Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-10-13 14:11:44 Zdejmij jeszcze przewody zapłonowe i wysusz. Woda mogła się dostać pod pokrywę przewodów zapłonowych (masz 1.5 GLX) i robi zwarcie. Może być również wilgotne pod kapturkami przewodu cewka - aparat zapłonowy.
Ja swój silnik myję dość regularnie (przynajmniej raz do roku około Wielkanocy ![]() Ale robię to przede wszystkim na gorącym silniku i na dodatek pracującym w trakcie mycia. Poza tym nie myję żadnym szlauchem, a ciśnieniowym Karcherem, w związku z tym mam kontrolę nad tym gdzie kieruję strumień wody. Po umyciu zawsze pozostawiam pracujący silnik aż do wyschnięcia wszystkich śladów wody. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-10-13 14:37:46 U mnie tez nie ma ![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2003-10-13 14:56:36
Ale czy nie żre przez to oleju? Ja jeszcze za krótko jeżdżę tym autem żeby to stwierdzić, ale mam już podejrzenia że chyba coś za dużo oleju ubyło przez te 2000 km które wyjeżdziłem od kupna. Mam nadzieję, że to nie pierścienie ![]() |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-10-13 15:40:13
Nie moze Ci sie tylko wydawac. Wykrec wszystkie swiece i wyczysc bo juz dawno sa zalane (jesli benzyna jest dostarczana). Bedziesz mogl wtedy sprawdzic czy pojawia sie na nich iskra. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-10-13 16:10:00 A ile "razów" mam powtarzać, że silnika nie należy myć za pomocą DUŻYCH ilości wody czy myjki ciśnieniowej. ![]() ![]() Silnik można jak najbardziej potraktować środkiem do usuwania pozostałości smarów czy olejów, ale polecam raczej późnijesze zebranie go wilgotną szmatką. Jedyne elementy, które dobrze znoszą mycie pod wyższym ciśnieniem to obudowa skrzyni biegów, górna część głowicy w okolicach kolektora wydechowego oraz spód auta z uwzględnieniem okolic miski olejowej. Jeśli ktoś twierdzi, że nie wiem o czym mówię, to polecam "oglądnąć" mój motorek na jakimś spocie. Nigdy po jego myciu nie miałem jeszcze problemów z późniejszym zapaleniem go czy nierówną pracą.... choć dokładne czyszczenie zajmuje siłą rzeczy sporo czasu. |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-10-13 16:19:41 No i mamy dylemat ...
Myć, czy nie myć ciśnieniowo ... Ja, jak już napisałem myję ciśnieniowo i nie mam kłopotów. SpeedR nie myje ciśnieniowo i ... też nie ma kłopotów ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-10-13 16:23:07 Andrzeju, miło, że przyniłeś się do rozwiązania dylematu ![]() ![]() |
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-10-13 16:54:50 Ja raz umyłem ciśnieniowo silnik ![]() i nie mogłem odjechać spod myjni ![]() |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-10-13 17:38:13 hehehe a ja jako klubowy hardkorowiec powiem tak ostatnio w sobote pultalem swoja jednostke napedowa przejz jakieś 10 minut ze szlałcha potem odpalensko i az do otwarcia termostatu tak zeby się zagrzał i wyparowało co niec jak zwykle silniczek lsni i bzyka jak ta lala aa no pyje go raz na 2-3 miesiace tak profilaktycznie jak mi sie nudzi ![]() ![]() ![]() co do mycia cisnieniowego a i owszem mam Karchera ale w sobote było zazimno i niechalo mi sie z nim meczyć wiec szlałch koncowka i heja.!!!! ![]() osobiscie mylem go juz chyba ze 10 razy i jakoś jak narazie niemiałem z tego powodu zadnych problemów.!!!!!! |
![]() AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-10-13 21:01:31 1. Uporządkujmy sprawę:
- sprawdziłeś i wyczyściłeś świece, - sprawdziłeś i wyczyściłeś przewody WN i rozdzielacz, - sprawdziłeś cewkę, - sprawdziłeś bezpieczniki. Jeśli wszystko jest na TAK, to może jeszcze sprawdź czy immobilajzer, albo alarm nie robi Tobie psikusa. 2. Silnik myję tak jak Andrzei, na nagrzanym silniku, ciśnieniowo i jeszcze później trochę pracuje. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-10-13 22:27:32 Ja mialem silnik umyty przy remoncie i jest PIKNIE ![]() Ta metod tez jest dobra... ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-10-13 22:33:24 KeyJay opowiedz coś konkretnie o tym remoncie:
gdzie go robiłeś???? co wchodziło w zakres prac????? ile Cię to kosztowało????? ile to trwało????? jak efekty?? (wzrost mocy, równość pracy itp.) |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2003-10-14 08:25:17 Konferowałem wczoraj z mechaniorem mój przypadek. Niestety nie mógł wczoraj do mnie podjechać, ale jego zdaniem niemożność odpalenia niekoniecznie jest przyczyną mycia, ponieważ jak już pisałem, silnik po myciu bez problemu zapalił i pracował prawidłowo, a problemy pojawiły się na następny dzień.
