Reflektory w EL i FL

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawia mnie czemu w Elegantach przednie światła świecą dużo mocniej niz w FL, które też miały już reflektory H4...
Jutro jade na szrot gdzie stoi EL, i wypytałbym sie o to i owo, a interesuje mnie co z tymi światłami...

może mają lepszą instalacje i nie mają tyle strat ??

w flu mam lampy z mojego ela !!!
I nie ma zadnych zmian !! ( na pradnicy były ale juz alternatorek )

Cytat:
2003-10-26 16:46:26, MCQUEEN pisze:
Zastanawia mnie czemu w Elegantach przednie światła świecą dużo mocniej niz w FL, które też miały już reflektory H4...
Jutro jade na szrot gdzie stoi EL, i wypytałbym sie o to i owo, a interesuje mnie co z tymi światłami...

badałeś nowe fl i nowe eleganty pod wzgledem jasnosci swiatla? czy to tylko subiektywna opinia??
zauwaz ze wiekszosc fl-i ma minium 10 lat... a el najwyzej 10.. ja po wymianie swiatel na nowe jestem zadowolony. warto bo róznioca jest zauwazalna(wystarczy wymioenic jeden reflektora by sie w nocy przekonac)

Tak tak, to tylko moja subiektywna ocena. No i ciekawość dlaczego tak sie dzieje.
A co można zrobić, żeby świeciło lepiej (pomijam wymiane żarówek na mocniejsze). Chodzi mi o zabiegi konserwacyjne.

nio ja u siebie zalozylem H4 -do 21 letniego malca - i sie kumple dziwia co ja mam za swiatla ze tak daja - mam alternator i przekazniki i pewnie dlatego jest git

Cytat:
2003-10-26 22:55:55, MCQUEEN pisze:
Tak tak, to tylko moja subiektywna ocena. No i ciekawość dlaczego tak sie dzieje.

skoro jest subiektywna to nie mozesz stwierdzic ze tak wlasnie jest i wyciagac wnioski. bo moze ci sie tylko wydawac. wiec: zauwaz ze wiekszosc fl-i ma minium 10 lat... a el najwyzej 10..
jak uwazasz ze masz slabe to wymien. inne zarowki, przekazniki. Zabiegi konserwacyjne.??..sam jestem ciekaw bo lampa jest nierozbieralna i nie wyczyscisz lustra.
stara lampa-slabo swieci.

tzn. mi chodzi o zabiegi konserwujące elektryke.

A jest wogóle jakaś różnica w budowie lampy el'owskiej od fl'owskiej tzn, wymiary, sposób zamocowania itp... Czym się różni lampa el od fl

Jeżeli chodzi o mocowania to jest wszystko jedno i to samo niezależnie czy włoskie, węgierskie, polskie i na jakie żarówki. Co do mycia to dobre efekty daje nalanie do środka płynu do czyszczenia szyb z ciepłą wodą i intensywne wytrzęsienie. U kumpla różnica o 100%, 10 lat stara lampa a prawie jak nowa.

jak włożyłem do swojego malczaka reflektory H4 to zrobiłem mły test. Przy seryjnej instalacji spadek napięcia akumulator-żarówka wynosił 2V!!! To jeśli przy ładowaniu dochodzi do 14, to żarówka ma nominalne 12. Strasznie mało. Załozyłem przekaźniki, ich zasilanie było pociągnięte bezpośrednio z aku przewodem 4mm, bezpieczniki, gniazda i styki wyczyszczone, styki w kostce na zarówce też. efekt - spadek napięcia aku-żarówka wynosił juz tylko 0.5V. I tak da sie jeździć!
Dlatego proponuje do każdego samochodu - jeśli nie ma przekaźników założyć takowe. Na seryjnych lampach (bez H4) to też daje duzy efekt.
Obecnie w poldku mam pociągnięte równie grubym przewodem dodatkowe zasilanie przekaźników. seryjne są zbyt cienkie. Różnica napięć - jestem do przodu o ok. 0.4V

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

a możesz przedstawić schemat takiego połączenia świateł w Maluszku