkie jak wyjmę bezpiecznik 29 gasną jak włożę zapalają się postojówki podświetlenie zaczyna chodzić zegarek i zapala się lampka w środku.
  
 
popatrz na instalace pod deską. bo 29 chyba odpowiada za radio i oswietlenie srodka, sprawdz podłaczenie radia, w radiach fordowskich podswietlenie tez jest podciagniete pod radio, czy nie jest czasem połaczone jakos z zasilaniem.

-----------------
#768
Małopolska Frakcja Rajdowa #003 (MFR)
(potworth) G-tech, 1 osoba, pusty bak, opony 205/40R17, 0-96km/h 15,44 mega kozak:D
  
 
a no fakt o tym nie pomyślałem jak zwarli plus z podświetleniem to tak będzie dzięki a tam przy radiu jakieś kombinację widziałem