MotoNews.pl
1 12 a 13 cali w 126p (29348/0)

12 a 13 cali w 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko,

dzisiaj zmieniłem felgi + oponki z letnich(12 cali ) na zimowe(13 cali ) i niestety ale przy jakielkolwiek dziurze opona trze( stuka ) mi o nadkole a przy mocnym skręcie trze o wewnętrzną strone nadkola
Czy to jest normalka czy musze coś podszlifować??

patrz jak bezsensu napisałeś posta
zero wiadomości jaka opona , czy obniżone auto jak tak to jak nisko , z tego co przeczytałem moge myśleć że założyłeś 175 i dlatego nie możesz jeździć

zgadzam sie z przedmówcą a co do opon 13 i felg to jest tak ja mam w swoim na przodzie 135/70 r13 a na tyle 145/70 r 13 i jest OK nic nigdzie nie trze ani nie obciera. Autko nie obniżane !!!

Jeśli chodzi o zimówki 13 to mogą trzeć. Ja mam letni zestaw 145x70 R13 zarówno przód jak i tył i wszystko jest. A też zgodze się z Łukaszem i Patrykiem czyli mógłbyś nieco dokładniej napisać...

przepraszam za forme posta

to są oponki 135, ale tylko na dziurach mi trze i przy mocnym skręcie - czy to jest norma? aha dodam , że autko ma seryjną glebe

[ wiadomość edytowana przez: Wojto dnia 2003-10-31 09:12:46 ]

135 na ?, może profil masz wysoki i dlatego. Ale nic nie powinno trzeć skoro zawias jest seryjny.

Ale jakie?! 135R13 (czyli 135/80R13) czy 135?70R13? Bądź dokładny...

moim zdaniem przy maksymalnym skręcie jesli zwrotnie są podciete i jest większy max skręt może bardzo obcierac a jeśli seryjne to tylko delikatnie i na nierównościach przy maksymalnym skręcie

u mnie przy takiej glebie max nie zdarza sie abym na kręciołkach miał jakieś obcieranie kół o bude , natomiast zdarza mi sie to przy normalnej jeździe zawracaniu maksymalnym skręceniu kół gdy wjeżdzam pod krawężnik itd

Jeżeli zawias masz w ok stanie to ja bym na Twoim miejscu przyjrzał się gdzie trze i zaje.ał młotem albo przyciął szlifierą.
Oczywiście później to zabezpieczyć trzeba.

Dokładnie tak Wojto!! Ja jak obniżyłem swojego elfika to nawet na 12 nie dało sie jeździć bo tak ocierał (podczas skręcania i przy nierównościach)!! Popracowałem w domku troszeczke młotkiem i boschem i było wszystko ok No i wywaliłem plastikowe nadkola!!

No właśnie to jest wazna rzeczy masz plastikowe wpładki w nadkola..ja mam i przy serynych oponach 12 trze to guano o opone.

a stary typ malców nie miał troszeczke innych nadkoli ???

tak , ja mam 135x80 r13
to jest troszke za wysokie, bede musiał chyba szlifirką popracować
Pozdrawiam i dzięki

Szlifierką będziesz oponki obniżał?? 89 to faktycznie troszeczke za wysoko!! Na mój gust maksymalnie 70!!

Ja mam fele 13, z przodu rozmiar 135 i profil 70 a z tyłu 165 i profilek 70 i na dobrą sprawe obciera mi tylko jak jade w 3-4 osoby (kumpel z tyłu koło 120 kg) i to tylko podczas mocnego skrętu albo na bardzo nierównej nawierzchni lub podczas ostrego hamowania!! A tak to nie ma probolema!! Uważam, że masz troszkie za wysoki profil, według mnie 70 jest najabrdziej okejPozdro!!

bo 13 powinno sie wsadzić do sztywnego zawiasu : ]ja np wsadziłem raz 14" felgi na oponie 155i wysokości 65 i nic mi nie obcierało na dołach itd i nic nie podszlifowywałem : ]
Obnizanie zawieszenia bez konkretnych amorów to głupota.
A może masz juz troszke zuzyte amorki? i fruwają

ja w swoim śp. 126bis mialem 13 i jedynie mi obcieralo o nadkola z tylu przy pelnym obciazeniu i to jak wjechalem w jakas solidna dziure, amorki mialem zdrowe, ale sprezyny wykutane, gdybym jez zmienil to sadze ze i slonia mozna by zarzucic na tylna laweczke (bo kanapa tego czegos nazwac nei mozna ) i by nie darlo

Cytat:
2003-10-31 20:23:03, DamianS pisze:
a stary typ malców nie miał troszeczke innych nadkoli ???

to prawda
przednie nadkola sa ciut węzsze niz w nowszych typach malców

kiedys nawet na oponie 135/70R13 obcieralo od zewnatrz w miejscu...hmmmm......patrzac przykładowo na prawe przednie kolo jak na tarczę zegara to tak na godzinie pomiedzy 1 a 2

ale od czego mamy młota??

chopie troche przegiąłeś z tym profilem przy 13 - takie opony to w uniakach jeżdżą - do malca tylko 70
różnica na średnicy to jest 27mm!!!!
czyli na promieniu 13.5mm!!!!!!!!!

ja mam zimy 135/80/13 na 4,5 calowej feldze i nic mi nie obciera, ale taki zestaw mam na tyle, a na przodzie 135/70/13 na 4.0calowej feldze i nic nie ociera,tylko druga sprawa to mam dystansy, jednym na nich obciera a drugim nie więc trudno ocenić

w malcu z tylu jest tyle w nadkolu miejsca ze takie opony przy sensownej glebie nie mają prawa obcierac