Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-10-31 20:44:13 Uruchamiam Zimne auto i kontrolka zaraz gaśnie.
5 Minut jazdy i zaczyna świecić na wolnych. Po 20 kilometrach świeci się cały czas. Co to może być?? Olej Castrol GTX Magnatec semisyntetyk 10 w 40, kolega mówi, że to wina oleju?? Więc wał korbowy jest od Bisa + szlif + nowe panewki wszystkie i simeringi. Wałek rozrządu Gtx chojnackiego + szlif + dorobione panewki pod ten wałek ( nie potrafię tego wytłumaczyć, ale wałek nie pasował i było to dorabiane!!!) Wszystko jest nowe oprócz pierścieni, bo te mają całe 500 kilometrów. Więc czy to rzeczywiście może być olej??? Jak tak to, czym go zalać na docieranie??? Podpowiedzcie proszę, bo się załamałem, co rusz wychodzi coś nowego, a to wahacze, a to olej.... Non stop pierdołki, ale kosztowne.... |
![]() MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 Łódź | 2003-10-31 21:36:28 hmm czuczu sytuacja niefajna - skądinąd znana mi ze zlotu - ale to po dziś dzień niewyjaśnione...
Co może być przyczyną palenia się kontrolki: - wypadnięcie zaślepki na wale - czujnik, przewody i syf na nich, albo zwarcie - panewki ![]() |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-10-31 21:53:13 jezeli masz wszystko porzadnie zrobione dobrze dobrane pasowanie czopow w panewkach i sprawna pompe i co najwazniejsze dobry czujnik, to stawialbym na to ze poprostu jak zrobisz te 20km sinik olej sie nagrzeje i robi sie rzadszy przez co klin olejowy miedzy czopem a panewka sie nie utrzymuje jak nalezy.
ale najlepiej wkrec sobie inny czujnik cisnienia oleju i zobacz czy sie tak samo dzieje, bo moze cos w nim jest nie tak. ja na docieraniu jezdzilem na oleju mineralnym lotos, |
![]() Slinger Fiat 126p Wrocław | 2003-10-31 22:03:12 Jak miałem dokładnie taką samą sytuację jak CzuCzu, jak przywróciłem moje do auto do życia (stało dwa lata nieużytkowane). Po ok. 10 km na wolnych obrotach zapalała się kontrolka oleju, a po 25 km paliła się cały czas. Miałem zalany olej niewiadomego pochodzenia i niewiadomego rocznika. Zmieniłem go na nowy (tyle, że mineralny 15W40) i problem od razu się rozwiązał. |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-10-31 22:31:56 No dobra zmienie olej !!!!!
Na tym co mam zrobiłem 150 kilosów wiec syf juz jest. Zasadnicze pytanie jaki olej i za ile ??? Castrol mineralny ale jaki ???? Czy lepiej na te 850 kilosów kupic lotosa city ??? |
![]() Slinger Fiat 126p Wrocław | 2003-10-31 22:38:41 Ja jeżdżę teraz na Castrolu GTX 15W40. Ale najpierw zalałem właśnie jakiegoś Lotosa za 9 zł/1 litr i na nim zrobiłem jakieś 800 km.
Jest jeszcze Castrol GTX3 (też 15W40). Myślę, że za jakiś czas go sobie zaleję. |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-10-31 22:48:58 Więc moze tak.
Ten olej co mam spuszcze do pojemnika. I przetestuje minerala ( 20 zł to nie kasa ) Jak sie okaze ze to nie to to pompa oleju ( nowa lub czujnik cisnienia oleju ) Aha ile kosztują wachacze bo musze wymienic oba ( gniazd chyba samych nie sprzedają ?? ) |
![]() dr_scott El Nino Tarnowitz O.-S. | 2003-10-31 23:52:30 tez mi sie nie wydaje ze to wina oleju...
zamiast zmieniac olej zmien czujnik i sprawdz. mniej roboty. jesli pompa to gorzej. |
![]() kszlakrider Dzięgielów | 2003-10-31 23:56:00 przód czy tył?
|
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-10-31 23:56:10 Wiec - pompa oleju była zmieniona Bo wałek rozrządu był za długi o 7 mm.
Specjalista skrócił go !!! i dorobił od razu panewki .... Wiec pompa raczej odpada. Aha ten czujnik oleju jaki za ile i gdzie ???? |
![]() BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-11-01 00:41:13 Wiec tak :>
Silnik mial tak jakby dwa remonty ![]() jeden zwiazany z tuningiem czyli nowy walek + panewki i zrobiona glowice....po ilus tam km zaczela sie palic kontrolka oleju :> troche pojezdzil i widac nie zatarl sie ::> pozniej silnik zostal rozebrany panewki glowne i korbowodowe kwalifikowaly sie na szlif wiec walzostal oddany do szlifierza i dobrakl od razu panewki... paneweczki wszystkie sa nowe. Po zlozeniu kontrolka pali sie po rozgrzaniu ale tak to jest jak 3 osoby sklada jeden silnik :/ Moim zdaniem juz przed remontem bylo cos nie tak w zasadzie walka nie ruszalismy bo bylismy przekonani ze jest oK panewki nowe przejechane mialy parenascie km wiec wskazywalo wszystko ze panewki glowne/korbowodowe sa do dupy i prawde mowiac byly do dupy.Po zmienieniu jest lepiej bo kontrolka oleju nie pali sie caly czas.Wiec cos mi sie wydaje ze ten gosciu cos z waleczkiem spierniczyl bo to wogle ladna rzezba :> ... zmien czujnik zmien olej jak to nie pomoze to trzeba looknac na pompe oleju a jak po tym dalej bedzie kila to dobrac sie trzeba do walka rozrzadu :> bleee ;> |
![]() krzych Malaria kraków | 2003-11-01 01:13:08 Czuczu powiem ci tak kuzyn jest właśnie w trakcie remontu silnika i miał to samo i wiesz co było przyczyną??? okazało sie że źle zrobili szlif wału !!! .
A a sprawdzałes czy niemasz luzu nawałku rozrzadu . Jak kuzyn skończy ten remont to napisze coś więcej a tymczasem jade do rodzinki |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-11-01 01:44:31 Moja diagnoza jest jednoznacza!! Wałek rozrządu!! Rzeby szło przez panewki to musiały by być one naprawde zajeżdzone co by nawet głuchemu przeszkadzało!! Wał korbowy a raczej zaślepki- możliwe ale skoro wałek jest tak "ciekawie" zrobiony to ja na niego stawiam!! A tak przy okazji to co to za wałek!!?? |
![]() BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-11-01 10:22:54 Walek nowy ![]() czyzby p.Chojnacki taka sztuke odjebal ? czy moze walek dla majsterkowicza ![]() Brok na wale jest ok chyba ze szlifierz zjebal sprawe.Bo byl wbity chociaz niezle w tym miejscu pokaleczyl wal :> starajac sie wyjac go... Mam swoja teorie ale narazie nic nie bede mowil :> |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-11-01 19:02:13 zawsze mozna zdjac przewod z czujnika ![]() |