Skrzynka bezpieczników/przekaźników - możliwe zwarcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
Od paru dni jestem właścicielem Lady Samary 2108 1300 1988r.
Dzisiaj znalazłem trochę czasu by zająć się elektryką, która nie działa poprawnie.
Wskazania ładowania akumulatora i poziomu benzyny falują - ciągłe skoki o ok 1/4 skali. Kontrolki świateł nie działają(tutaj podejrzewam żarówki).

Po otworzeniu skrzynki z bezpiecznikami okazało się, że w miejscu przekaźników odpowiedzialnych za światła mijania i drogowe są porobione mostki(pin sterujący przekaźnikiem jest zmostkowany bezpośrednio do obwodu świateł).
Łudziłem się, że wstawienie właściwego przekaźnika rozwiąże problem niestety po instalacji przekaźnika odpowiedzialnego za światłą drogowe zaczęła mi się delikatnie świecić na liczniku kontrolka podegrzania szyby(ledwo się pali tak, że w świetle dziennym prawie tego nie widać) a światła mijania się nie włączyły(na mostku działały).

Po oględzinach w okolicach pinów sterujących światłami zauważyłem, że plastik jest wytopiony oraz ślady świadczące że nasi tu byli

Podejrzewam zwarcie gdzieś na płytce przekaźników, co o tym sądzicie?

Trochę się boję grzebania w tej instalacji i zastanawiam się czy nie poszukać jakiejś nowej skrzynki.
I tutaj mam pytanie czy da się wymienić skrzynkę na nowszy model z obsługą bezpieczników płytkowych bez dodatkowych przeróbek?

Pozdrawiam
Jacek

Cytat:
2025-02-20 23:09:48, plc pisze:
Cześć, Od paru dni jestem właścicielem Lady Samary 2108 1300 1988r. Dzisiaj znalazłem trochę czasu by zająć się elektryką, która nie działa poprawnie. Wskazania ładowania akumulatora i poziomu benzyny falują - ciągłe skoki o ok 1/4 skali. Kontrolki świateł nie działają(tutaj podejrzewam żarówki). Po otworzeniu skrzynki z bezpiecznikami okazało się, że w miejscu przekaźników odpowiedzialnych za światła mijania i drogowe są porobione mostki(pin sterujący przekaźnikiem jest zmostkowany bezpośrednio do obwodu świateł). Łudziłem się, że wstawienie właściwego przekaźnika rozwiąże problem niestety po instalacji przekaźnika odpowiedzialnego za światłą drogowe zaczęła mi się delikatnie świecić na liczniku kontrolka podegrzania szyby(ledwo się pali tak, że w świetle dziennym prawie tego nie widać) a światła mijania się nie włączyły(na mostku działały). Po oględzinach w okolicach pinów sterujących światłami zauważyłem, że plastik jest wytopiony oraz ślady świadczące że nasi tu byli Podejrzewam zwarcie gdzieś na płytce przekaźników, co o tym sądzicie? Trochę się boję grzebania w tej instalacji i zastanawiam się czy nie poszukać jakiejś nowej skrzynki. I tutaj mam pytanie czy da się wymienić skrzynkę na nowszy model z obsługą bezpieczników płytkowych bez dodatkowych przeróbek? Pozdrawiam Jacek

No, widzę, że masz niezłą zagwozdkę z tą elektryką. Jeśli podejrzewasz zwarcie, to wymiana skrzynki to dobry pomysł, ale z nowszymi modelami może być trochę zabawy z dopasowaniem. Na pewno warto pomyśleć o elektryku, żeby nie pogorszyć sytuacji. A jak lubisz kombinować, to można spróbować z nową skrzynką, ale trzeba się liczyć z przeróbkami.

Cytat:
2025-02-21 21:30:54, Piotrek07 pisze:
No, widzę, że masz niezłą zagwozdkę z tą elektryką. Jeśli podejrzewasz zwarcie, to wymiana skrzynki to dobry pomysł, ale z nowszymi modelami może być trochę zabawy z dopasowaniem. Na pewno warto pomyśleć o elektryku, żeby nie pogorszyć sytuacji. A jak lubisz kombinować, to można spróbować z nową skrzynką, ale trzeba się liczyć z przeróbkami.

Bazując na stronie https://www.drive2.ru/b/572306523569523147/ rozważam ten model skrzynki 173-3722-01M - można jeszcze kupić nowy . MInusem jest to, że dostępny jest praktycznie tylko na stronach rosyjskojęzycznych.

Oglądałem też stare skrzynki zbliżone wyglądem do mojej ale w większości ich stan też wymaga remontu i mogą zawierać w sobie dużo niespodzianek - dlatego zrezygnowałem z wymiany na ten sam model.

Może jesteście w stanie polecić jakiś zaufany sklep(na forum jest kilka linków ale są stare i przez ostatnie kilka lat dużo się zmieniło)?