Caro z Roverem 1.4 rok 1994

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie,
Znowu muszę zgłośić się do Was z prośbą o pomoc w problemach z autkiem. Pierwszy dotyczy hamulców, otórz dopadła poldka taka przypadłość że zadża mu się zablokować koła podczas jazdy tzn. lecimy sobie naciskam hamulec aby przyhamować i po odpuszczeniu pedału koła dalej trzymają a pedał hamulca jest wtedy twardy..nie mam pojęcia co to może być??
Druga sprawa dotyczy coraz częstszego wypadania zapłonów silnik zaczyna przerywać (tak jakby tracił zapłon, iskrę??) a ostatnio nawet zgasł, ktoś mówił że to może być czujnik na wale ale może macie podobne problemy i ktoś wie jak to naprawić????

Czeka Cie czyszczenie ukłądu hamulcowego. Nie pytaj jak, tylko wpisz hamulce w wyszukiwarke pod forum i czerp pełnymi garściami ze skarbnicy wiedzy.
Przerywanie - to nie wiem Niech sie roverowcy wypowiedzą. Ale hasło rover też nie zaszkodzi wyszukać...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Napiszcie może coś w sprawie przerywania tego silnika bo ja jestem zielony

Na poczatek standard- świece, kable i kopułka z palcem. Jezeli to wymieniałeś to trzeba szukac dalej i może to byc czujnik połozenia wału, ale wcale nie musi (tez poszukaj powinno byc o tym na forum). Sprawdż koniecznie czy masz wszystkie odprowadzenia wody w plastikowym podszybiu(takie gumowe rurki), bo jeżeli nie i to nałozy się na stary kabel zapłonowy (ewentualnie masz popękane gumki osłonowe na kablu przy kopułce) to woda spływająca z szyby bedzie się lała bezpośrednio na kopułke i zapłony moga wypadać , zwłaszcza jak jest deszcz. W roverze ogólnie kopułka nie ułozyła sie najszczęsliwiej w komorze silnika.

Pierwsza rzecz: kable i swiece, u mnie to wystarczylo swego czasu. Potem tak jak mowi ArturW.

Pozdrawiam
Adamus

Racja,racja-szczególnie kopułka znajduje się w takim miejscu że nikomu nie chce się do niej zaglądać.

kopułka została sprawdzona przez elektryka na jakimś sprzęcie i powiedział że jest ok.
A co powiecie że na przewodach zapłonowych (mają dopiero 2 tys) szczególnie na kablu od cewki pojawia się iskra (przebicie??

Jak pioruny lataja po komorze silnika to kable są do dupy, nieważne czy maja 2 tys czy 20 tys. Jak kabel przebija to przebija i nic mu nie zrobisz, trzeba zmienic. A kable były renomowanej firmy ?, bo rózni rzemieślnicy różne kable robią. Może i sam przewód jest dobry ale końcóki zarobione są kiepsko albo gumki lipne, a sam przewód też nie musi byc niewiadomo jaki może być kiepski i co z tego że nowy. Jak w nocy widać skacząca iskrę to niestety kabel do zmiany. A jeżeli iskra przeskoczy z kabla do masy to wiadomo ze nie przeskoczyła na swiecy, czyli zapłon wypadł. Jezeli sieje kabel od cewki do kopułki to go zmień, będzie najtaniej i może się poprawi. Jeżeli nie to trzeba będzie kupic cały komplet. Dorażnie możesz popsikać albo nasmarować jakiś specyfikiem wypierającym wodę - są takie w sprzedaży- i popatrzeć czy jest poprawa.

A jakie dobre i tanie kable polecacie??

Cytat:
2003-11-04 15:34:50, jaro_g pisze:

MEDBRYT

Cytat:
2003-11-04 15:34:50, jaro_g pisze:

Albo dobre albo tanie. I nie ma sie co oszukiwac towar jest tyle warty ile za niego zaplacimy, choc nie zawsze trzba kupowac cos strasnzie drogiego i zachodniego bo czasem mozna trafic nasze produkcje rowie dobre i tansze.

jaka cena taki bubel

Cytat:
2003-11-04 16:47:33, Janio pisze:

MEDBRYT

Zawsze marzyłem o inhalatorze ultradżwiękowym...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

A jakie kabalki waszym zdaniem są godne polecenia ??

Srednia cena i średnia jakośc-krajowe JANMOR

ja krajowych nie polecam

Hello!! jesli gasnie dopiero po nagrzaniu sie to to moze byc czujnik polozenia walu. u mnie to sie nasililo i nie chcial odpalac dopoki nie ostygl. pozdrawiam

A czy w trakcie jazdy przerywał ci zanim zgasł???
Bo u mnie przerywa.