Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-10-15 22:33:38 Niestety oryginalne światła w Espero nie są najlepsze. Zastanawiam się, czy po założeniu mocniejszych żarówek nie będzie to ze szkodą na odbłyśniki lamp. Dałem się zwieźć reklamie i założyłem jakieś Philips'y na których pisało +50% wiecej światła. Nawet jeśli tak jest to ja tego nie widzę. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-10-16 08:48:56 Brunner mocniej swieca +50 ![]() Pozdro. |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-10-16 10:04:10 Ja mam Philips 100 W , ale tylko w reflektorach drogowych.
Miałem przez jakiś czas takie same w reflektorach mijania, ale zmieniłem na 55 W z dwóch powodów. 1. Zwiekszyła się ilość kierowców mrugających mi światłami, żebym zmienił na "krótkie", (na których właśnie jechałem) i uznałem, że pomimo prawidłowej regulacji granicy cienia, moje reflektory zbyt oślepiają innych. 2. Jeżdżę głownie po mieście, w związku z czym bałem się zbytniego rozgrzewania odbłyśników, jak też niepotrzebnie wysokiego poboru prądu. W związku z tymi dwoma sprawami, pozostawiłem 100 W tylko jako światła "długie". Po włączeniu ich "pali trawę", a jak mrugnę jakiemuś zapominalskiemu co jedzie na "długich" z naprzeciwka to błyskawicznie następuje reakcja, czyli zmiana na "krótkie" ![]() Jedyną wadą tego rozwiązania jest tylko zbyt duża różnica jasności oświetlenia drogi przy zmianie świateł. Ale jak już napisałem, jeżdżę głównie po terenach zabudowanych, w związku z tym niezbyt często mam okazję jeździć na "długich". |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-10-16 10:56:09 niooo i to jest dobrya pomysła ! ![]() ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-10-16 11:25:26 no i jest jeszcze ciekawa oferta dla "ostrożnych" NARVA ma w swoim asortymencie żarówki H1 70W.. |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2003-10-16 11:28:45 Jak ktoś uważa, że światła w espero są słabe, powinien trochę pojeździć polsko-włoskim wynalazkiem motoryzacyjnym typu Fiat Seicento. Jeździłem tym wyrobem samochodopodobnym 3 dni i stwierdziłem, że używanie "krótkich" to jakiś żart. Równie dobrze mógłbym świecić sobie latarką. ![]() Krótkie espero są porównywalne (albo mocniejsze) od "długich ![]() Co oczywiście nie zmienia faktu, że światła im mocniejsze tym lepsze - i chyba najdalej na tej drodze poszedł SpeedR. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-10-16 16:37:51 Oooooooglądałem ofertę hurtowni żarówek ....są w ofercie również żarówki H1 PHILIPS RALLY 85W a także PH.RALLY 100W ...nawet nie widziałem, że "normalni" producenci mają takie nietypowce w programie ![]() ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-10-16 18:42:06 Matiz ma mocne, ale cholernie oslepiajace kierowce - kat przodu.
Co do Seicento to tez mi sie wydaje, ze jest lepiej niz u "nas" ![]() Technologia idzie naprzód i nawet w takich gównach sa lepsze elementy niz te zastosowane w Espero ![]() Ps. Znam jedno Seicento 900, które ma niezle osiagi, ponoc specjalnie przygotowane w serwisie dla znajomego, lecz sprzedane przez pomylke komus innemu ![]() ![]() ![]() Calkiem niezle, jak na takie pudelko ![]() Pozdro. |
![]() DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2003-10-16 22:32:34 [quote]
2003-10-16 11:25:26, bogdan1 pisze: no i jest jeszcze ciekawa oferta dla "ostrożnych" NARVA ma w swoim asortymencie żarówki H1 70W.. [/quote A.. przypadkiem nie na 24 V z tą mocą? |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-10-16 22:44:27 mea culpa! ![]() PHILIPS H1 12V 100W P14,5S RALLY ceny PH. hurtowe netto ok.11zł za 1 szt. |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-10-17 01:25:20 Panowie - serdeczne dzięki za informacje. Zdecyduje się na zakup H1 70 bądź 85W. Długie 100W - niezły pomysł. ![]() |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2003-10-29 22:44:23
Mój DF 125p (produkcje tych samochodów skończono w 1991) też ma lepsze światła od Espero. Światła z przodu to nie porozumienie, ale z tyłu się Koreańcy popisali. ![]() ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-10-30 00:01:42 Z lampami czołowymi w seicento jest o yle zabawnie, że są one o wiele bardziej "zacofane", aniżeli w espero.
