| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2003-10-26 23:39:41 Ach zapomniałem dodać dzieje się to na paliwie jak i na LPG. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-11-09 19:43:16
bzdura i tyle... Co do odpalania.... Łopatologicznie: rozrusznik kręci, więc są tylko dwie przyczyny dla których samochód nie odpala: 1) Do cylindrów nie dochodzi paliwo - najprawdopodobniej masz już niewydajna pompę paliwa - chodzi ,ale daje za małe ciśnienie... (odpal na gasssie, jesli odpali zauważalnie lepiej tzn. że to pompa paliwa nawala). 2) Do cylindrów dochodzi paliwo, ale nie dochodzi iskra.... Zdejmij przewód WN ze świecy, wsadź w przewód starą świecę, połóż w bezpiecznym miejscu (tak żeby np. świeca wisiała w powietrzu) i zakręć rozrusznikiem. W tym samym czasie kumpel niech patrzy czy na świecy pojawiła się iskra. Jeśli się pojawiła to sprawdź trzy kolejne. Jeśli wystąpi brak iskry na którejś ze świec tzn., że uszkodzony jest jeden z kabli, ew. kopułka rozdzielacza, ew. palec rozdzielacza. Jeśli iskra nie wystąpi na żadnej ze świec tzn. że zwalona jest główna (duża) cewka (co w Twoim przypadku jest bardzo prawdopodobne). 3) Jeśli zawiodą wszystkie podane wyżej sposoby, to na 100% masz walnietą małą cewkę która znajuduje się w kopułce rozdzielacza (tzw. czujnik Halla czy jakos tam). |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-11-11 13:42:31 Witam Panów
Co możecie mi poradzić na problem z rozruchem polegający na tym, że jak odruchowo zbyt wcześnie cofnę kluczyk podczas rozruchu (i silnik nie zapali) to przy ponownej próbie zapalenie silnika trwa dłużej. Przypomina mi to historię z Rometem jak się czasem "zalał" |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-11-11 14:12:48 Do Torito - powodem problemów z ciężkim "wstawaniem" z niskich obrotów może być zbyt wczesny zapłon.
Jaco - twój sposób sprawdzania iskry na świecy jest zły. Wg twojej metody w żadnym samochodzie nie pokaże sie iskra. Tzn. żeby pojawiła sie iskra należy gwintem świecy dotknąć do masy, najlepiej silnika, np. pokrywy wałka rozrządu. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-11-11 20:58:49
Faktycznie masz rację - pomysł, żeby zawiesić swiecę w powietrzu wpadł mi do głowy podczas pisania postu, ale zapomniałem o masię |
MacMaciek Peugeot 407 Warszawa | 2003-11-17 13:47:11 Oj, mam podobne przypadklosci. Z reszta od bardzo dawna.
Silnik przez dluzszy czas zapala od pierwszego razu, potem ni z tego ni z owego jest co raz gorzej, pozniej znowu sie poprawia - z reguly po zatankowaniu na maksa (na gazie nie ma problemu). Czyli twierdzicie, że to mało wydajna pompa? (po uruchomieniu raczej nie ma już problemu, moc jest silnik pracuje rowno...). Mozna to jakos sprawdzic aby miec pewnosc? pzdr Maciek |
piotr-ek | 2003-11-17 14:05:47 A kup taki bajer za kilka zł do usuwania wody z baku, czyszczenia wtrysków itp. Wlej, zatankuj i zobacz. Ja tak zrobiłem (środek STP) i jest OK. |
martyl DAEWOO ESPERO Szczecin | 2003-11-17 19:32:44 WITAM PANÓW GAZOWNIKÓW I NIETYLKO CZĘSTĄ PRZYCZYNĄ ZŁEGO ODPALANIA SAMOCHODU SĄ ZAPCHANE WTRYSKIWACZE |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2003-11-17 21:59:42 Witam.
Mój problem dobiegł końca, dobry znajomy od gazu rozwiązał mi go. Trzeba udać się do gazownika i ten musi to naprawić. Powód jeden gaz zalewa nam bolida - parownik te sprawy. Ja juz jestem Po. Pozdrawiam. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2003-11-18 06:09:23 Torito - a nie miałeś albo nie masz za mało płynu chłodzącego.
U mnie z tego powodu też zalewał się gassem... |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2003-11-18 11:08:26 Witam.
Płyn był OK PZDR |
koperfil warszawa | 2003-12-31 11:03:23 A u mnie jest jeszcze coś innego
Jak jest zimny to pali dobrze po nagrzaniu losowo tzn. przy obrotach ok(3k) zaczyna przerywać kichać i strzelać w wydech. Czasami przy ruszaniu nie ma mocy, gaśnie i niemoge go uruchomić Co mu jest? |