| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-10-17 08:40:46 Panowie ponieważ ja się wybieram ( niestety) to może komuś się przyda.
Kodeks Drogowy nakłada na POLICJĘ obowiązek prowadzenia ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, przy czym określonemu naruszeniu przypisuje się odpowiednią liczbę punktów w skali od 1 do 10 ( np. spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego - 6 punktów karnych, nie udzielenie pomocy ofiarom wypadku - 10, nieprawidłowe zachowanie się wobec pieszych - od 5 do 10 ). Otrzymane i zaewidencjonowane punkty karne usuwane są po upływie 1 roku od dnia naruszenia. Kierowca naruszający przepisy ruchu drogowego, a więc taki który otrzymał punkty karne, może na własny koszt uczestniczyć w szkoleniu, którego odbycie spowoduje zmniejszenie o 6 liczby punktów karnych. Zasada ta nie dotyczy wszystkich kierowców. Kierowcy w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy możliwość odbycia szkolenia nie przysługuje. I tak kierowca "młody" tzn. będący w okresie 1 roku od dnia wydania prawa jazdy po raz pierwszy, nie może przekroczyć 20 punktów karnych. Jeżeli otrzyma punktów więcej, to zostaje Mu cofnięte uprawnienie do kierowania pojazdami silnikowymi co oznacza, iż od początku musi odbyć szkolenie w Ośrodku Szkolenia Kierowców i zdać egzamin państwowy na prawo jazdy. Kierowcy posiadający prawo jazdy powyżej 1 roku nie mogą przekroczyć limitu 24 punktów karnych. Jeżeli jednak kierowca otrzyma 25 punktów i więcej, to czeka go skierowanie na kontrolne sprawdzenie kwalifikacji - czyli ponowny egzamin państwowy na prawo jazdy (teoretyczny i praktyczny), przeprowadzany w Wojewódzkich Ośrodkach Ruchu Drogowego oraz od 1 stycznia 2002 roku badanie psychologiczne przeprowadzane w celu orzeczenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem (art. 124 ust. 1 pkt 3b - Dz.U. z 2001 roku Nr 129, poz. 1444). Jeżeli nie masz więcej niż 24 punkty karne, możesz uczestniczyć w szkoleniu dla kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, które skutkuje zmniejszeniem liczby punktów. W tym celu udajesz się do Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Warszawie na ul. Odlewniczej 8 (Żerań Wschodni) do pokoju nr 113, w godz. 800 - 1600, od poniedziałku do piątku. Otrzymasz tam do wypełnienia wniosek o odbycie szkolenia, numer konta WORD Warszawa, szkolenie jest odpłatne, jego koszt to 275,00 zł (by wypełnić poprawnie wniosek musisz mieć ze sobą dowód tożsamości i prawo jazdy). Zostawiasz wypełniony wniosek, dostarczasz dowód wpłaty i oczekujesz na wyznaczenie terminu szkolenia (o terminie informujemy zainteresowanych telefonicznie na 3-4 dni przed planowanym szkoleniem). Przy czym nie ma rejonizacji, tzn. szkolimy chętnych bez względu na adres ich zamieszkania. Szkolenie polega na 1 razowym spotkaniu z policjantem i psychologiem, odbywa się w formie prelekcji, pogadanki przy wykorzystaniu środków audio-wizualnych. Na zakończenie otrzymujesz zaświadczenie o ukończeniu szkolenia wydane przez Dyrektora WORD, na podstawie którego właściwy Komendant Wojewódzki Policji prowadzący ewidencję punktów karnych zmniejsza przeszkolonym liczbę punktów o 6. Znajdź swój ośrodek |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2003-10-17 10:18:59 no nie mow Lasombra ze nie wiedziales o takiej moliwosci |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2003-10-17 10:49:11 eeeetam...mi tez po 3 miesiacach przyslali wezwania..ale ich olalem i poszedlem pol roku pozniej...wtedy sie okazalo ze papierki odeslali spowrotem na policje jako niesciagnieta naleznosc i nie moge zaplacic nawet gdybym chcial..kazali czekac az im policja to przysle jeszcze raz i wtedy znow mi przysla...albo i nie..czekam tak od kwietnia.. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-10-17 11:40:22 Odpukać, ale od 2 lat nie dostałem mandatu. A może to dlatego, że mam niezły antyradar |
KaZaK Ford Focus KOMBI 200 ... Warszawa | 2003-10-17 23:25:40 N o ja też sie doczekałem...
300 zetawietnia musiałem zaplacić w urzędzie skarbowym razem z odsetkami i td. razem 13 zeta+ bo inaczej grozili wejściem na konto. A ten temat przerabiał mój kolega i powiem wam szczerze że to nic przyjemnego i strasznie sie trzeba nabiegać po bankach i innych ciekawych instytucjach... No cóż "płacz i płać" Life i's Brutal |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2003-10-18 19:02:29 Od niezapłaconego mandatu nie ma odsetek karnych za zwłokę tylko koszty manipulacyjne...
A mnie się jeden mandacik przedawnia w listopadzie ( 3 lata ) który nałożyła Straż Wiejska ( klapsy pierdolone 300 poszłoby się wietrzyc... A tak przy okazji... Konto mogą Ci zablokowac tylko wtedy jak doręczą Ci tytuł wykonawczy... Wiem coś o tym... |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-10-18 21:13:03 Miałem trzy zaległe mandaty.
Po ok roku po wszystkie trzy mandaty do drzwi zapukał komornik. Akurat nie było nikogo w domu, więc zostawił wezwanie. Przykro mi Qbaj, ale w tej chwili "ściagalność" mandatów jest 100%. Nawet jeśli się jakoś wykpisz to ściągną Ci przy najbliższym co rocznym rozliczeniu podatku. |