W Espero bowiem, dysponujemy w miarę nowoczesną technologią tzw. swobodnych pól odbłyśnika FF w połączeniu z gładkim kloszem. Natomiast Seicento, jest najzwyklejszy sferyczny, gładki odbłyśnik połączony z załamującym strumień światła kloszem (jak np. w fiacie 125 p). Ponieważ oświetleniem interesuję się od dość dawna, to rozwiązaniem które polecam do Espero, zamiast pakowania żarówek coraz to większej mocy, do seryjnej obudowy lampy, jeśli ktoś naturalnie nie zamierza bawić się w technikę xenonową, co pociąga ze soba odpowiednio wysokie koszty, jest wstawienie dobrej jakości "soczewki" typu SDE (z lustrem typu FF) oraz zaadoptowanie do niej żarówki halogenowej. Niestety w chwili obecnej, nie mam dość czasu, ale kiedy tylko uporam się z przebudową mieszkania, warsztatu i lakierni (kilka remoncików się uzbierało ![]() Pozdrawiam - Speed R |
DAREK2 Bydgoszcz | 2003-10-30 00:31:04 Zwróćcie Panowie uwagę na charakterystykę strumienia światła , a mianowicie czy wszystkie samochody mają strumień światła patrząc z góry taki jak ERO tzn trójkąt? Jest to unikatowy strumień światła typowy na drogi oświetlone lub autustrady, ale przy OSRAMACH +50 można jeździć. Jeżeli uważacie, że nie to polecam jazdę MB 210 ( tutaj nawet żarówki 100W nie bardzo pomagają) lub Oplem Combo ( przy żarówkach 100W można już jeździć choć nie chętnie) dwa cudy motoryzacyjnej myśli niemieckiej z zastosowaniem reflektorów firmy HELLA. Z kilku samochodów którymi już jeździłem to bardzo dobre światła były przy Skodzie 105 (reflektory trapezy) Polonez Caro i Citroen C25. Po włożeniu w tych 3 sam. żarówek 100W powodowało, że można było jeździć tylko na mijania nie używając drogowych ( tak wiecznie mrugali z przeciwka).
Pozdrawiam DAREK2 |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-10-30 01:06:59
No to byłbyś DEBEŚCIAK!....kiejby Ci się udało "opracować" taki patencik do Esperaczka!....Klubowicze by ciem ozłocili ! ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrowionka!! P.S. Wzorem Andrzeja z Bielska zamonciłem H1 100W (NARVA) tylko na "drogowych"...a (wzorem siebie ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-10-30 19:07:19
Jak pisałem zajmę się tym, kiedy tylko uporam się ze wszystkimi remontami i bieżącymi sprawami mieszkaniowymi. ![]() P.S Swoją drogą będę poszukiwał używanych reflektorów z esperaka, mogą być z uszkdzonym odbłyśnikiem |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-10-30 21:18:46 SpeedR Podpisuję się w całości pod tym co pisze bogdan1 ![]() Masz w tym jakieś doświadczenie. Jeśli nie jest to tajemnicą to napisz, choć poktótce, jak to się robi!?! Czy są jekieś auta które mają takie rozwiązanie montowane seryjnie? |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-10-30 23:36:42
Jeśli mówisz o soczewkach to jak najbardziej. Każdy samochód mający w wyposażeniu reflektory soczewkowe ma je montowane dokładnie na tej samej zasadzie (niekiedy sposób montażu zmienia się w przypadku systemu xenonowego). Cała zabawa z zaadoptowaniem soczewki do reflektora typu FF (takiego jak w Espero) wiąże się z precyzyjnym wklejeniem soczewki do odbłyśnika. Należy tu oczywiście uwzględnić masę czynników, jak kąt załamania światła, jego rozkład itp. z tego powodu nie radzę eksperymentować z soczewką i wklejaniem jej "na czuja", tym bardziej, że można nieodwracalnie uszkodzić reflektor - a szkoda. Jak więc mówiłem zajmę się tym kiedy tylko uporam się ze swoimi sprawami mieszkaniowymi, oraz kiedy znajdę uzywane reflektory z esperaka, jak pisałem moga mieć uszkodzony odbłyśnik (oby nie za bardzo ![]() |