| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KrzysioVW [H] W-wa | 2003-11-03 22:26:52 zanim rozpoczne czytac ten text - Maćku! Gratuluje ci ! W ilości textu przebiłeś nawet mnie no to poraz zabrać sie za czytanie |
marcos yaris-ka warszawa | 2003-11-03 22:35:21 ja nei wiem jakie mam zarowki ale od czasu kupienia fury za kilak dni mija rok(jestem 2 wlascicielem |
KrzysioVW [H] W-wa | 2003-11-03 22:51:44 Ja od razu bez bicia przyznaje sie ze jak mi sie przepali żarówka w gracie, to jade na Orlan ze starą, pokazuje ją kolesiowi, a on przynosi mi następną - taką samą
I na szczęście świecą na biało (a nie żółto - ufff) i są to Osramy... Ale jesli chodzi o zmiane na lepsze - to na pewno bym sobie wymienił pozycje na ładny biały lub biało niebieski kolorek - byle tylko pozbyć sie tego żółtego badziewia Z chęcią założyłbym sobie takie żaróweczki jak ma Kruchy - bo ty mu je załatwiłeś Maciek.... Ale wiesz co Maciuś - musisz mnie uswiadomić co i jak z LEDami - bo mnie ten temat bardzo nurtuje No i wielkie dzięki za taką lekcyję poglądową! Mamy w TKP specjaliste od oświetlenia! Dobrze dobrze! im wiecej ujawnionych specjalizacji w TKP tym lepiej - bo wiadomo do kogo sie zgłosić A do MaćkaB to ja bede musiał sie zgłosić |
Darus TOYOTA DRIVER Lexus IS300 Wrocław | 2003-11-03 23:08:55 Ooooooo tekstu dużo Ja żarówki takie lekko niebieskawe włożyłem do tylnych kierunkowskazów..fajny efekt bo widać że coś wśrodku jest.. a święcą normalnie na pomarańczowo Jedynie teraz szuakm jakis jasny/białych żarówek do przeciwmgielnych (chyba H3)... bo jakoś przy ksenonach i biało niebieskich pozycjach głupio wyglądają te żółte przeciwmgielne.. KrzysioVW zobacz co znalazłem, może Ci to pomoże.. adres podaje niżej: http://www.sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=83111 |
KrzysioVW [H] W-wa | 2003-11-04 00:12:12 Eeee noooo bombka Darus! Wielkie dzieki!
Fajne to je! i to wystarczy zamiast żarówki wlożyć i wsio je gites? A to ma jakis atest - ze mi sie nic od tego nie popsuje - bo ja sie nie znam. ALe cuś takiego to ja bardzo chetnie Tylko że to wysyłka- a ja nie wierze w take cuś, ja wole sam, osobiście. Ale super Darus dzieki wielkie - teraz wiem czego mam szukac |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-11-04 00:17:21 Maciek !
Wielkie dzięki. Świetny tekst. ! Co najważniejsze, podparty praktyką Pozdro. |
KrzysioVW [H] W-wa | 2003-11-04 00:23:56 co tu dużo gadać
Maciek nas oświecił |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-04 09:20:50 Maćku,
Wielkie dzięki za oświecenie ![]()
Swoją drogą firma Osram powinna zmienić nazwę na nasz rynek. |
Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-11-04 10:21:50 Generalnie mam podobne doświadczenia do Maćka.
W mojej ocenie wygrywają Osramy z propozycją dla H4 - +30% - bardzo żywotne (po roku u mnie brak zmian) a w porównaniu ze zwykłymi H4 dużo lepsza widoczność. Szczególnie jak się zapuści długie - naprawdę nieźle. Wg mnie ekonomiczniej będzie wrzucić +30% niż 50%. Różnica w jasności jest już naprawdę niewielka a pojeździć można spokojnie ze 2 latka czyli tyle ile powinno się zrobić na zwykłych przed wymianą. A'la xenon - nie warto. Jeżeli mam wybierać lepsze oświetlenie drogi a troszkę bardziej niebieski kolorek który widzi gość z naprzeciwka to się nie zastanawiam. Jedyny wg mnie model do przyjęcia to Cool Blue też Osram - miałem takie - starczyły na rok (ale nie w Carinie więc nie będę porównywał). Pozycyjne - nie eksperymentowałem więc siedzę cicho. Migacze - wybrałem Diadem ze względu na niebieskawy odcień. Philips nie wygląda już tak ciekawie. Poza tym obie mają pryzmat z lekkim pomarańczem jak pada na nie promień słońca. Osram wygląda ładniej i stąd mój wybór. Cena obu jest zabójcza - ok. 70-80 PLN za komplet Osramów. Philipsy z tego co pamiętam jeszcze droższe. To tyle. Sam kupując cokolwiek zawsze porównuję, sprawdzam, oglądam itd dziesiątki razy i robię analizę opłacalności długoterminowej więc jeżeli coś już polecam to naprawdę możecie być pewni, że jest to produkt z którego będziecie zadowoleni. Zresztą zdaje się, że mój wybór pokrywa się z Maćkowym testowaniem co tylko dowodzi, że teoria i praktyka zbiegają się czasem w jeden punkt. Wiem, wiem, coś Ty dzisiaj jarał Micaj, co? |
Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2003-11-04 20:40:53 Dzięki, bardzo przydatne informacje! Ale nie wystarczy załozyć Osramy +30, a warto jeszcze dbać o czystość reflektorów. W jesienne i zimowe pluchy wypada je codziennie przetrzeć, bo inaczej +30 zmieni się w -50.
