MotoNews.pl

Yaris z automatem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W niedzielę miałem okazję pojeździć (jako pasażer) Yarisem 1.0 Terra z automatyczną skrzynią biegów. REWELACJA!

Biegi wchodzą tak lekko, że prawie tego nie czuć, autko przyspiesza bardzo płynnie i przy spokojnej jeździe 5. bieg mamy już przy 70 km/h. Wystarczy wtedy mocno depnąć gaz, żeby autko przerzuciło bieg na 2-kę i poszło jak burza do przodu, ciągnąc obroty dość wysoko.

Ciekawostką jest możliwość sekwencyjnej zmiany biegów, atedy można ciągnąć aż do odcięcia, fajna zabaweczka

Wiem, że podobny wątek pojawił siejuż kiedyś na forum, ale teraz dodaję własne doświadczenia.

niop new automaty bardzo fajnie sie sprawuja, ale i tak nie zmienie manula to manual, ale z miescie nie do pobicia jest automacik to fakt!!

Jeśli automat jest 'inteligentny' to dostosowuje się do stylu jazdy kierowcy i ... nic go nie pobije. Silnik pracuje dokładnie tak jak zaleca producent, nie ma niewchodzących biegów i innych wybryków kierowcy, które wpływają na pracę jednostki napędowej.

U nas automaty są drogie (droższe) co wpływa na ich popularność, do tego dochodzi opinia, że automaty się psują, a skoro jest ich mało, to zrozumiały jest fakt braku znajomości tematu w serwisach.
W Japonii ponad 90% aut ma automat, o Stanach nie bedę wspominał. Za jakiś czas (IMO 10-15 lat) tylko takie skrzynie będą w samochodach, ręczne skrzynie zostaną w autach sportowych i też nie we wszystkich.

Witam,
W Auto Świecie opisywali ten model ale trochę narzekali na ten automat, no ale to niemieckie pismo ja tam Ci wierzę Jackalu, i trochę mnie podbudowaleś, do stania wkorkach warszawskich taki automat jest bezkonkurecyjny
Pozdrówka
Valeo

Dzięki Valeo,

Wcześniej też byłem sceptyczny, dopóki sam się nie przekonałem.

Samochód należy do mamy kumpla, który na codzień jeździ Corollą (nie daje się namówić do Klubu), więc miałem wiadomości z pierwszej ręki. Jego mama nie chce nawet słyszeć o przesiadce do manuala

Może za jakiś czas sam spróbuję jak ten Yarisek jeździ, wczoraj bałem się swoich nawyków i nie wsiadłem za "kierownik".

Cytat:
2003-10-13 11:49:33, jackal pisze:
W niedzielę miałem okazję pojeździć (jako pasażer) Yarisem 1.0 Terra z automatyczną skrzynią biegów. REWELACJA!

Pisalem, ze to calkiem fajny automat Poza tym badziewia bym nie kupil

Cytat:
2003-10-13 13:26:17, jackal pisze:
Wcześniej też byłem sceptyczny, dopóki sam się nie przekonałem.

Niedowiarek

Cytat:
Samochód należy do mamy kumpla, który na codzień jeździ Corollą (nie daje się namówić do Klubu), więc miałem wiadomości z pierwszej ręki. Jego mama nie chce nawet słyszeć o przesiadce do manuala

U mnie jest tak samo, no moze poza fragmentem, ze jezdzi Corolla ..

Cytat:
Może za jakiś czas sam spróbuję jak ten Yarisek jeździ, wczoraj bałem się swoich nawyków i nie wsiadłem za "kierownik".

Spokojnie choc nie zaszkodzi uwazac na lewa noge - przypadkowe hamowanie lewa jest dosc efektowne

Pamiętałem TMW że masz dieselka, cieszę się że mogłem potwierdzić Twoje wcześniejsze pochlebne opinie.

Trzeba poczekać, aż wejdzie taka skrzynia do Corolli (chyba jeszcze nie ma na naszym rynku, nigdzie nie znalazłem) i zmienić auto.

Cytat:
2003-10-16 14:03:40, jackal pisze:
Pamiętałem TMW że masz dieselka, cieszę się że mogłem potwierdzić Twoje wcześniejsze pochlebne opinie.

Hmm ... dieselka to ja mam ale spod znaku JTD A Yaris jest MMT i to pewnie o to chodzilo

Cytat:
Trzeba poczekać, aż wejdzie taka skrzynia do Corolli (chyba jeszcze nie ma na naszym rynku, nigdzie nie znalazłem) i zmienić auto.

Nie wiem czy ta skrzynia jest przystosowana do takich mocy - pewnie troche trzeba bedzie zaczekac - CVT tez na poczatku byly w malych autach a teraz sa montowane razem z mocnymi silnikami.

Ja również jestem zwolenniekiem skrzyń automatycznych. Wiadomo że w małym aucie można stracić przez to troche osiągów ale dzisiejesze "automaty" są już nie jednokrotnie lepsze od recznych skrzyń.