1.2 8V czy 1.2 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie ktory z tych silnikow lepiej nadaje sie do przeszczepu do malucha. silniki pochodza oczywiscie od fiat punto/siena. jakie jest wasze zdanie??????

Cytat:
2003-10-20 12:26:15, gooffy pisze:
Tak jak w temacie ktory z tych silnikow lepiej nadaje sie do przeszczepu do malucha. silniki pochodza oczywiscie od fiat punto/siena. jakie jest wasze zdanie??????

im mocniejszy tym leprzy
1.28v to pomyłka - 60 hp (to to samo co 1,1 praktycznie)

za to 1,2 16v to już się rozumie
(oczywiście nie na maluchowskiej skrzyni)

Zapewne żuraw ci coś poradzi jak znajdzie trochę czasu

[ wiadomość edytowana przez: Porthos dnia 2003-10-20 13:01:03 ]

Oczywiście oba się nadają, pamiętaj jednak, że mają one 96 - 106 NM (8v) i 112 - 114 Nm (16v) momentu, tak więc skrzynia maluchowska będzie miała ciężki żywot. Żeby napęd wytrzymał w miarę duży przebieg, musisz bardzo dokładnie złożyć skrzynię, wymienić w niej wszystkie części, które są nawet nieco zużyte, zalać jak najlepszy olej (dodatek Militecu, nie Motorlife!, nie zaszkodzi w skrzyni, BTW nigdy nie używaj go w silniku), no i stosować nieniszczącą technikę jazdy (żadnego palenia opon!).

Yaninnya, ja właśnie słyszałem od pewnego człowieka, że do skrzynii nie powinno się militeca lać, bo synchronizatory przestaną działać. nie znam się do końca na budowie skrzynii (a raczej zasadzie jej działania), a gdybym wiedział na 100%, to chętnie bym coś takiego zastosował /teraz zmieniam olej co 3 tys, a to drugie rozwiązanie byłoby jednak tańsze/

Z Zurawiem juz rozmawialem na ten temat. bardziej "pociaga" mnie 1.2 16v lecz jest chyba maly problem. silnik ten jest troche dluzszy o okolo 2 cm od 1.1 SC wiec old skoolowy wyglad odpada a ja taki wlasnie chce utrzymac styl.
co do skrzyni biegow to bedzie z CC700.
pozyjemy zobaczymy - moze jakis inny motorek ???? benzyna taka droga wiec moze dizelek.??

ja stawiam na 16v... wiadomo wiecej mocy, ale 16 ma "szeroka" glowice w porownaniu z 8 i wiecej miejsca zajmuje no ale jak sie go wzdluz ustawi w malcu to i tak chyba wszystko jedno, tylko cena takiego 16v... hmmm wie ktos moze po ile chodza takie silniki? bo bym tez taki chcial do 127....

1.2 8V - 1400 - 1600 pln
1.2 16V - na zamówienie ok. 3500 pln bo jest tego b. malo.

3500..... oj to strasznie duzo..... to juz lepiej kupic 8v i podrasowac.........

Większa długość 16v wynika z innego koła pasowego. Można zastosować koło z 8v i długości obu silników będą takie same.
Stosowałem Militec w wielu skrzyniach, w żadnej nie miałem problemów z synchronizatorami. Pamiętaj, że jeśli synchronizator jest wytarty, to może się tak zdarzyć, ale wyraźnie napisałem, że skrzynia musi być w idealnym stanie.

Macie może namiar na miejsce gdzie można kupić Militec?
Czy jest to może stacjobenzynowy wyrób.

No wlasnie te kolo pasowe czy oby na pewno mozna uzyc z 1.2 8v?? a czy nie mozna tego kola pasowego skrocic o ten kawalek ktory jest do klimy i pozniej to wywazyc - czy to nie lepszy pomysl. ale jesli jestes Yaninnya pewien ze kola pasowe sa tej samej wielkosci i beda pasowac to chyba moge zaufac i sie nie bawic w skracanie i wywazanie.

Koło można wymienic, można też odciąć co zbędne (oczywiście na tokarce! Żadnego cięcia piłą do metalu!). Ciętego koła nie trzeba wyważać, to nie F1.
Militec ciężko dostać, bo już go nie ma w dystrybucji, trzeba cierpliwe szukać.

Wsadz sobie 8 V .
Pojezdzisz pobawisz sie .
Zarejestrujesz nauczysz sie jeździc i wogóle .
A twedy grzegscvan za 1000 zł zrobi co 16 v z 8 ki ........
I dostaniesz mocniejszego buta narazie wsadzaj 8 ke najlepeij poprzecznie z jakas mocna skrzynia - moze warto pomyslec o 6 ce z hgt ????

a jak sobie wyobrazasz skrzynie z hgt polaczona z silnikiem powiedzmy 1.2 8v w maluchu = to zawsze chyba ten sam problem - 5 BIEGOW WSTECZNYCH ???? mam racje czy sie myle?? moze cos przeoczylem ??

Przeoczyłes malucha 1,7 boxera i fiata 126 rafała maxi !!!!

I tam wychodzi co zrobic - silnik poprzecznie

No ja też jakbym miał teraz robić przekładkę to bym wstawiał silniczek centralnie. A co do wyboru silnika to radziłbym wstawić 8V. Jeśli liczyć po cenzch które podałeś masz zaoszczędzone ok. 2000 i wtedy za ten pieniądz to się możesz pobawić coby turbo dołożyć . I efekt końcowy napewno lepszy niż w 16V

czy oby nie jestes zbyt wielkim optymista?? turbo za 2 patole. je nie nie - a perzynajmniej nie w wawie. niestety. a moze znacie dobrych magikow ktorzy by sie w cos takiego pobawili 1.2 8v + turbo ????

Cytat:
2003-10-21 22:10:56, CZUCZU pisze:
Przeoczyłes malucha 1,7 boxera i fiata 126 rafała maxi !!!!

I tam wychodzi co zrobic - silnik poprzecznie

i tu sie mylisz bo pan co ma silnik od alfy ma silnik wzdloz auta przyjzyj sie skrzyni biegow

czy oby nie jestes zbyt wielkim optymista?? turbo za 2 patole. je nie nie - a perzynajmniej nie w wawie. niestety. a moze znacie dobrych magikow ktorzy by sie w cos takiego pobawili 1.2 8v + turbo ????

Oczywiście mówię tu o właśnych kombinacjach na ten temat. Bo np. zakładnaie u Grabowskiego to trochę droga impreza. Ale w sumie może być problem z elektroniką. To może skołować silniczek od punto GT w pierwszej wersji. Tam było 1,4 T i 133KM???

taaaaaa tylko gdzie taki silnik kupic???