MotoNews.pl

Problem z kolankiem od wydechu(126p)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Dzisiaj miałem przypadek taki, ze jechałem sobie do pracy i wydupczyły mi sie śruby które trzymają kolanko wydechowe do bloku.Kupiłem nowe śruby + uszczelke ale jak założyłem to odkryłem , że górna śruba jest luźna, czyli wniosek - chyba zjechał mi sie gwint w bloku.Teraz malec daje jak czołg
Pojechałem do mechanika a ten obiecał mi jutro naprawe ale za 50 zł. Powiedział , że zrobi to na 10 .
Teraz pytanie czy to jest tanio czy drogo?

ja za wywiercenie nowego otworu po tej śrubie i nagwintowanie dalem 5 zl

Jeśli kolanko to chyba nie w bloku ale w głowicy. A jak dla mnie 50zł to strasznie duzo za takie coś. Odkręcasz to kolanko i wkrecasz szpilke M10 i po problemie. Co prawda trzeba troszke otwor w głowicy rozwiercić,ale duzo roboty nie ma.
Powodzenia!

Pozdrawiam.
Kuner

ja dałem 20 ( po czym mi oddał ale to inna historia )
U mnei akurat trzeba był ociac głwoice bo ktos inteligentny dał wczesniej tuleje i nie dało sie jej przewiercic wytrzynmałosc chyba 12 lub 14.
Ale dolna robiłem sobie sam wiertło gwintownik 5 minut i gwint jak nowy !!!!!!
Aha 20 zł i jeszcze facet podplanował 0,1 głowice bo musiałem sciagnac ......
Wiec chyba cos za duzo od ciebie zawołal w elegancie to ja nawet głowicy nie scigałem by gwintowac.
Scierka w otwór po kolektorze dziura gwintowanie 15 minut i na drodze .....

dokładnie.ja tez gwintowałem bez ściągania.lepeij zrob sam a za 50 sobie zatankuj

dzięki za rady w sumie za 50 zł = 30L made in PUTIN
Ale i tak musiałbym kupić wszystko do gwintowania tych dziur, postaram sie wynegocjować cene, może coś jeszcze wymusze na tym mechaniku za 50 zł.
Pozdrawiam

K..wa chyba mu sie cos popie....lo z tymi 50zl!!! Nie daj sie wyfrajerowac sku.....synowi

Cytat:
2003-10-21 21:26:10, Wojto pisze:
dzięki za rady w sumie za 50 zł = 30L made in PUTIN

ehe

A mam takie małe pytanko??
Czy mozna coś zjeba.... przy tym rozwiercaniu na śruby 10 czy nie ma szans. Chce tego mechanika postawić przed faktem dokonanym i dać mu 30 zł.

Ludzie z 3miasta
Dajcie ze chłopakowi adres do kogos kto mu to tanio zrobi - nie wierze ze nikt tego nie zmienial ??
Bo jak zrobisz to za 50 zł to strace do ciebie szacunek .
To tak jak to odpowietrzenie hamulcow i wymiana płynu hamulcowego w serwisie fiata za 100 zł - byłem swiadkiem ostatnio .

A co do kolanka to jedyne co mozna spieprzyc do krzywo wywiercic ale i to da sie obejsc.
Popros kogos o pomoc z twoich okolic - napewno sie ktos znajdzie .
http://motonews.pl/forum/?op=fmb&q=11&s=uname&start=0 szukaj na tej ;liscie maluchowców ;p

hmm 50 to okrutnie dużo za ta cene mozna trafić już jakąś głowiczke... ja kiedyś tez rozwiercałem w starym bolidzie...
trzeba uważać żeby za głęboko nie wiercić i nei bij po skosie

Sprubjemy coś na ten fakt zaradzić!! W każdym razie 50 zł to dużo jak na moje gusta. Za to można kupić gwintownik, wiertło, szpilkę nierdzewkę no i jak b sie uparł to używaną wiertarkę Facet kompletuje widocznie warsztat.

MADAFAKA!!!!50zł!?!?!?!?!..kolesia cos powaliło...nie opłaca sie za holere...u mnie to by kosztowało z 2 bronki..a nie..50zł....PS.co ty masz za silnik ze masz kolanka przykrecone do bloku????...ja mam do głowicy....

Ja tam od tygodnia jeżdżę tylko na jednej śrubce
aż tablica rejestracyjna mi pożółkła od temperatury

50 zł to grabież w biały dzień
Mi ma to mechanik zrobić za dwie dychy tylko jakoś nie mogę do niego dotrzeć

Cytat:
2003-10-21 22:21:26, CZUCZU pisze:
Ludzie z 3miasta
Dajcie ze chłopakowi adres do kogos kto mu to tanio zrobi - nie wierze ze nikt tego nie zmienial ??
Bo jak zrobisz to za 50 zł to strace do ciebie szacunek .
To tak jak to odpowietrzenie hamulcow i wymiana płynu hamulcowego w serwisie fiata za 100 zł - byłem swiadkiem ostatnio .

A co do kolanka to jedyne co mozna spieprzyc do krzywo wywiercic ale i to da sie obejsc.
Popros kogos o pomoc z twoich okolic - napewno sie ktos znajdzie .
http://motonews.pl/forum/?op=fmb&q=11&s=uname&start=0 szukaj na tej ;liscie maluchowców ;p

Rzeczywiście 50 zł to trochę drogo.

Nie przebija jednak specjalisty, który za 5 minutowa robotę - zrobienie mi 10 cm kabelka z dwoma łączówkami i podłączenie do bezpieczników zawołał 10 zł. Wiedzieliśmy z ojcem co nie działa i jak zrobić takie tymczasowe obejście, ale ojciec mówi żebyśmy podeszli do mechanika może jak spojrzy to wymyśli coś lepszego. No to zrobił to co i my byśmy sobie zroblil i przy okazji ojca skasował na 10 zł.

WOJTO u mnie na ulicy gdzie pracuję jest mechanik , ale jechac z czymś takim 30km to się chyba nie opłaca.. no w kazdym razie na przyszłość :

Gdynia chylonia/pustki cisowskie ul. chabrowa 5b/3c.
to akurat adres warsztatu gdzie pracuję jak podjedziesz to ci powiem gdzie jest mechanik ( 100m dalej ale tak troche schowany, za długo by tłumaczyć

Witam!!!
A ja mam pytanko czy te dwie sroby co sie kolektor przykreca do glowicy sa takiej samej wielkosci??
Pozdrawiam

Przeważnie są tych samych rozmiarów, ale ja ma inaczej bo jedna jest wieksza. Gwint sie zjechał i była rozwiercana. Ale tak to przeważnie są tkaie same. Zresztą sprawdz jak bedizesz kupował kolektor cy są takie same dziury.

gdybym zechciał odkręcić kolanko w celu wypolerowania to jakie mam prawdopodobieńswo że zepsuje gwint? jest jakiś delikatny sposób na odkręcenie?

Prawdopodobieństwo jest, hmmmm OGROMNE. Ja odkręcałem kolanko i po miesiącu musiałem znowu odkręcić i upierniczyła sie znowu sruba. Teraz mam posmarowane pastą miedzianą i powinno byc dobrze.