Doważanie kół

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio widziałem reklamę shella w której opisane było doważanie kół zamontowanych do pojazdu.

Ciekawy jestem czy daje to jakieś rezultaty i ile to kosztuje???

Jak macie jakieś doświadczenia to się podzielcie.

Czuw@j!

Wyważane są wtedy nie same koła, a cały obracający się zespół z kołem, piastą, tarczą itp. Często dopiero taka operacja likwiduje drgania kierownicy. Przez Google można znaleźć kilka warsztatów, które wykonują tę usługę.

Większe warsztaty "oponiarskie" oferują taką usługę. Większe, bo maszyna to tego przeznaczona jest ponoć bardzo droga.
Warto - a nawet trzeba - doważyć koło na samochodzie, ale dopiero w przypadku, jak wyważenie statyczne (samego koła) nie przynosi efektu, czyli czuć jakieś bicia w czasie jazdy.
Ja osobiście nigdy nie musiałem tego robić, natomiast dla wielu znajomych takie wyważenie było niezbędne.

Cytat:
2003-11-06 09:03:29, _Artur pisze:
Warto - a nawet trzeba - doważyć koło na samochodzie, ale dopiero w przypadku, jak wyważenie statyczne (samego koła) nie przynosi efektu, czyli czuć jakieś bicia w czasie jazdy.

Wyważanie samego koła też jest wyważaniem dynamicznym, ale nie załatwia problemu niewyważonych pozostałych obracających się wraz z kołem elementów.