MotoNews.pl
5 Yaris - dwa pytanka dot. radia... (29961/18)

Yaris - dwa pytanka dot. radia...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka.

Po pierwsze:
Czy i jak mozna wyciagnac w jakis prosty sposob
radio z Yarisa? Chodzi o ta dalna czesc: magnetofon z guzikami...

Po drugie:
Czy istnieje mozliwosc wymiany w/w elementu na cd?
Ile to ewentulanie kosztuje?

Wal na priva do Kruchego, on coś takiego ma u siebie w Yarisku.

to ja juz powiem z tego co rozmawialem z Kruchym - a czasu mielismy sporo, bo jechalismy z W-wy do Czech i z powrotem

to on tego radia nie wyjął, a na dół włożył radyjko na CD

Ale skoro fabryka włożyła to radio - to i chyba można je wyjąć samemu (jakoś)...

Ale lepiej iść do Kruchego

Cytat:
- a czasu mielismy sporo, bo jechalismy z W-wy do Czech i z powrotem

oooo coś takiego to to ja chce zrobić jak swoje maleństwo juz kupie )))

Bigman na swojej stronce o ile dobrze pamiętam miał cały opis jak się to radyjko wyciąga (komplet z fotkami), zapytaj u niego na priva, ale przypuszczam że raczej w to miejsce bez gruntownej przebudowy konsoli nic nie włożysz jedynie montując zmieniarkę na dolnej pułce lub w bagażniku.
pozdrawiam

Cytat:
2003-11-06 19:13:48, martinskorpio pisze:
Bigman na swojej stronce o ile dobrze pamiętam miał cały opis jak się to radyjko wyciąga (komplet z fotkami), zapytaj u niego na priva, ale przypuszczam że raczej w to miejsce bez gruntownej przebudowy konsoli nic nie włożysz jedynie montując zmieniarkę na dolnej pułce lub w bagażniku.
pozdrawiam

Wiecie, ja tam melomanem nie jestem...
Ale brakuje mi cd... No i wymyslilem zeby w to miejsce
gdzie jest magnetofon wstawic takie samo ustrojstwo
od Yarisa, ale z cd... Na gorze na prawo od wyswietlacza
jest guzik z napisem "TAPE-CD". Dlatego pomyslalem ze to
mozna latwo wymienic... Tylko czy serwis cos takiego robi
i za ile?
No bo po co byloby to "CD" na guziku?

A przy okazji... Czy cwiczyl ktos przenosne cd puszczone przez
taka atrape kasety? Da sie tego sluchac? jakosc jak z kasety
czy gorzej albo lepeij?

Cytat:
2003-11-06 23:54:36, trotom pisze:
A przy okazji... Czy cwiczyl ktos przenosne cd puszczone przez
taka atrape kasety? Da sie tego sluchac? jakosc jak z kasety
czy gorzej albo lepeij?

Wszystko zależy od modelu i producenta. Martha próbowała u siebie i nie działało, inne osoby były zadowolone. Jakość będzie taka jaką jest w stanie zapewnić głowica w magnetofonie i głowica w atrapie kasety - na jakość CD ja bym nie liczył, ale jeśli nie jesteś audiofilem zamawiającym zestaw Bose z 22 głośnikami to będziesz zadowolony. Podjedź do sklepu i koniecznie wypróbuj przed zakupem.

Cytat:
2003-11-06 23:54:36, trotom pisze:
Wiecie, ja tam melomanem nie jestem...
Ale brakuje mi cd... No i wymyslilem zeby w to miejsce
gdzie jest magnetofon wstawic takie samo ustrojstwo
od Yarisa, ale z cd... Na gorze na prawo od wyswietlacza
jest guzik z napisem "TAPE-CD". Dlatego pomyslalem ze to
mozna latwo wymienic... Tylko czy serwis cos takiego robi
i za ile?

Nie da się tak zrobić.
A tak na marginesie to płytę wsadzałbyś przez otwór kasetowy .

Masz kilka rozwiązań, jak już koledzy pisali zmieniarka lub tak jak ja mam, czyli nowe radio z CD włożone w kieszeń poniżej, ale pozbywasz się seryjnego (odłączają go).
Jedno jest pewne nie wsadzisz w miejsce kaseciaka CD.

Pozdrawiam
Katka

To jest tak:
1) Radio oczywiście można wyciągnąć, ale po co? Inne tam nie będzie pasowało.
2) Można dokupić oryginalną zmieniarkę CD do Yarisa, chyba ok. 1500PLN. Będzie zamontowana pod fotelem, w bagażniku itp.
3) Można dokupić oryginalne CD do Yarisa, które będzie włożone pod radiem (w tej wolnej wnęce) - koszt ok. 1500PLN.
W przypadku 2 i 3 sterowanie CD będzie z panela, tam gdzie jest przycisk "TAPE-CD".
4) Można w końcu całkiem wymienić radio. Wtedy to oryginalne będzie odłączone (ale nie wyciągnięte, żeby nie było dziury), a w wolną wnękę poniżej radia można zamontować "normalny" radioodtwarzacz z CD. Trzeba tylko w takim przypadku przerobić trochę wtyczki, które są włączone do oryginalnego radia tak, aby pasowały do tego nowego.
No i efekt będzie taki, że CD i radio będą grały z tego nowego radia, a oryginalne nie będzie już wogóle podłączone.
5) Jeste jeszcze jedna metoda. Można kupić specjalny konwerter, który umożliwi podłączenie nieoryginalej zmieniarki CD do oryginalnego radia. Można coś takiego nabyć na allegro. Koszt ok. 300PLN (nie pamiętam dokładnie). Do tego oczywiście trzeba kupić zmieniarkę, ale już nie w ASO, więc będzie dużo tańsza. Problem polega na tym, że owe konwertery podobno nie działają ze wszystkimi modelami oryginalnych odtwarzaczy wbudowanych do Yarisa. Ponoć działają tylko z tymi wyższymi modelami, które mają RDS. Ale tego nie jestem pewny.
6) W końcy można zakupić adpterek umożliwiający podłączenie discmana przez odtwarzacz kaset. Najtańsze, ale mniej eleganckie.

