MotoNews.pl

"Buczenie" na zakręcie-rraczej nie łożyska

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam ascone na automacie i przy skręcie w lewo słychać w okolicy prawego przedniego koła "buczenie". Efekt występuje tylko przy przyspieszaniu, przy skręcie z puszczonym pedałem gazu cisza (sprawdzone przy różnych prękościach. Pozdrowienia z Zachodniopomorskiego.

wiesz...u mnie też tak było, ale jak wymieniłem łożysko to przestało...może coś ci obciera???

Obcieranie raczej nie, bo buczeni występuje przy różnych promieniach skrętu.

hmm...przejade sie z toba na spocie i zobaczymy co to jest.

Przegub

najprawdopodobniej łożysko ale sprawź sobie jeszcze tarcze hamulcowe czy nie mają dużych rantów i nie obcieraj o klocki ,
jeżeli mają weź kątówke i zeszlifuj same ranty i zobaczysz

A ja przychylam się do zdania Prowa... przegub. Miałem to samo w Seniu z tą różnicą że to była półośka x 2 objawy są identyczne

A ja zaproponuje cos innego, moze banalne ale sprawdz....mialem tez cos takiego buczalo i juz..... i tylko w pewnych warunkach przy skrecie w lewo w kadecie i sie okazalo ze poduszka pod silnikiem byla na tyle wybita ze zachaczala w pewnych momentach o element metalowy. Naszukalem sie jak wsciekly ....... sprawdz wiec poduchy z kazdej strony czy gdzies nie ma otarcia

A nie stuka np przy ostrym ruszaniu?? Moim zdaniem to właśnie przegub, chodź łożysko też może być np u mnie w seniu tak właśnie się zachowuje prawe przednie łożysko tylko, że ostatnio już buczy non stop

Przy ostrym ruszaniu dzwięk jest podobny, ale nie jest to jakieś stukanie tylko właśnie "buczenie"
PZDR

a czy półoś senator A jest taka sama jak w omesi A 3,0??

mega_3 nie, omega po pierwsze ma inny rozstaw kol a po drugie ma inne piasty.

maxtv. zdejmij to kolo i poobracaj paste rekami. Jak bedziesz czul ze cos chrubie albo piasta nie kreci sie plynnie ( czuc jakby podczas krecenia sie przeskakiwala) to wtedy na bank lozysko.