Witam szanownych użytkowników forum
Od dwóch lat z mniejszym lub większym szczęściem użytkuje Ladę Nive z 2000r (1.7). Szybki zakup 'pewnego auta' od 'znajomego' bez zastanowienia i zgłębienia tematu przed.
Od samego początku borykam się z problemami z gaźnikiem, ale ten temat zostawiłem sobie na sam koniec, kiedy cała reszta będzie juz w miarę ogarnięta ogarnięta. Auto szarpie, przerywa, często gaśnie po wyłączeniu ssania, a na rozgrzanym silniku przy odpuszczaniu gazu. Pali więcej niż impreza WRX, a nawet STI czy EVO

. Często zalewa silnik.
Auto było wielokrotnie u mechanika (przy okazji kolejnych napraw) ale nigdy nie udało się tego zrobić. Z braku czasu nie robię tego sam, tylko oddaje auto mechanikowi.
Czy ktoś orientuje się czy jest możliwość dostania na rynku zestawu naprawczego do gaźnika o oznaczeniu 21073-1107010 (wg jacars to gaźnik SOLEX)? Obdzwoniłem już niemal wszystkie dostępne w sieci miejsca i nic. Albo nie mają w ogóle takich elementów, albo mają od Samary, gdzie pasują tylko niektóre membrany. Chodzi mi o kompletny set gdzie znajdę zarówno membrany jak i dysze.
Druga opcja - czy możecie polecić gdzieś w okolicy Krakowa speca od naprawy/regeneracji gaźników?
Trzecia opcja... kupno nowego - w jacars powiedizeli 480 PLN w, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy to dużo, czy mało i czy w ogóle ten gaźnik podejdzie i będzie działał - dlaczego? O tym poniżej
Jeżeli znacie w okolicy Krakowa jakiegoś fachowca od Lady, który mógłby ogólnie przyjrzeć się mojemu egzemplarzowi (mam wrażenie że to jakaś hybryda złożona z różnych części i chciałbym ustalić co jest co) również poproszę o namiary.
Z góry dziękuję za pomoc
z