Słabo grzeje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie wszystkich Szanownych klubowiczów. Próbowałem wyniuchać na forum coś o tematyce słabo grzejącej nagrzewnicy, ale nic mi się ciekawego nie udało znaleźdź. Mam w związku z tym pytanie?. Po pięknym sezonie letnim jaki nam wszechobecnie panował nastał niestety czas chłodów i tak jak to miało miejsce dziś pierwszych przymrozków... Ale do sedna , postanowiłem jakiś czas temu, że trzeba odpalić ogrzewanie w moim autku, na pierwszy rzut oka wszystko OK. , ale tylko na pierwszy. Bardzo szybko zorjętowałem się, że poldi dużo słabjej grzeje w stosunku do ubiegłego roku. Ktoś może zapytać jak to można zmierzyć i pamiętać ?. W ubiegłą zime ze środkowych kanałów ogrzewania leciało bardzo gorące (parzące) powietrze a teraz(nie ma mrozów) zaledwie letnie. Weliminowałem z całą pewnością ewentualną wade termostatu ( jest bardzo dobry francuskiego producenta 92 C ). Zauważyłem że w zbiorniczku wyrównawczym jest bardzo dużo zanieczyszczeń jakiś osad- z kąd w układzie zamkniętym biorą się takie śmiecie-dodam, że mój polonez jest z 2001 r a jeździ na zielonym płynie chłodniczym Petrygo Eco . Czy możliwe jest, że te "fusy" zanieczyściły cały układ? Jeśli tak to czym je wyczyścić i w jaki skuteczny sposób . Jeśli ktoś z Szanownych kolegów miał podobny problem i zna jakąś recepte będę serdeczniw wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Kol. Prędkiego i Wszystkich Zacnych Klubowiczów. Marcin

Coś słabo szukałeś....

ostatnio byl temat o wymianie plynu chlodniczego w ukladzie i tam masz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania, nawet wczoraj to czytalem, dowiesz sie gdzie i dlaczego masz syf w ukladzie, pozdro dowciapny

P.S.
jak znajde to dam linka

znalazlem
w wyszukiwarce wpisz "spuszczanie płynu " i w tym temacie masz wszystko wyjasnione
pozdro dowciapny

Witaj - mam podobny problem.
PLyn w chlodnicy nowy, nowy zawor nagrzewnicy ale dalej salob grzeje. Z tym ze doszedlem do wniosku ze to juz chyba tak musi byc bo zauwazylem ze na posotju grzeje bardzo dobrze. dopiero przy jezdzie zimne powietrze strasznie przedmuchuje i nie grzeje jak treba. no oczywiscie ktos powie - zamknij obieg zimnego ale ... wtedy to juz nic nie grzeje

Było już dużo razy.
Dwa testy:
- sprawdzić temperaturę węży do/z nagrzewnicy. Jeśli któryś z nich jest chłodny, to jest problem z obiegiem płynu chłodniczego (np. źle zamontowana instalacja LPG, lub zatkana nagrzewnica)
- sprawdzić temperaturę powietrza z nawiewów do kabiny. Jeśli jedne są ciepłe, a inne chłodne, to problem jest z klapkami przy nagrzewnicy.
Dzbanek

wpisz w wyszukiwarkę nagrzewnica, grzanie itp. - napewno trafisz na wątek z zeszłej zimy

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Dziękuje serdecznie panowie i przepraszam, że moje błachostki zaśmiecają Wasze Forum. Jeśli jest to możliwe to proszę administratora o usunięcie mojego postu. Swoje wszelkie wątpliwości rozwiałem, muszę zrobić płukanke i zobaczymy. Jeszcze raz dzięki i soorki . Zyczę wszystkim miłego dnia. Marcin.