MotoNews.pl

Awaria pilota - centralny zamek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kilka dni temu upadł mi na ziemie pilot od centralnego zamka. Wydawało mi się na poczatku, że po upadku nic się nie stało, podszedłem do auta i z bliskiej odległości otworzyłem. Ale niestety przy kolejnych próbach gdy juz byłem w odległości około 1 metra pilot przestał działać. Udałem się do sklepu kupiłem nową baterie i dalej jest to samo.
Czym to jest spowodowane i jak cześć pilota mogła się uszkodzić?
Jakie koszty naprawy?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi!
Dominik

Dzisiaj kupiłem nowego pilota (na podczerwień) - cena 200zł.

Sprawdź dokładnie w środku moze płytka pękła, albo jakiś element się urwał. Lutownica i do przodu

Ja za orginał w OPLU dałem 140 PLN.

A może po prostu go zaprogramuj od nowa ( o ile centralny masz w kluczyku ). Programuję sie kluczyk przez 30 sekund po przekręceniu w stacyjce, ale bez odpalania silnika. Zamykasz wszystkie drzwi i okna, wkładasz kluczyk w stacyjkę, przekręcasz aż zapalą się kontrolki, wciskasz rygiel w drzwiach kierowcy aby zamknął sie centralny, otwierasz z rygla zamek centralny, wyjmujesz kluczyk ze stacyjki. Jeżeli nie działa, to pewno konieczna będzie wymiana pilota od centarlnego.

Naprawiłem! wystarczyło pokręcić śrubokrętem na cewce albo na kondensatorze (sam nie wiem co to było) ta część pilota miala nacięcie w kształcie krzyżyka. Jak sie okazało po upadku pilot przestawił swoją częstotliwość i wystarczyło odpowiednio ustawić! Teraz wszystko jest OK i za darmo )

[ wiadomość edytowana przez: domkor78 dnia 2003-11-08 20:25:05 ]