Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2003-11-06 23:49:53 Witajcie.
Prosze Was o pomoc. Od jakiegos czasu w swoim poldolocie slysze dziwny metaliczny dzwiek - jakby tarcie metalu o metal w czasie jazdy, szczegolnie na 2, 3 biegu opraz przy hamowaniu silnikiem na 4 biegu. dzwiek ten wg mnie dochodzi albo ze skrzyni biegow albo ze sprzegla. i wlasnie o to chcialem zapytac - jak myslicie co to ? Zachowanie jest takie. Dzwiek ten slychac w czasie jazdy, szczegolnie przy przyspieszaniu. W momencie wcisniecia pedalu sprzegla ciagle go slychac, tak jakby cos sie obracalo. Znika dopiero po zrzuceniu biegu na luz. Ogolnie moje sprzeglo jest glosne, ale martwi mnie ten dzwiek szczegolnie ze jade w trase w poniedzialek. Co prawda przejechalem juz tak z 1000km i nic ale ... co wy na to ? Pozdrawiam P.S. iegu wrzucaja sie bez zadnych problemow, zgrzytow. Nie wypadaja. Wiec to mzoe sprzeglo ? Pozdrawiam |
![]() Dunix Fiat 125p Lublin | 2003-11-07 00:34:43 Wydaje mi sie że to może byś łożysko wyciskowe sprzęgła ale moge sie mylić.Poza tym sprawdził bym widełki (dźwignie sprzęgła) czy jest dobrze zamocowana i nie trze o wałek sprzęgłowy... |
![]() Elvis_Canapca Miłośnik FSO Biale Zloto / Szmara ... Birmingham | 2003-11-07 07:18:19 z wlasnego niestety doswiadczenia wiem, ze metaliczny rytmiczny dzwiek moze oznaczac ze peknieta panewke, zobacz czy ci nie rzyga olejem, zeby nie bylo za pozno i zebys nie musial walu szlifowac, albo zeby ci luzna panewka nie obtlukla zaworu, bo ja to chyba bede musial sporo we fiata teraz wlozyc albo w ogole zmienic ![]() |
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2003-11-07 10:15:45 panewka raczej odpada bo raz ze oleju nie bierze wiecej niz zawsze, a dwa mam silnik 10tys po remoncie generalce. Poza tym tego dzwieku nie slychac w czasie kiedy silnik sobie smiga na luzie i nie sa wrszucone biegi, a chyba przy panewce wtedy spiewalby tak samo.
|
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2003-11-07 14:12:33 no ciekawa propozycja - sprawdze. Co prawda wiem ze mam luz na krzyzaku ale tylnym a ten dzwiek wyraznie dochodzi od strony skrzynki biegow
|
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2003-11-07 15:13:24 Miałem kiedyś prawie identyczne objawy i niestety winę za to ponosił docisk sprzęgła a właściwie pęknięta spręzyna w docisku. Skończyło się na tym, że samochód zdechł na 2 biegu i nic nie można było zrobić-po prostu został na dwójce na zawsze ![]() |
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2003-11-07 15:29:22 o kurcze nie strasz mnie bo jade w trase w poniedzialek raniutko az na Slask ![]() |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2003-11-07 15:41:23 Pocieszę Cię, ze u mnie to 1000 km nie wytrzymało. Padło jakies 100 km po pojawieniu się tych dźwięków, więc może u Ciebie jeszcze dłuuugo pojeździ ![]() |
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2003-11-07 16:43:07 no nic dzisiaj sproboje zrobic test na obwodnicy Trojmiejskiej ![]() |
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2003-11-08 09:50:44 ZROBIŁEM TEST. NA WYŁĄCZONYM SILNIKU TOCZYŁEM SIĘ NA OBWODNICY I DALEJ TO SAMO, A WIĘC SILNIK ODPADA. tYLKO W TAKIM RAZIE CO TO JEST ? SŁYCHAĆ TO GŁÓWNIE NA 2 I 3 BIEGU, CHOCIAŻ NA 4 TEŻ TROCHĘ. MOŻE MAM SCHIZĘ ALE MAM WRAŻENIE ŻE 2 TEŻ TROCHĘ TRUDNIEJ WCHODZI CHOCIAŻ NIE MA ŻADNYCH ZGRZYTÓW ANI NIC TAKIEGO. W PONIEDZIAŁEK RANO JADĘ Z GDAŃSKA NA ŚLĄSK. CHYBA WYKORZYSTAM NUMERY Z NASZEGO ASSISTANCE JAKBY CO ! |