Mam problemy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam all
Mam toyote corolle rok 92 1.4i 16v 4E-FE, Liftback model AE101:

Od jakiś 6 miesc. w moim samochodzie silnki zaczął troszkę nierówno pracować (obroty zwiekszyły sie same o jakies 200-300obr/min)
Silnik jest troszkę przymulony, na 2 i 3 biegu lekko przerywa gaz, zaczął głośniej pracować-słychać wtraźnie odgłos działania wtryskiwaczy, wcześniej tego nie było.

wzrosło mi zużycie paliwa z 7l/100 na ok 10l/100!!! OLEJU MI NIE CIĄGNIE

Wymieniłem olej na Texaco półsyntec, filtr oleju i powietrza, zakupiłem świece NGK. I NIC WCIĄŻ MA TEN SAM PROBLEM!!!.

MAM PYTANIE CZY JEST WYMAGANA WYIANA FILTRA PALIWA, PZEWODÓW WYSOK. NAPIĘCIA CZY POMOŻE?!

PROSZĘ O EWENTUALNE PORADY LUB ZALECENIA CO MAM ROBIĆ?

pepeso@wp.pl

Hmmm... a lambda jeszcze żyje ? Mogą być też już wylatane wtryski i będą przelewać. Z czujników do sprawdzenia: lambda, temperatura silnika, przepływomierz. Chyba w tej kolejności bym sprawdzał. Może np. regulator ciśnienia paliwa padł i przelewa wtryski zbyt dużym ciśnieniem ? Kontrolka ECU nic nie melduje ?
Możliwości jest sporo.
Pozdro.

Spróbuj zczytać kody błędów i zobaczysz co podają. Sonde lambda możesz sprawdzić sam i bedziesz miał ocene pracy , zakres masz podany w książce od Corollki. Możesz jeszcze zrobić tak ze nalej do baku dodatku do mycia układu paliwowego i wtryskiwaczy, możliwe ze filtr paliwa jest przypchany, czasem taki preparat potrafi na jakiś czas usunąc te dolegliwości ale nie zawsze.
Jescze jedna sprawa, czy nie stało sie to po tnkowaniu, może zalałeś felernego paliwa.

Sprawdź tez kable wysokiego napiecia i oczywiscie zapłon. Moze ci sie coś przestawiło i tak szaleje.