Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mrbizon Corsa C Katowice | 2003-11-10 22:50:29 Moja corsa pali w cyklu mieszanym ok 6,5 ale na trasie jak jade tak lajtowo to jestem w stanie zejsc do 5 z hakiem. |
SEAMAN Opel Vectra A 1.7D Gliwice | 2003-11-12 19:04:09 Hmmm wiesz co wydaje mi sie ze to zalezy od tego jak przejezdzales swoje pierwsze kilometry.Generalnie auta juz nie trzeba docierac tak jak to bylo kiedys robione ale niektore elementy potrzebuja troche kilometrow aby sie spasowaly jak np rozne zebatki.Od tego moze zalezec pozniejsze zachowanie auta.Tak jak piszesz twoj samochodzik jest zwawy i fajnie sie kreci a inne sa bardziej molowate mimo iz to ten sam silnik.Efektem tego moze byc rozne spalanie.Pisales rowniez o czyms takim jak dreznie auta na pewnych obrotach.Ja mam w swoim cos takiego na okolo 2500 obrotow i w tedy silnik zaczyna dawac rezonans na chwilke na cale auto.Przyczyna tego jest niewywazenie jakiegos elementu i przez to dostaje drgan.Moglo to byc spowodowane jakims obiciem elementu przy rozbieraniu,itp.W kazdym badz razie pisz o swoich uwagach i informacjach jakich sie dowiedziales na ten temat.POZDROWKI 3 MAJ SIE ! |
SEAMAN Opel Vectra A 1.7D Gliwice | 2003-11-12 19:29:17 Aha no i zapomnialem jeszcze dodac cos na temat zaworow.Nie wiem dokladnie jak to jest w przypadku twojego silnika ale raczej juz we wszystkich ustawianie zaworow odbywa sie hydraulicznie i nie robi sie tego tak jak za czasow fiata i poldkow szczelinomierzem.Dlatego nie sadze zeby to bylo przyczyna dzwonienia. |
![]() Blady FIAT | 2003-11-18 08:25:17 Dobre wieści , po przejechaniu całego baku po mieście w trybie "OSZCZĘDNOŚCIOWYM" (straszna męka) autko spaliło 5,4 litra/100km!! Jazda tylko po mieście !! Poprzedni wynik 7 litrów/100km został osiągnięty na tych samych trasach na 3 pełnych bakach paliwa , zawze tankowanego na tej samej stacji .
Jak jeździć żeby tyle spalić ? dla jednych normalnie , dla drugich nie ...Otóz gaz dotykałem bardzo delikatnie , autko rozpędzałem do 3000obr , nie więcej , nigdy nie jechałem na luzie , zawsze na biegu . Cóż dla mnie taka jazda to nie jazda , max 90 km/h ... prawie żadnego wyprzedzania , a jako przedstawiciel handlowy zawsze się śpiesze . W pewnym sensie mit o układaniu się silników i komputerów został obalony , wszystko zależy od umiejętności i stylu jazdy . Wykorzystując przełożenia skrzyni biegów nie byłem "ostatni"w ruchu , no ale było nudno . Wole jednak spalić 6 litrów i mieć troche radości z jazdy ![]() |
![]() ewald Corsa C 1,2 16V Warszawa | 2003-11-21 08:10:05 Zwróć uwagę na to, jak przeprowadzane są testy. Spalanie podaje się w przedziałach od np 6,5 - 10 l. Mimo elektroniki, pozostaje duży margines naszego wpływu na spalanie (styl jazdy, jakość paliwa, temperatura otoczenia, jakość oleju itp...)
Tylko producent podaje konkretne wartości, które naogół się nie zgadzają. (w moim co prawda przypadku - uważam, że są zawyżone co do jazdy miejskiej) pozdrawiam i życzę miłego wkręcania na obroty... ![]() |
![]() DamianSz Forumowicz OPEL OMEGA B FL 2,5 ... Kędzierzyn - Koźle | 2003-11-21 11:07:27 Najważnieszy jest styl jazdy w tym roku odbył się rajd o kropelce w Czechach i wygrał kolo na OCTAVI 1,9 TDI przejeżdżając 100 kilometrów na 2,97 litra paliwa. Dane z AutoŚwiata. |