| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piask Hyunday GETZ Nikiekowo | 2003-10-19 15:21:58 Czy może ktoś wie jak domowym sposobem wykonać urządzenie które pozwoli podgrzać silnik przed uruchomieniem? |
Porky Opel Senator Warszawa/Bielsko-Biała | 2003-10-19 15:43:16 Ktoś kiedyś na grupie news'owej pl.misc.samochody zapodał podobny temat. Znalazł się taki jeden geniusz, który zrobił taki układ ze świec żarowych. Tylko, że u niego to działało w ten sposób, że po uruchomieniu włączały mu się świece żarowe w małym obiegu chłodzenia i po osiągnięciu danej temp układ się wyłączał. Silnik był rozgrzany po niecałych 2 min. |
_Grzesiek_ Pełnoprawny Klubowicz Corsa B , był Senato ... Szczecin | 2003-10-19 18:00:39 No tak jest to dość prymitywne ale domowym sposobem nie łatwe do zrealizowania. Ani to co pisze Damian. Jak pracowałem w zajezdni autobusowej to mechanicy rozpalali ognisko pd miską olejową (ehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe) |
Elflapo Opel Monza Białystok? | 2003-10-19 18:33:42 Słyszałem kiedyś, że jeden taryfiasz aby uruchomić Mercedesa beczke, zamontował w misce olejowej grzałke pod 220V |
JERRY2 OPEL VECTRA B KOMBI GDAŃSK | 2003-10-19 18:40:24 są firmy które produkują takie grzłki profesjonalnie koszt kompletu około 100 euro
www.defa.com www.calix.se możliwe że ktoś w polsce się tym zajoł ale nie wiem kto jak ktoś wie to skorzystam z adresu jest też coś takiego jak Webasto ale to są już koszty [ wiadomość edytowana przez: jerry2 dnia 2003-10-20 19:45:40 ] |
Skee Vel Satis Jaworzno | 2003-10-19 19:35:21 Webasto to fajna sprawa, w zimie lepsze od klimy w upalne dni |
scoodie RegionAdmin Viki B CDX Lublin | 2003-10-19 19:57:54 Webasto owszem fajowa rzecz ale zalezy tez od samochodu z jakiego bierzemy. ja mialem doczynienia z takim "ustrojstwem" z zaporozca. montowalismy to z kumplem w trabancie -> lepszego ogrzewania to chyba zaden trampek nie mial, jednak jest to sporych rozmiarow urzadzenie (silnik spalinowy ze swieca zarowa, ciagnie paliwo z baku (u nas ciagnal z butelki ALE slyszalem o sporo mniejszych (wowczas jezdzilem jeszcze maluchem i szukalem czegos zeby u siebie zalozyc w prawym gornym rogu obok silnika). cos mi kiedys qpel wspomnial ze w jakichs samochodach byly takie ze by sie spoko zmiescily ale nie pamietam marki. chyba w autobusach (takich starszych autosanach co sporo ich jeszcze jezdzi) sa montowane pod fotelami (chyba) w drugim rzedzie foteli za przednia osia. jesli by cos takiego skolowac i wymyslec sposob i miejsce gdzie to zamontowac pod maska to pewnie cos by z tego wyszlo. jednak nie ma rzeczy idealnych i z tego co pamietam to biora sporo pradu wiec nie wiem jak wam sie to widzi. pozdro |
JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-10-19 21:35:44 Firma WEBASTO ma w ofercie grzałki do OPLA . Ogłaszali się w ub roku. Urządzenie zasilane jest paliwem i z akumulatora. |
Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-10-19 21:39:17 Witam
A nie wiesz Januszu jaka jest cena takiego luksusu ? Może orientowałeś się czy mają je dostępne do wszystkich modeli czy może do konkretnych modeli? Orientowałeś się może pod kontem Omegi? PZDR Vincent |
Bartek RegionAdmin Monza Gdańsk | 2003-10-19 23:28:55 Ja znalazłem u siebie w Moziszonie grzłkę ELEKTRYCZNĄ ma 220V w obiegu człodniczym. Wyglada to tak... jest wpakowana poprostu w przwód a z tamtąd wychodzi przejścióka na zaislanie od mamy z gniazdka Webasto czasowe (takie jak w seniach montowali) to moje marznie... -10 a ty wchodzisz do ciepłego autka... podobno wcale a wcale dużo palowka nie pobiera. |
disel Gliwice | 2003-10-19 23:40:39 moze taniej bedzie kupic polski produkt w ursusach tez jest w opcji grzalka na 230V mozna kupic i przerobic |
JERRY2 OPEL VECTRA B KOMBI GDAŃSK | 2003-10-21 21:55:24 od listopada grzałki będzie sprzedawał inter cars z warszawy
dzisiaj sprawdziłem |
Grynio VECTRA Oleszyce | 2003-10-21 22:09:25 Hiehie stare autobusy na noc spuszczali wode z chlodnicy a rano zalewali ciepla....wiec jak ktos lubi zabawe to....rano z czajniczkiem i ciepluto od razu... |