MotoNews.pl
8 Toczenie tarcz hamulcowych (30096/267)

Toczenie tarcz hamulcowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy to prawda ze przepuszczenie tarcz przez tokarke powoduje u nich zmiane wlasciwosci

Kto Ci tak powiedział to jest obróbka skrawaniem a nie na ciepło ty tylko mechanicznie zmniejszasz jej grubość, a nie strukture materiału.

NIGDY NIE TOCZCIE TARCZ ANI BEBNOW !!!!
1. Zmiejsza sie grubosc przez co spada wydajnosc hamulcow (obszar pracy to zaledwie 3-5 mm)
2. Rosnie drastycznie ryzyko pekniecia pod wplywem wiekszego rozgrzewania sie tarcz i nierownych grubosci materialu
3. Nikt nie zagwarantuje ze tarcze beda rowno zebrane i nie bedzie bicia....za cene nizsza niz nowa tarcza

A jesli peknie Ci tarcza i skonczy sie TYLKO na uszkodzeniu zawieszenia to bedziesz sobie plul w brode ze zaoszczedziles 50 zl a teraz wydasz 10x tyle......

Nie toczy się tarcz wentylowanych!!! Zresztą każda tarcza ma wymiar minimalny którego nie można przekroczyć!!! A z tymi pęknięciami to przesada.

Cytat:
2003-11-08 10:36:05, Grynio pisze:
NIGDY NIE TOCZCIE TARCZ ANI BEBNOW !!!!
1. Zmiejsza sie grubosc przez co spada wydajnosc hamulcow (obszar pracy to zaledwie 3-5 mm)
2. Rosnie drastycznie ryzyko pekniecia pod wplywem wiekszego rozgrzewania sie tarcz i nierownych grubosci materialu
3. Nikt nie zagwarantuje ze tarcze beda rowno zebrane i nie bedzie bicia....za cene nizsza niz nowa tarcza

A jesli peknie Ci tarcza i skonczy sie TYLKO na uszkodzeniu zawieszenia to bedziesz sobie plul w brode ze zaoszczedziles 50 zl a teraz wydasz 10x tyle......

uwazam ze piszesz bzdury ...ja zawsze toczylem tarcze

przed toczeniem musisz znac minimlana grubosc zalecana przez producenta
gdzie masz nierowny material????? po toczeniu nierowno?
to chyba przed toczeniem jest nierowno
jezeli fachowiec znasie na rzeczy to potrafi dobrze wycentrowac i idealnie stoczyc!

Oczywiście że tarcze się przetacza. Jeśli jest gruba a np. zdeformowała sie po wjeździe w kałuże po uprzednim ostrym heblowaniu to co robić?? Lecieć kupować nową... nie no bez jaj poprostu nie przetacza się już zużytych cieniutkich... Ja mam kżywe i gdyby nie to że są na wykończeniu już dawno bym je przetoczył...

pozdrawiam

Wydaje mi sie ze disel ma racje. wkoncu tu chodzi tylko o wyrownanie, a nie o konkretne zmiany grubosci. Nie jestem tylko pewny co do toczenia tarcz wentylowanych.

Panowie słyszałem jeszcze taką teorię:
że tarcz się nie toczy bo nowe są od początku z małym biciem,kture powoduje cofanie się tłoczków dzięki czemu miałoby się zmniejszyć zużycie tarcz i klocków.........

co wy na to że tak spytam

grynio co ty wypisujesz ja zawsze tocze tarcze kiedy tylko pojawi sei delikatne bicie i nigdy nie mialem problemu z tym oczywiscie jesli tarcza jest juz za cienka i po toczeniu zostalo by 1-2mm do minimalnej grubosci tarczy to sie zgadzam ze sie nie oplaca. Widocznie masz zlych rzemieslnikow w soim miescie i nasluchales sie glupot

Elwis tłoczek się cofa sam, minimalna grubość tarcz zwykłych to 8mm a wentyli to 21mm, co do bicia, niema rzeczy idealnie prostych, oczywiście jak oddasz tarcze jakiemus pijanemu typowi to norma że może mieć takie bicie do +-1mm, ale jak oddasz fachowcowi to masz idealne tarcze.

Cześć

Mam w Asterce w przodzie tarcze wentylowane,
toczyłem na obu stronach, ponieważ były tak nie równe
że nowy klocek hamulcowy nie wiadomo kiedy by się do
niej dopasował. A przecież to ma hamować.
Na jednej stronie toczyłem dwa razy , bo żle wycentrowałem
(sam) i po toczeniu gdy założyłem to pedał h-ca pulsował.
Na tyle też toczyłem i jest dobrze,
Sprawdzałem na st.diagnostycznej h-ce są ok.
Po to się toczy ,żeby bęben czy tarcza h-ca przylegała
jak największą powierzchnią do okładziny h-ca.
Oczywiście są podane minimalne grub. tarcz i bębnów h-ca,
które powinno się przestrzegać.

Pozdrawiam

Olek

Co byście nie napisali to i tak nowe są w 100% wydajne a toczone mają mniejsz wydajność co w przypadku wysokiej tempe ratyry rozgrzania jest istotne. PZDR Tolex

...

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-02 12:14:46 ]