Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2017-09-07 20:15:50 Z tego co piszesz, rozumiem że jesteś wysoki lub gruby. W takiej sytuacji, niva jest całkiem wygodna. Na twoim miejscu szukał bym nivy z rocznika 2005 lub wyżej, twój budżet na to pozwoli. Wspomaganie jest fajne, ale spokojnie sobie poradzisz i bez. Zalecam koniecznie silnik 1,7 na pełnym wtrysku, zaoszczędzisz sporo na paliwie w porównaniu do gaźnika, ze względu na krótkie odcinki jakie masz zamiar pokonywać. W trasie również lepiej będzie się sprawować. Skoro jesteś informatykiem, to poradzisz i z komputerem( sterownikiem). Jeżeli poszukasz i poczekasz, bez problemu kupisz ładną nive w twoim budżecie. Dobrze by było mieć LPG, dużo pomaga w trasie oszczędzać gotówkę na paliwo. Niva w mieście pali około 10-12 litrów. Z moją nogą pali 15. W trasie możesz zejść do 8. Niva jest wysoka, to plus jeżeli ktoś nie ma kanału. Zrobisz wszystko z ziemi, przy odrobinie sprytu. |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2017-09-07 20:53:12 Przy każdej nivie trzeba będzie coś porobić. Czy za 500, 5000, 50000 w każdej trzeba grzebać. Więc musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie. Niva ma stosunkowo grubą blachę. Ale rdza ją lubi. Trzeba mocno dbać i konserwować. Gniją przednie błotniki w okolicach bocznych kierunkowskazów, progi, dół tylnej klapy(najczęściej), dookoła czołowej szyby, drzwi dołem. |
![]() morphio ŁADZIARZ ![]() VAZ 2107 148kM Opole | 2017-09-08 18:44:03 NIVA to zarombista sprawa ![]() |
theant Niva 21214-20 Warszawa | 2017-09-09 15:33:51 Na razie butla nie jest zabezpieczona. Odpowiednio dobrane wymiary butli nie zmniejszają prześwitu. Nivy z fabrycznym LPG mają butlę pod podłogą bagażnika - więc można śmiało ją tam montować.
Rozrząd póki go nie słychać zostawić w spokoju. Tak jest na łańcuszku. Miejsce na radio jest jak najbardziej, ale trzeba dokupić półkieszeń lub zwykłą kieszeń dedykowaną do radia. Z głośnikami będzie gorzej, ale przy odrobinie pracy można je zamontować w drzwiach - trzeba wyciąć w blasze i tapicerce odpowiednie otwory. Kable niestety trzeba samemu prowadzić do drzwi - ja zastosowałem w tym celu harmonijki takie jak te: LINK Od roku nie miałem usterki, jeżdżę głównie po czarnym, a w terenie ostatnio coraz więcej. Piąty bieg zaleca się włączać dopiero przy 90km/h - niżej nie bo właśnie piąty bieg można szybciej zepsuć, a wyżej się nie opłaca ze względu na hałas. |
LadRus Sanok | 2017-09-22 13:42:47 Witam, oglądałem 2 Nivy w międzyczasie, jedna z 1997 roku z silnikiem 1.6 druga z 2004 roku z silnikiem 1.7.
I nasuwają mi się nowe pytania. 1. Który silnik jest mniej awaryjny? 1.6 czy 1.7? 2. Czy w każdej Nivie 1.7 jest głośniej niż w Nivie 1.6? 3. Czy normalne jest w silniku 1.7 że przy niskich obrotach po wciśnięciu gazu występują dość mocne szarpania? (mam tu na myśli 1800-2000 obrotów, szarpania ustępują przy 2800-3000 obrotów). 4. Odniosłem też wrażenie że 1.6 jest bardziej dynamiczny a patrząc na specyfikacje nie powinno tak być, czy to normalne czy coś nie tak było z tym 1.7? 5. Czy można znaleźć gdzieś Nivę w której nie świeci się Check Engine ? ![]() 6. Przeszukując czeluście internetu widziałem śmiałków którzy instalowali do Nivy wspomaganie z innych samochodów. Przekładka z innego mnie raczej nie interesuje ale czy jest możliwe kupić gdzieś komplet wspomagania dedykowany do Łady Nivy? Nowsze roczniki z tego co patrzyłem mają wspomaganie. 1.7 kosztuje 9 100 1.6 kosztuje 7 200 Obie posiadają zdrowe podwozie. |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2017-09-22 17:23:17 Na samym początku napisałem jaki masz kupić silnik. 1,7 pełny wtrysk i kropka. Sprawny silnik każdy, czy to 1,6 czy to 1,7 nie wydaje dziwnych dźwięków. Zdecydowanie bardziej dynamiczny od 1,6 i td. Musi być sprawne auto. W sprawnym aucie nic się nie świeci. Ale jeżeli nawet się coś świeci, to nie koniecznie musi być coś strasznego. Tu masz filmik, jak ma chodzić sprawna niva:
https://youtu.be/RZ_sHSGExPA [ wiadomość edytowana przez: SzokoLada dnia 2017-09-23 13:26:52 ] |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2017-09-23 18:43:07 A ja nie wiem czy jak bym kupował jeszcze raz, to bym nie wybrał silnika z gaźnikiem, bez tej całej elektroniki. Jasne że starszy, słabszy, gorszy. Ale jest oldschool. Ale to może dlatego, że ja lubię takie starocie, gdzie magii nie ma, dużo mechaniki i brak masy nie powoduje, że auto nie chce jechać.
Elektronika w pełnym wtrysku to jest jakiś koszmar w tych autach. Jak działa to gitara, ale jak tylko jest coś nie tak, to omijaj takie auto z daleka. >>> Czy można znaleźć gdzieś Nivę w której nie świeci się Check Engine ? U mnie się nie świeci. >>> Wspomaganie Daj sobie spokój. Zupełnie niepotrzebne a jeszcze jedna rzecz która może nie działać. [ wiadomość edytowana przez: Kamil_H dnia 2017-09-23 18:46:05 ] |