Luz na osi koła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
Ostatnio męczę się z koleinami na drodze a mianowicie rzuca mi autem. sprawdziłem luzy na zawieszeniu, amorki -wszystko jest OK!
ale przez przypadek oparłem się nogą o tylne koło i stwierdziłem luz!! jest to coś takiego jakby na trzpieniu osadzić troszkę większą tulejkę i skręcić to w całość. Przy odciąganiu koła jest wyczuwalny dygnięcie jakby koło miało luz na łożysku. Pytałem o to mechanika odpowiedział że coś takiego jest dopuszczalne, mi jedna się tak nie wydaje. Macie coś takiego? sprawdzałem na parkingu w innych autach i coś takiego nie występuje. Pociągając za koło chodzi cały tył auta a koło jest sztywne. Nie wyczuwałem żadnych takich luzów.
Jak jest u was???

hmm, powiadasz Luz na osi koła
Ja myśle że jak poprosisz to kolega Luz zejdzie i będzie wszystko ok

A tak na serio to masz to albo masz łożysko do wymiany, albo poprostu wystarczy jak pojedziesz do warsztatu i ci dokręcą, tylko sam tego nie rób, bo to musi być specjalnym kluczem ze specjalną siłą dokręcone

Cytat:
2003-11-03 08:53:09, potryk pisze:
(...)

bo to musi być specjalnym kluczem ze specjalną siłą dokręcone

o kur***a popłakałem się... no potryk dodaj jeszcze że specjalny pan musi to robić i padne na cyce... ROTFL

a tak poza tym Luz się wszędzie wpierdala więc się nie dziwię że nawet na osi jest...

pozdro
Bartek

PS klucz dynamometryczny + instrukcja dokręcania + fachowiec umiejący kręcić kluczem = sukces w walce z Luzem...

no ja to bym powalczył z Luzem nalewką...podleesz delikwenta wiśniówką i sam zlezie taka to menda

Luz złaź z osi!! to niebezpieczne!! a jesteś mi dzisiaj potrzebny w robocie!! sam nie będę manufakturzył!!!!!!!!!!!

To na 100 % łożysko i to ostatni dzwonek, żeby je wymienić .
Uważaj, żebyś niechcący nie zrobił przypadkiem trójkołowca jak będziesz jechał.

Pozdrawiam

wymieniac wymieniać! a nie wyje ci przypadkiem?

Dokladnie wystarczy ze ci dokreca ta srube co jest na osi kola.Calkiem mozliwe ze jeszcze bedziesz musial wymienic i lozysko o ile ci huczy ale nawet jezeli i nie to prawdopodobnie po dokreceniu i tak sie rozleci wiec radzilbym zrobic Ci to od razu.Ps.Po dokreceniu tej sruby luzu nie powinno byc a kolo powinno sie toczyc plynnie i swobodnie tzn jak nim pokrecisz to nawet i 30 sekund powinno sie krecic bez zadnych oporow.

Nie baw się w takie rzeczy jak dokręcanie tej śruby, tylko wymień łożysko. Ta śruba nigdy nie jest dokręcona na maxa, więc jeśli waha Ci się już koło to WYMIENIAJ.

oki
Wielkie dzięki wymieniam łożyska.
wprawdzie nie wydają żadnych odglosów, ale ich nigdy nie wymieniałem a mam 250tys na zegarze no może jedno
ale nie pamiętam kiedy