Leje mi się olej i nie wiem skąd!!! pomocy!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Akcja jest taka od jakiegoś czasu zaczął mi wyciekać olej i to dość poważnie aż powstają dość pokaźne plamy!!!!! Wyciek rozpoczyna się gdzie na wysokości obejmy od tłumika(tam widać strumyk!!) Brak mi jednej śruby od obejmy(tam gdzie trzyma się przy silniku) a na drugiej nie ma nakrętki ale to chyba nie ma znaczenia!!! Jestem dość cienki w majsterkowaniu a boję się że jak zaczne coś kombinowac to rozwale jeszcze więcej!! Oddam furę do mechanika i zapytam co jest i ile to będzie kosztowało!! Ale już się boję co wymyśli!!! Więc chce się skonsultować!! Z góry dziękuje za pomoc!!

Jeśli chodzi o obejmy tłumika to zależy w których nie masz szpilek. Są dwie które pomimo wyjęcia szpilki nie będą rozszczelniały komory olejowej (dolna para) i są dwie gdzie wykręcenie szpilek spowoduje krwotoki oleju (górna para) zaraz po odpaleniu silnika!! Tak więc jeśli masz wykręconą jedną z górnych szpilek to możemy sądzić, że to jest właśnie powód twojego problemu. Co do szpilki bez nakrętki to może być tak, że jest ona wkręcona ale niedostatecznie mocno (za mocno też nie dobrze) i właśnie tamtędy sączy sie olej!! Chyba wszystko co wiem ta ten temat

No wygląda na to że nie mam jednej górnej szpilki w ogóle, a na dolnej nie mam nakrętki!! Dzięki za odpowiedź!!!!!

a może jest piardnięta uszczelka pod głowicą albo uszczelka pod pokrywą zaworów - ta ostatnia mi pekła i wtedy to dopiero lał się olej strumieniem.Tak tylko sugeruje, może cieknie skąd innąt a wydaje sie,że nie ma tej szpilki??
Pozdrawiam

Niewidziałem tego ale cuś mi sie zdaje że to mogą być uszczelki od osłon popychaczy takie gómowe pierscienie!!!!!! albo czujnikiem od cisnienia oleju....tam też czasami może leciec....

Może i być tak jako mówicie!!

ale jezeli nie ma gornej szpilki od obejmy to raczej jest to bo sam kiedys to mialem a jak olej lal sie na tlumik to dopiero byly kleby dymu

Dzięki za pomoc okazało się że oleje leciał przez dziurę od górnej szpili!! wszystko już naprawione i to tylko za 30 zł!!!! Jeszcze raz dzięki!!

30zl nie zrobiłeś tego sam Jak ja bym chciał mieć tyle siana, żeby tak robić jak ty

Chyba zostane mechanikiem od maluszkow jezeli tyle sie zarabia za takie roboty