MotoNews.pl

Co zrobic z urwanym odpowietrznikiem tylniego hamulca?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio wymieniajac szczeki hamulcowe (bebnowe) i nalewajac nowego plynu hamulcowego, trzeba bylo odpowietrzyc uklad, ale odpowietrznik byl tak zapieczony ze go zerwalem, naszczescie plyn nie wycieka wiec moge jezdzic, ale i tak go musze wymienic. Teraz mam pytanko do uzytkownikow naszych kochanych Opelkow czy musze wymieniac caly cylinderek czy mozliwa jest wymiana samego odpowietrznika i jak to zrobic jezeli ta czesc ktora wystawala z bebna jest zerwana i nie ma za co zlapac?

Pozdrawiam

Ps. Przy okazji czy hamulce powinny byc twarde znaczy jezeli lekko je nacisne to juz niezle hamuja czy raczej troche miekke znaczy ze dobrze zaczynaja hamowac dopiero w polowie wciskania pedalu?

Musisz odkręcić cylineder, tylko nieurwij przewodu hamulcowego nieodkręcaj go płaskim kluczem, są takie specjalne klucze oczkowe nacinane aby mozna je było przełożyć przez przewód, po wykręceniu tłoczka rozwierć stary odpowietrznik, pójdzie Ci łatwo bo to jest aluminium, wyczyść resztki i wkręć nowy.

Znaczy stary cylinderek zostawic czy lepiej zamontowac nowe?

Pozdrawiam i thx

możesz zostawic stary tłoczek a urwany odpowietrznik mozesz wykrecic z apomaca specjalnego narzedzia ktore wyglada jak gwintownik tylko ma odwrotny gwint
robi sie to tak: musisz nawiercic mały otwor ( najparwdopodobniej bedzisz mogl wykozystac otwor oryginalny) w urwanym odpowietrzniku a potem wkrecasz ten "gwintownik" (uwazaj lewy gwint) i wtedy powienien sie wykrecic odpowietrznik
wiem ze zamotalem

ale jak cos to wal na gg

to narzedzie kupisz za grosze w kazdym sklepie narzedziowym

możesz zostawic stary tłoczek a urwany odpowietrznik mozesz wykrecic z apomaca specjalnego narzedzia ktore wyglada jak gwintownik tylko ma odwrotny gwint
robi sie to tak: musisz nawiercic mały otwor ( najparwdopodobniej bedzisz mogl wykozystac otwor oryginalny) w urwanym odpowietrzniku a potem wkrecasz ten "gwintownik" (uwazaj lewy gwint) i wtedy powienien sie wykrecic odpowietrznik
wiem ze zamotalem

ale jak cos to wal na gg

to narzedzie kupisz za grosze w kazdym sklepie narzedziowym

disel ma racje jest do tego odpowiednie narzedzie wyglada troche jak rozwiertak lub narzynka do robienia gwintow wewnetrzych tylko ma gwint lewostronny i musi byc z dobrej stali narzedziowej. Komplet taki chyba 30zl kosztuje i powinienies bez problemu sobie poradzic. Pozdrawiam

wielkie dzieki, bede kombinowac z tym rozwiertakiem, mam nadzieje ze nie powieksze gwintu

Piotr

tylko nie kupuj jakiegos badziewia z hipermarketu bo mi taki wykretak sie urwal i zamiast wykrecic stary odpowietrznik mialem jeszcze ten szajs jak nie pojdzie tak to rozwiercaj wiertlami od najmniejszego do srednicy o numer mniejszej niz gwint a potem gwintownikiem