MotoNews.pl
9 Nadkola Yaris (29085/18)

Nadkola Yaris

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć Toyociarze!

Mam pytanko - szukam plastikowych nadkoli do Yarisa na tył - w ASO powiedzieli mi ok 100 zł za nadkola i łacznie ok 160 z montażem. Nie wiem czy to jest dobra cena?

Jak macie jakieś alternatywy to dajcie znać.

I jeszcze pytanie czy może ktoś z was ma takie nadkola i czy wygłuszyły one hałas walących kamieni (dźwięk uderzania o blachę jest denerwujący.)

Pozdrawiam

Myślałem że tylko mnie to denerwuje . Przyłączam się do pytania.

A nie lepiej jeździć po asfalcie???

Poszukajcie tutaj

No niestety to kawałek plastiku, a kosztuje swoje. Nie daj sie skusić na jakieś tandetne zamienniki. Nie mówie, że wszytskie są złe, ale większość z nich jest robiona z zupełnie innego plastiku, który:
-jest szary a nie czarny(wyglada to beznadziejnie) - zobacz w deawoo
-nie daje sie spawać - jak pęknie to kicha(zostaje tylko klejenie).

Ja uważam, że to dobra cena.
A do ostatniego pytania także i ja się dołączam. U mnie jest bitex (bez nadkoli) i kurcze też słychac te kamyki. Zastanawiam się czy od wewnątrz nie pozakładać jakichś mat.
Pozdrawiam!

cena nie jest wygórowana (moim zdaniem) ale mnie to tam nie przeszkadza... tylko zastanowiłbym się czy brak nadkoli nie szkodzi konserwacji?? a z drugiej strony to jak będziesz miał nadkole a wpadnie Ci tam jakieś błoto to przez cały czas w tym miejscy będziesz miał wilgoć...

Jackal - chyba dawno nie jeździłeś po "polskich" autobahnach" hehe. Najlepsze są po posypaniu tzw solą (czyli kamlotami z solą.

Alan - dobra konserwacja bez nadkoli (tył) w samochodzie trzymanym w nieogrzewanym garażu wytrzymuje dość długo. W moim przypadku było to 14lat - 170tys km. Po tym czasie nawet dobra konserwacja wyschnie, więc traci swoje właściwości - zostaje tylko plastizol, który w gruncie rzeczy jesty najlepszym zabezpieczeniem.
Pozdrawiam.

Cytat:
2003-10-31 18:07:03, MisiekII pisze:
Alan - dobra konserwacja bez nadkoli (tył) w samochodzie trzymanym w nieogrzewanym garażu wytrzymuje dość długo. W moim przypadku było to 14lat - 170tys km.

Pamiętam, że kiedyś była promocja w Skodzie Favorit, w pakiecie dawali gratis plastikowe nadkola, czyli chyba coś w tym jest. Może faktycznie nie słychać kamieni na blasze?

Moim zdaniem to kazdy nowy samochód powinien mieć obowiązkowo plastykowe nadkola - jak dla mnie mają same zalety.
Tanie, byćmoze wyciszają te co raz sławniejsze kamyki, chronią przed korozją ... Samochód bez nadkoli - do widzenia.
Pozdrawiam

cześć
piszesz że
Cytat:
Mam pytanko - szukam plastikowych nadkoli do Yarisa na tył - w ASO powiedzieli mi ok 100 zł za nadkola i łacznie ok 160 z montażem. Nie wiem czy to jest dobra cena?

a mi w aso (alan auto wrocław ) powiedzieli że producent nie przewidział nadkoli do Yarisek i że nie ma możliwości montażu??
BARDZO DZIWNE?? w poniedziałek podzwonie trochę może się czegoś w tej sprawie dowiem bo denerwuje mnie stukanie kamieni.

u mnie po jednej zimie tak trzeszczą plastiki że kamyki walące o nadkole są drobiazgiem mało istotnym, wydaj kasę na głośniejsze audio
co do alan auto na szybowcowej to nic dziwnego że tak powiedzieli, taka odpowiedź jest czymś typowym dla ASO.
ASO to amatorska szkoła obsługi, a nie autoryzowana stacja obsługi. Jak powiedziałem że chciałbym coś zamówić z TRD to popatrzyli jak na marsjanina i delikatnie dodali że chyba pomyliłem z TTE, ja byłem nastawiony tego dnia bardzo pokojowo więc zabrałem się za tłumaczenie jaka subtelna jest różnica, ich twarze zmieniały się w miarę mówienia, na koniec obiecali że pomyślą nad sprowadzaniem tych części, obawiam się tylko czy nie powiedzieli tego aby mnie spławić.

Cytat:
GIEN Wysłany: 2003-10-31 21:17:44

a mi w aso (alan auto wrocław ) powiedzieli że producent nie przewidział nadkoli do Yarisek i że nie ma możliwości montażu??

hmmm to muszę do moich pracowników zadzwonić żeby klientów obsługiwali należycie a nie zbywali ich jak nie chce im się pracować

Cytat:
2003-11-01 18:26:57, alan03 pisze:
hmmm to muszę do moich pracowników zadzwonić żeby klientów obsługiwali należycie a nie zbywali ich jak nie chce im się pracować

ups ale jaja

alan03 nie mow ze pracujesz w ASO ALAN we Wroclawiu ? Albo ze to TWoja stacja...jakos Cie nie kojarze :>

Jeśli w ASO ALAN są tacy pracownicy jacy są... to się nie przyznaję do tego serwisu ale w innym przypadku to... byłbym świetnym szefem

W Alan auto tylko naprawy blacharskie robią dobrze

wwtcka, dziękuje miło Nam

ale sobie słodzimy he he, bo się OT zaczyna robić

Cytat:

To ciekawe, bo mi powiedzieli to samo przy zakupie auta. A nie kupowałem we Wrocławiu
ASO stwierdziło, że jest fabryczna konserwacja i wręcz nie mogę założyć żadnych nadkoli ze względu na gwarancję. Podobno przez cały jej okres (czyli 12 lat na perforację) ASO nic nie konserwuje, tylko w połowie tego okresu jest jakiś "przegląd" podwozia.
No, ale zgadzam się z tym, że nadkola wyciszyły by stuki kamieni. Tylko mam wątpliwości, czy aby nie zatrzymują one wody i błota, co może powodować szybszą korozję

ja kupiłem na giełdzie samochdowej po 50 zł sztuka, sam zamontowałem przy użyciu nitownicy i jest ok