MotoNews.pl

Zamarzanie zaworu na butli gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Czy ktoś kiedyś zetknął sie z problemem zamarzania zaworu gazu na butli? Ja mam taki problem, mianowicie w temperaturach otoczenia zbliżonych do zera stopni celcjusza (co jest w ujemnych to szkoda gadać...) po kilku kiklometrach jazdy zamarza mi zawór gazu na butli. Robi się tam gała lodu i po jeżdzie na gazie. . Rozebrałem zawór w nadzieji że tam cos znajdę iznalazłem nic.
Czy ktoś wie co może być przyczyną i jak temu zaradzić bo zbliża się zima i boje się że mnie mój DF pośle z torbami.

Pozdrawiam wszystkich

Typuję - rozszczelnienie... gaz zamarza...cóż by innego... może umyka dopiero jak mu przyciśniej więcej i wylatyje go więcej?z większym ciśnieniem?
Skoro na oko. po domowemu nic nie wykryłeś to raczej przydałoby się aby ten problem obejrzeli w jakimś fachowym warsztacie specjalizującym się w gazie.

jeśli zawór Ci obmarza to znaczy, że schładza go odparowujący gaz
jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi teraz do glowy to, że
-masz nieszczelną instalację na tym zaworze, albo na przewodzie do komory silnika i gaz ucieka i się rozpręża w tym zaworze

Jeżeli zawór byłby nieszczelny to gaz (na mój rozum) uciekałby również gdy auto stoi nie używane, ale nie stwierdziłem ubytków gazu w butli nawet po dwóch tygodniach nieużywania samochodu. Nieszczelność pomiędzy elektrozaworem ew. filterkiem a parownikiem też nie bo była sprawdzana przyżądem. Co ciekawe filterek czasami też się "poci" i czasami zamarza.
Ja myślałem w trakcie rozbierania zaworu na butli że powodem raczej może być rureczka w butli którą pobierany jest gaz bo była zasyfiona (zbyt mała średnica) po wyczyszczeniu wydawało mi się ze jest lepiej, ale czy ja wiem?

Inaczej czy powodem może być np. syfiast gaz zatankowany na gazowni?

Pozdrawiam wszystkich.

to musiala byc ta zatkana rurka w butli
dawała spadek ciśnienia w czasie jazdy
i gaz odparowywał już w zaworze i elektrozaworze, a nie w reduktorze

To musi być nieszczelność instalacji.Mam tylko jedno pytanie z którego roku jest to instalacja? Od jakiegoś czasu wymagany jest elektrozawór zamykający wypływ gazy bezpośrednio z butli. Starsze instalacje tego nie miały.Jezeli elektrozawór jest tez u ciebie to może tłumaczyć zamarzanie tylko podczas jazdy...

Instalka na conajmniej dziewięć lat bo w przyszłym roku kończy się legalizacja butli natomiast kiedy była tak naprawde zmontowana to nie wiem bo poprzedni właściciel miał niekompletne papiery. Na butli jest tylko zawór manualny. A cała instalacja jest LOVATO.

Efekt zamarzania powstaje jedynie podczas rozrężania(odparowywania) gazu. Potrzeduje on do tego energii i pobiera ją z najblższego otoczenia.Wynikiem tego jest szronienie. nie ma innej przyczyny. (Np parownik jest ogrzewany gorącą cieczą z układu chłdzenia aby dostarczyć odpowiednią ilość energii i odparować gaz.) Dlatego nie widze innej przyczyny jak nieszczelność instalacji.....Radził bym to dobrze sprawdzić...Pozdrawiam..