Świece w porządku, kable i rozdzielacz sprawdzone,bezpieczniki ok. Jak można sprawdzić czy cewka zapłonowa i cewka w rozdzielaczu jest sprawna ? Alarm odpinałem i nic to nie zmieniło. Po za tym alarm u mnie odcina zasil. rozrusznika,więc w przypadku awarii rozrusznik by nie "kręcił". Coś mi mówi, że to immobiliser pie....... ![]() ![]() ![]() Czy można go jakoś ominąć, lub sprawdzić bez holowania auta do ASO ?? |
![]() VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2003-10-14 10:07:49 Chlopaki sprawa jest prosta mily kolega poprostu ma przebicie na cwece impulsatora (potocznie zwanej czujnikiem halla) stad brak iskry
aby sprawdzic nie mierzac wartosci cewki wymnotuj aprarat zaplonowy zaznaczajac sobie polozenie by wlozyc w to samo miejsce bez regulacji Zdeimij kopulke Przewod WN od cewki do pararaktu zbliz do masy Na zaplonie wlaczonym zakrec aparatem jak brak iskry to sprawa bardzo prosta do wymiany cewka impulsatora koszt 26-28 PLN i po klopocie Jest to jedyne miejsce prze ginie iskra nawet jak pada modul elektroniczny to i tak iskra jest acha cewka impulsatora nie jest diagnozowana i nie bedzie sygnalizacji bledu |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2003-10-14 10:43:03 Wielkie ![]() ![]() ![]() To może być to. Immobiliser raczej odpada,bo po skorzystaniu z wyszukiwarki, dowiedziałem się, że na gazie auto powinno odpalić,nawet przy uszkodzonym immobilku. Sprawdzę to jak tylko wrócę z roboty. |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-10-30 20:14:04 WILEKI PROBLEM
Właśnie pelen zapalu poszedlem i wymienilem plyn w chlodnicy-przeoplukałem nagrzewnice-chlodnice i silnik Zapaliłem iz wielkimi problemami zapalil jakos dziwnie pracowal jakby na 2 cylindrach-wlasciwie to oborty skakaly jak glupie i po jakis 5 sekundach zgasl Sytuacja powtorzyla sie jeszcze ze dwa razy i teraz juz wcale niezapala Spradzwilem i niema isky na swiecach I co to KURWA moze byc?? samochod zostal u kolegi na podwróku a ja na piechty odo domu wrócilem Jutro musze cos z tym zrobic-I KTO MI POWIE CO? Oczywiscie podejrzewam ze problem początkowo tkwil w tym ze bylo wilgotno bo wiadomo ze przy plukaniu raczej trudno zachować suchosc Kiedys jak umylem silnik-dokladnie skrzynie biegów to mialem podobnie-tzn odpalilem i sie jakos dziwnie zachowywal ale po dwóch godzinach pracy mu przeszlo Teraz po 3 zapaleniach zdechł wogóle-nawet niema ochoty zapalać Podłąćzylem zworke pod kompa i chcialem odczytac błedy ale niebylo zadnego oprócz tego co zawsze czyli 12 Próbowlaem odpalic na gazie i zadnych rezultatów -pompa pracuje-bezpieczniki w skrzynce po lewej stronie od wewnatrz kabiny tez w porządku Sa gdzies jeszcze bezpiecziki które mogą miec związek??? POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-10-30 20:16:09 Stary - jeden temat wystarczy ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-10-31 01:43:32 swoja droga..ja nigdy w zyciu..od 8 lat nie mylem silnika..po za przetarciem szmatka pokrywy od gory..i zupelnie nie czuje takiej potrzeby ![]() |