Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Rzoooq 21072 Warszawa | 2015-04-20 22:10:01 Cześć,
ostatnio na forum kilka razy poruszony został temat prostowania podstawy gaźnika i chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami. Na początek 2 filmiki prezentujące prostowanie przy użyciu prasy: Теория ДВС Наиль Порошин W drugim filmiku Наиль zdecydowanie krytykuje szlifowanie. Według mnie szlifowanie ma dwie wady: - odejmujemy materiał, więc podstawa staje się słabsza i jeszcze bardziej podatna na wyginanie - pojawia się pył, który może coś pozatykać Przy prostowaniu prasą tych problemów nie ma, ale nadal istnieje ryzyko że coś pęknie gdy za mocno dokręcimy śrubę... Żadnego z tych problemów nie ma jeżeli zastosujemy metodę termiczną, filmik Терморехтовка карбюратора Metoda opiera się na rozszerzalności cieplnej bloku aluminium. Według Wikipedii wynosi on 23,1µm/mK @ 25°C, czyli przy podgrzaniu o 100°C blok aluminium o wysokości początkowej 1m będzie miał wysokość 1m i ~2,3mm Dodatkową zaletą tej metody jest czas oraz temperatura - proces zachodzi dość wolno, a gaźnik także ulega podgrzaniu, dzięki czemu materiał też staje się miększy i bardziej podatny na prostowanie. U siebie wykorzystałem kawałek aluminium o grubości 30mm, więc mogłem liczyć na przyrost ~0,069mm na każde 100°C Z gaźnika wybebeszyłem wszystkie membranki, oringi, pływak itp. Podstawa gaźnika testowego przed prostowaniem ![]() Pierwsze podejście ![]() ![]() Poprawa była, jednak prasa była za duża, miała za dużą pojemność cieplną i bardzo długo się nagrzewała. Do drugiego podejścia zrobiłem mini prasę ![]() Nagrzany bloczek aluminium miał grubość ~30,1mm więc wszystko zostało podgrzane do ~170°C. Efekt był co najmniej bardzo dobry, jak nie rewelacyjny ![]() ![]() ![]() Drugą ważną rzeczą do sprawdzenia jest sama podkładka izolacyjna. U siebie miałem Solexa, ale z cienką podkładką między gaźnikiem a kolektorem (~5mm). Wymieniłem ją teraz na grubą, o taką ale ją już najpierw zeszlifowałem (szyba i papier ścierny) bo była wygięta w "C". Dla lepszej kontroli temperatury do której wszystko nagrzewamy niezłym rozwiązaniem byłby chyba piekarnik kuchenny? Tylko nie wkładajcie tego do mikrofali ![]() To tyle, może komuś to info się przyda ![]() |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2015-04-20 22:32:48 Ja używam gumowy lub drewniany młotek. Oglądam podstawę, oceniam. Szybkim, zdecydowanym, ale krótkim uderzeniem wale w podstawę. Prostuję max, żeby było proste. Następnie dopiero szlifuje, żeby uzyskać idealną płaszczyznę. Zdejmuje min materiału. Szlifuje również przepustnice i podkładkę bakielitową. |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2015-09-09 09:10:54 Dzięki za odpowiedź. Kusi mnie, żeby taką prasę zmajstrować i wypróbować tę metodę.
To jeszcze mi powiedz skąd masz taką grubą podkładkę ![]() |
![]() Rzoooq 21072 Warszawa | 2015-09-09 11:02:57
Jedną dostałem kiedyś w sklepie przy "ASO" (cudzysłów użyty nie bez powodu) Łady w Warszawie (przy Jana Sobieskiego). Drugą zamówiłem u Bartka ![]() |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2015-09-09 11:06:21 Od piątku na www.jacars.pl po 8 zł. |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2015-09-09 11:35:11
Rozumiem, że piątku, który będzie, bo nie widzę na stronie. Chyba że masz na myśli to: Podkładka ale jak na moje oko to będzie ta cienka. |
![]() Rzoooq 21072 Warszawa | 2015-09-09 11:48:42
2107-1107014 to jest podkładka-przekładka między dolną a środkową część korpusu Ozona. Pod Solex ma numer z Samary 2108-1107016 |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2015-09-09 11:52:07 Dzwoniłem do nich. Teraz nie mają, ale od piątku będzie. Nie zawsze wszystko mają na stronie. |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2015-09-09 12:29:17 ..Dzięki za info. Wszystko składa się w całość. To znaczy już chyba wiem, czemu mi się ten gaźnik wygina. mam cienką podkładkę i dostaje za dużej temperatury.
Jak by nie dowieźli w jacarsie, to znalazłem takie coś: Podkładka UAZ. Jest jeszcze tu: UAZ podkładka. Ten to nawet w Poznaniu jest, więc miałbym blisko. Pytanie czy podejdzie. Tak sobie jeszcze myślę, że jak by dorwać gdzieś kawałek takiego ebonitu grubego, to samemu można by wyrzeźbić dowolną podkładkę, tylko nigdzie nie widzę aby był taki bloczek do kupienia. [ wiadomość edytowana przez: Kamil_H dnia 2015-09-09 12:32:15 ] |