MotoNews.pl

Synchronizacja skrzyni biegów ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z wbijaniem 3-ego biegu ( 1-ego też ale to norma ) aby wszedł bez żadnych zgrzytów musze zredukować prędkość poniżej 60 km/h , to duży problem przy wyprzedzaniu . Nasuwa się pytanie ..czy skrzynia biegów się sypie, a może to norma bo tak po prostu jest przełożona. Czy może to ktoś potwierdzić na przykładzie swojego samochodu
Pozdrawiam

Takie zachowanie na pewno nie jest normą. Może padł synchronizator?

Objawy o których piszesz, wskazują właśnie na "sypnięcie się" synchronizatora

ja proponawalbym od sprawdzenia
1. stanu plynu w ukladzie sprzegla tak by miec pewnosc ze nastpeuje pelne wysprzeglenie
2. upelnic sie ze nie poluzowalo sie polaczenie mechanizmu zmiany biegow ze skrzynia
3. jesli powyzsze nie to z przykroscia mozna stwierdzic ze przyczyna lezy wewnatrz skrzyni biegow

ja też mam pewien problem ale z wrzyceniem biegu wstecznego, żeby go wrzucić samochód niemoże nawet powoli się toczyć, prędkość obrotowa nie może wynosić więcej niż 1000 obr/min
Co może w moim przypadku być winowajcą ?????

Wiktor

Dziękuje za rady .. to chyba rzeczywiście jest synchronizator . Sam skrzyninie rozbiore trzeba będzie poszukać zręcznrgo kowala

Cytat:
2003-11-12 15:05:17, Wiktor_ pisze:
Co może w moim przypadku być winowajcą ?????

Przecież wsteczny jest niezsynchronizowany i gdy auto nawet się lekko toczy to usłyszysz zgrzyt przy wbijaniu wstecznego... ale co do rzeczy mają obroty????

gdyby się toczył do przodu to tak ale chyba nie do tyłu wiem że wcześniej u mnie tak było a co do obrotów gdy naprzykład się zatrzymam i obroty jeszcze do końca nie spadną to nie mogę wrzucić wstecznego

Wiktor

Temat ten na forum był poruszany wiele razy.

Po zatrzymaniu samochodu wrzuć na chwilę 2kę, a zaraz potem wsteczny i będzie pięknie (za każdym razem).

równie dobrze to moge po zatrzymaniu się poczekać chwile i wsteczny wskoczy normalnie, dla mnie coś w stylu wrzucenia dwójki to bezsens mi chodzi o to co może byc przyczyną tego że niemoge odrazu wbić wstecznego, napewno cos musi bo wczesniej tego nie było

Cytat:
2003-11-17 21:27:46, Wiktor_ pisze:
równie dobrze to moge po zatrzymaniu się poczekać chwile i wsteczny wskoczy normalnie, dla mnie coś w stylu wrzucenia dwójki to bezsens mi chodzi o to co może byc przyczyną tego że niemoge odrazu wbić wstecznego, napewno cos musi bo wczesniej tego nie było

A olej w skrzyni to kiedy wymienialiśmy ? Nigdy ?

Zoltar żebyś wiedział że nigdy ale mam mały przebieg 87 tys. i niewierze żeby olej w skrzyni był winowajcą, u znajomego w xarze przyczyną harszczącego wstecznego była poduszka pod czymś tam.
Mysze chyba podjechać do jakiegos magika ........

Wiktor