Jak chcesz się dowiedzieć jak wyciągnąć oryginalne radio, to rzeczywiście zaglądnij na stroną Bogmana. W razie czegoś też mogą pomóc, bo już to robiłem.

ja też mam z tym problem... czyli jak podłączyć CD do autka...
wymyśliłem sobie że kupię kasetę którą wkłada się do radioodtwarzacza samochodowego i podpina się do niej discmana... wspominałem o tym w topiku "Na Alegro"
ale jeszcze nie wypróbowałem tego patentu... kumpel słuchałem tego ale w Mercedesie Vito... nie wiem jak to się będzie sprawowało po podłączeniu do Yarisa...

prawda jest taka:
Wymiana radia na cd jest nieoplacalana ekonomicznie gdyz oprocz radia konieczna jest jeszcze wymiana wyswietlacza wiec minimalny okszt to 1400 + robota+ wyswietlacz z modulem sterowania. Ile to ostatnie kosztuje? Niewiadomo, ale ponize 1400 nie schodzi...(informacja sprzed 2 lat)

U siebie mam MP3 player podlaczany przez kasete.
Na stronie Bigmanowskiego znajdziecie zdjecia z MOJEGO montazu wiec jesli ktos chce czegos podpytac to niech pyta.

Cytat:
prawda jest taka:
Wymiana radia na cd jest nieoplacalana ekonomicznie gdyz oprocz radia konieczna jest jeszcze wymiana wyswietlacza wiec minimalny okszt to 1400 + robota+ wyswietlacz z modulem sterowania. Ile to ostatnie kosztuje? Niewiadomo, ale ponize 1400 nie schodzi...(informacja sprzed 2 lat)

Nowe radio to ok. 1500PLN, a wyświetlacz (taki, w którym jest już obsługiwany RDS) to jedyne... 4000PLN
Tak mi powiedzieli z ASO, jak się pytałem o wymianę radia na takie z RDS'em.

Polecam także zdjęcia Dman'a Sa bardzo pomocne
Wydaje mi się również, że po uwzględnieniu wszystkich za i przeciw kasetka-adapter do discmana wydaje się być najciekawszą propozycją.

Rafał to może sie spikniemy i pogadamy o tym bo mi tez to rozwiązanie przychodzi na myśl tzn. discman mp3 poprzez kasetę podłączyć do radyja).?

Witam.
Więc jeśli chodzi o kasetę, którą wkłada się do odtwarzacza to testowaliśmy takową firmy Sony (dołączona była do discmana) i na kilku odtwarzaczach (jakiś stary Blaupunkt, oryginalne radio z Nissana ... w każdym razie bardzo różne) i na kazdym grało bardzo przyzwoicie. W porównaniu do odtwarzania ze zwykłej kasety wysokie tony były o niebo lepsze. Po prostu były. Jeśli komuś nie przeszkadzają kable i to, że z discmanem trzeba coś robić gdy zostawia się samochód to polecam.
Szukałem czegoś, czym dało by się wypełnić dziurę po wyciągnięciu oryginalnego radio a miało by to miejsce na normalny odtwarzacz. Nazywa się to "ramka adaptacyjna". Niestety do Yarisek nie ma. Są za to do innych modeli. Może warto wysłać kilka maili, może sprowadzą dla was. Ramki adaptacyjne.

Pozdrawiam!

Wielkie dzieki wszystkim za odpowiedz...
Teraz juz mam pelna jasnosc...

Niestety nie miałem czasu żeby przeczytać wszystkiego od początku do końca (zrobiłem to powierzchownie...)

pytanie pierwsze - deskę rozbiera się łatwo (tylko trzeba uważać żeby nie porysować itp...) niestety żeby dostać się do odtważacza kaset trzeba rozebrać wszystko od góry....

pytanie 2 - oczywiście jest możliwość wymiany!!! magnetofony na cd ale trzeba wtedy kupiś cd odtważacz + kąsole czyli część deski na której będzie on zamontowany....

wtedy nie musisz wkładać płyt przez otwór od kaset

zważając na to że montując oddzielne radjo z cd kaseta i tak będzie fizycznie odłączona - a co za tym idzie niepotrzebna...

z drugiej strony montując seryjne cd będziesz miał słabą jakość wzmocnienia dźwięku(no chyba że wykąbinujesz sprzęt taki jak ma janooop ale to już inna sprawa... np nie ma wyjścia na wzmacniacz, a wzmacniacz z seryjnego radja jest raczej cienki...)

dlatego polecałbym wstawienie oddzielnego radja w otwór por kasetą... (ostrzegam nie wszystkie radja tam pasują....) w tedy możesz nawet rozważyć cy nie lepiej włożyć tam radja cd/MP3 - i problem zmieniarki znika

jak coś pisz na priva