A pamiętacie że kiedyś żabojady standardowo montowały żółte żarówki? |
MaciekB 4R W | 2003-11-04 22:01:11 ech, niestety już nie mogę edytować postu, więc tutaj dalszy ciąg...Kierunkowskazy boczne
Tutaj nie mamy zbyt dużego pola do popisu – najbardziej popularnym krokiem jest zmiana klosza kierunkowskazu z pomarańczowego na biały (lub w innym kolorze), wtedy oczywiście trzeba dać pomarańczową żarówkę. Zawsze lepiej. Ostatni gdzieś widziałem przelotnie nowy typ żarówki do kierunkowskazów – świeci na pomarańczowo, ale łepek ma „przydymiony”, wygląda trochę jak przepalona Niestety nie pamiętam która z firm miała to w ofercie – Osram czy Philips czy też Hella. Niestety do Toyot to kiepsko nawet te klosze dostać – jedynie wersja do Corollek wyszła w 2000r biała i można ją zastosować w starszych modelach. Ale drugi rodzaj kierunków – takie trochę większe (Camry, LC, 4R, Previa, Rav4 itd.) to już tylko na fotkach z Japonii widziałem. Próbowałem w Camry samą żarówkę wymienić na diodę. Niestety efekt jest dziwny – świeci za słabo, do tego poszło w zielonkawy odcień (sic!). Ostatnie nowinki – kierunkowskazy diodowe! Tu musicie uważać na jasność tych diod – zdarza się że sprzedają takie uniwersalne kierunki z pomarańczową diodą, ale nie ma to wystarczającej mocy i ich po prostu nie widać. To samo ze światłami obrysowymi – mają za słabe światło by zrobić z nich kierunkowskazy (wielu już próbowało...) Ja kupiłem diodowe kierunkowskazy In.Pro jako zamiennik do różnych VW (bardzo znane wzory – prostokątne do starszych modeli Passatów itd., oraz owalne m.in. do nowszych Passatów, Golf IV itd.). Wyglądają super – zupełnie przezroczyste, z chromowaną ramką, w środku trzy bardzo małe ale super jasne diody, świecą mocniej od zwykłych kierunkowskazów! I mają atest! Wady – trzeba przerobić błotnik pod szmelcwagena; kierunkowskazy są bardzo grube – ok. 2 czy nawet 3 cm. I wysoka cena: od 140 do 240 złotych za parę, w zależności od dystrybutora. Nowym pomysłem są tuningowe lusterka z kierunkowskazami bocznymi (głównie diodowe), lub też kierunkowskazy diodowe uniwersalne - naklejane (przeznaczenie właśnie na lusterka). Niestety więcej o nich powiedzieć nie mogę. A teraz kwestia świateł tylnych. Tutaj oprócz już wspomnianych żarówek kierunkowskazów to da się zmienić żarówki stopu i pozycyjne. Ale zależy to też od klosza – czy pozostaje fabryczny, czy cały biały/dymiony/inny kolor, czy też zupełnie inny styl (lexus look, akcesoryjne np. Helli z diodami itp.). Do kloszy kolorowych bez filtrów barwiących (czyli nadających potrzebny kolor światła) trzeba dać oczywiście kolorową żarówkę – głównie barwioną na czerwono. Ma to kilka wad – żarówki pozycyjne szybko płowieją i robią się prawie białe, a jako że w połowie samochodów są z tyłu dwu-włóknowe (stop i pozycja w jednej) to w tym momencie nic z tyłu już nie świeci na czerwono. Rozwiązaniem są żarówki z barwionym szkłem, tzw. „no fade”, ale jeszcze ich na naszym kontynencie nie spotkałem. Innym rozwiązaniem są żarówki diodowe – gniazdo jak w zwykłej żarówce, a na końcu gniazda wianuszek 12 diod, które świecą same w sobie na czerwono. Zalety – no mamy te szpanerskie diody, mały pobór mocy, szybki czas reakcji, długa żywotność... ale większość spotkanych na rynku ma (znowu!) za słabą wydajność świetlną i nie spełniają swej roli! Żarówka wykorzystuje odbłyśnik – on zwiększa jej moc – a te diody świecą tylko do tyłu więc są znowu słabo widoczne.... Z doświadczenia – mają zastosowanie tylko w kolorowych