Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() gregregre Zafira Jawor | 2003-11-08 09:22:30 czy to prawda ze przepuszczenie tarcz przez tokarke powoduje u nich zmiane wlasciwosci |
![]() Grynio VECTRA Oleszyce | 2003-11-08 10:36:05 NIGDY NIE TOCZCIE TARCZ ANI BEBNOW !!!!
1. Zmiejsza sie grubosc przez co spada wydajnosc hamulcow (obszar pracy to zaledwie 3-5 mm) 2. Rosnie drastycznie ryzyko pekniecia pod wplywem wiekszego rozgrzewania sie tarcz i nierownych grubosci materialu 3. Nikt nie zagwarantuje ze tarcze beda rowno zebrane i nie bedzie bicia....za cene nizsza niz nowa tarcza A jesli peknie Ci tarcza i skonczy sie TYLKO na uszkodzeniu zawieszenia to bedziesz sobie plul w brode ze zaoszczedziles 50 zl a teraz wydasz 10x tyle...... |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2003-11-08 13:18:49 ![]() ![]() ![]() |
![]() Bartek RegionAdmin Monza Gdańsk | 2003-11-08 15:49:26 Oczywiście że tarcze się przetacza. Jeśli jest gruba a np. zdeformowała sie po wjeździe w kałuże po uprzednim ostrym heblowaniu to co robić?? Lecieć kupować nową... nie no bez jaj poprostu nie przetacza się już zużytych cieniutkich... Ja mam kżywe i gdyby nie to że są na wykończeniu już dawno bym je przetoczył...
pozdrawiam |
![]() gregregre Zafira Jawor | 2003-11-08 15:49:27 Wydaje mi sie ze disel ma racje. wkoncu tu chodzi tylko o wyrownanie, a nie o konkretne zmiany grubosci. Nie jestem tylko pewny co do toczenia tarcz wentylowanych. |
![]() Elwis Forumowicz Zafira Porsgrunn/Telemark/Norwegia | 2003-11-08 20:55:41 Panowie słyszałem jeszcze taką teorię:
że tarcz się nie toczy bo nowe są od początku z małym biciem,kture powoduje cofanie się tłoczków dzięki czemu miałoby się zmniejszyć zużycie tarcz i klocków......... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2003-11-08 23:09:46 grynio co ty wypisujesz ja zawsze tocze tarcze kiedy tylko pojawi sei delikatne bicie i nigdy nie mialem problemu z tym oczywiscie jesli tarcza jest juz za cienka i po toczeniu zostalo by 1-2mm do minimalnej grubosci tarczy to sie zgadzam ze sie nie oplaca. Widocznie masz zlych rzemieslnikow w soim miescie i nasluchales sie glupot |
![]() DamianSz Forumowicz OPEL OMEGA B FL 2,5 ... Kędzierzyn - Koźle | 2003-11-09 01:04:21 Elwis tłoczek się cofa sam, minimalna grubość tarcz zwykłych to 8mm a wentyli to 21mm, co do bicia, niema rzeczy idealnie prostych, oczywiście jak oddasz tarcze jakiemus pijanemu typowi to norma że może mieć takie bicie do +-1mm, ale jak oddasz fachowcowi to masz idealne tarcze. |
![]() alekstachura Opel Astra Kombi Gorlice | 2003-11-09 15:59:43 Cześć Mam w Asterce w przodzie tarcze wentylowane, toczyłem na obu stronach, ponieważ były tak nie równe że nowy klocek hamulcowy nie wiadomo kiedy by się do niej dopasował. A przecież to ma hamować. Na jednej stronie toczyłem dwa razy , bo żle wycentrowałem (sam) i po toczeniu gdy założyłem to pedał h-ca pulsował. Na tyle też toczyłem i jest dobrze, Sprawdzałem na st.diagnostycznej h-ce są ok. Po to się toczy ,żeby bęben czy tarcza h-ca przylegała jak największą powierzchnią do okładziny h-ca. Oczywiście są podane minimalne grub. tarcz i bębnów h-ca, które powinno się przestrzegać. Pozdrawiam Olek |
![]() tolex (zmiana)OPEL VEKTRA-B lubin | 2003-11-09 20:43:57 Co byście nie napisali to i tak nowe są w 100% wydajne a toczone mają mniejsz wydajność co w przypadku wysokiej tempe ratyry rozgrzania jest istotne. PZDR Tolex |
![]() PiotrS Forumowicz LO016 Gdańsk | 2003-11-10 10:33:09 ... [ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-02 12:14:46 ] |