| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-10-15 23:23:04 Normalny prawy. Dzięki temu da sie ją odkręcić kręcąc rozrusznikiem. Mój sposób:
-zdjąć pasek klinowy -założyć klucz 38 na łeb śruby (ja mam wygięty i blokuję ramie o koło pasowe pompy wody.) W każdym razie ramie musi sie o coś oprzeć, aby silnik mógł sam sobie odkręcać śrubę. - właczyć rozrusznik na chwilę. Jeśli sie poluzowała to odkręcić, jeśli klucz spadł - powtarzać do skutku. Najskuteczniejszy sposób!!! UWAGA - Przy montażu musisz mocno dokręcić srubę. Inaczej podczas jazdy albo wytnie ci rowek w kole pasowym, albo zetnie klin na wale. W przypadku wtryskowca zapłon następuje w innym miejscu niz powinien. Skutki wiadome. Dokręć śrubę jak najmocniej bedziesz mógł przy wsteku i ręcznym. Załóż klucz i oprzyj o cos ramie. Potem odpuść hebel, włacz bieg (nie pamietam który ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-10-16 00:19:33 Sposób podany przez OLO'a jest jedynym skutecznym. Wszyscy tak odkręcają. Wał można zablokować specjalnym przyrządem - po wyjęciu silnika |
![]() Brelik Polonez Caro GLE 1,6 Łódź | 2003-10-16 01:43:46 Dziękuje.
Próbowałem, ale rozrusznik staje i nic. Dlatego się pytałem przedtem czy to czasem nie lewy gwint. I co robić ??? |
Bartek_w Caro, Truck Kraków | 2003-10-16 10:26:36 Tez tak robilem, do czasu jak "za malo wygiety klucz" zrobil mi piekna dziurke w masce w trucku. Teraz mam inny patent na unieruchomienie: na kole zamachowym sa dziury na sruby od docisku_pakuje tam srubokret i kluczowi z metrowa przedluzka zadna sruba sie nie oprze. To samo z dokrecaniem. Polecam. |
anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2003-10-16 10:43:50 A co ile sie wymienia pasek??? I czy przy wymianie paska obowiązkowo nalezy wymienic kółka pasowe? Czy w modelach z wtryskiem jest sruba na 36 czy 38? |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2003-10-16 20:39:19
na te pytania znajdziesz odpowiedzi w TYM wątku. |