kloszach, najlepiej białych i jak są oddzielne do pozycji i oddzielne do stopu – będzie widać kiedy hamujesz. Jak dwuwłóknowe, to już bym radził się zastanowić (bezpieczeństwo!), a do zwykłych, już czerwonych kloszy to ledwo je widać.... No i nie maja atestu... Miałem kilka par dwuwłóknowych, nie sprawdziły się w seryjnych światłach w Lanosie, ani w 4R, ani CC. W końcu poszły do Camry bo ma ona już 10 lat i trochę jej ta czerwień kloszy spłowiała. A i tak świecą słabiej... Trzecie światło stop Tutaj to już tylko do starszych samochodów – wszak nowe mają je w standardzie. Jeśli nie masz takowego – to koniecznie sobie zainstaluj! Trzecie światło stop znacznie zwiększa bezpieczeństwo na drodze – lepiej widać kiedy hamujesz! Przecież wystarczy by przepaliła się jedna żarówka stopu i zostaje już tylko jedna – naprawdę niewiele!!! Trzecie światło stop, zamontowane zwłaszcza bliżej dachu pojazdu (czy za szybą, czy na dachu, czy w górnym spojlerze) jest widoczne nawet przez wnętrza kilku pojazdów, dzięki czemu może widzieć Twoje hamowanie nawet 3-4 samochody jadące po kolei za Tobą! Stopka na zwykłe żarówki – lepsza niż żadna, ale zdecydowanie lepiej Diodowa – szybszy czas reakcji, mocniejsze światło (jak dobrej jakości diody!), żywotność itd. I radzę odżałować więcej niż te 20 złotych – pamiętajcie że jakość kosztuje zawsze! Jak kupujesz, to koniecznie sprawdź jak świecą – wciąż są w ofercie „stopy” ze słabymi diodami (nie świecą, tylko się delikatnie zapalają), do tego często można trafić na taki badziew że diody nie są ułożone w rządku na jakiejś szynie, tylko leżą jakby układane ręcznie – każda na innej wysokości, w przeróżnych odległościach wobec siebie – domyślcie się jak to wygląda... Ciekawostka – w poprzednim aucie miałem zamontowaną Neonową stopkę Helli – jeszcze szybszy czas reakcji niż LED i super mocne światło! No i wyglądała super!!! Jak hamowałeś to gołym okiem było widać jak neon zapala się o wiele szybciej niż zwykłe żarówki. Niestety pewnie ze względów finansowych Hella zarzuciła ten pomysł – taka stopka kosztowała chyba 240 zł, a teraz to diody poszły jakościowo ostro do przodu (głównie kwestia jasności – a to dosłownie dopiero od roku!!!) i raczej one zdominują oświetlenie w naszych brykach! P.S. – może jakaś tuningowa gazeta byłaby zainteresowana moim artykułem? [ wiadomość edytowana przez: MaciekB dnia 2003-11-04 23:18:37 ] |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2003-11-05 11:57:22
Osram, tylko ta cena |
MaciekB 4R W | 2003-11-05 17:14:26 acha! (wcale nie wyciągam wątku na pierwszą atronę |
MaciekB 4R W | 2003-11-06 13:57:43 dwa posty niżej druga połowa opisu!!!! |
MaciekB 4R W | 2003-11-07 18:54:37 rozumiem że już wszyscy przeczytali obie części testu? no to już tego postu nie będę wyciągał... |
Ketto służbowy :D fotka 5 :) Warszawa | 2003-11-17 07:40:04 Tekst pierwsza klasa jest tylko jedno małe ale ....
Czy jak zmieniałeś kierunkowskazy to zmieniłeś również gniazda w których są obsadzone żarówki?? Chiba nie i stąd miałeś problem kiepskich cycków - dzieje się tak bo: do pomarańczowych kierunkowskazów żarowka ma cycki dokładnie na przeciw siebie - bo jest biała i taką sama ładujesz w oprawkę do stopów natomiast żeby nie wkładac żarowki pomarańczowej do stopów.Mądre głowy uradziły, że cycki przesuna i nie będą już na przeciw siebie. Czyli bedziesz mógł pomarańczową żarówkę włożyć tylko do kierunków - czyli zmieniając kierynki na białe (klosze) trzeba pamietać o zmianie gniazd żarowek. pozdroofki |