Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-11-12 19:18:21 Mily, tak sobie czytam i przyznam się że pojęcia nie mam. Trzeba chyba w kodeksie poszukać i chyba tak zrobie bo czasem warto pokartkować kodeks i przypomnieć sobie to i owo |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-11-12 19:29:48 ![]() ![]() ![]() A tak nawiasem mówiąc to strasznie mnie wk... jak jedzie jakiś na łoś na źle wyregulowanych halogenach ![]() |
![]() Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-11-12 19:56:12 Wyrózniamy reflektory dalekosiężne i przeciwmgłowe. Dalekosiężne wspomagają "długie". Przeciwmgłowe przednie powinny byc umieszczone jak najblizej jezdni zeby dobrze spełniały swoje zadanie.One dają swiatło nie na długi odcinek,tylko dosc szeroki i krótki,w celu podswietlenie mgły od dołu,co ma poprawiac widocznosc.Mozna ich uzywac podczas ograniczonej przejzystosci powietrza i np na krętych drogach w terenie niezabudowanym. pzdr Grzesiek |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-11-12 20:17:30 mozna cala dobe, pod warunkiem obecnosci mgly.
uzupelnie jeszcze: tylnego p-mglowego uzywany gdy widocznosc jest PONIZEJ 50 m, w praktyce takiej mgly jeszcze nie spotkalem. spotkalem za to mase kretynow swiecacych mi p-mglowymi w galy na drodze. Wiec jesli ujrzycie za sona niebieska 07 trabiaca (2 trabki) i dajaca dlugimi (bluelite ![]() ![]() ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-11-12 21:29:19
jest dokladnie odwrotnie. Tylne=50 m i tego jestem pewien. Co do pzednich - na 80 proc. nier chce mi sie kodeksu teraz szukac. A na kretej - cala dobe, inaczej: nie jest powiedziane, ze tylko po zmroku. a worek "niewystarczajaca widocznosc" jest dosc pojemny. Mucha mi sie rowali na szybie i juz mam "niewystarczajaca" dopoki nie zmyje ![]() |
![]() Bartek-Lodz SYMPATYCZNY GOŚĆ 2xLancia Kappa 3.0 V ... Łódź | 2003-11-13 11:04:31 Kodeks Ruchu Droowego dopuszcza używanie świateł przeciwmgłowych (halogenów) - przód jeżeli jest ograniczona przejrzystość powietrza (mgła, zadymienie, w górach chmury, itp.) można ich używać zarówno na terenie zabudowanym jak i niezabudowanym pod waryunkiem oczywiście, że nie oślepiają innych użytkowników drogi. Co do świateł dalekosiężnych to można ich używać tylko poza terenem zabudowanym, przy czym światła drogowe można używać na terenie zabudowanym pod warunkiem, że ulice są nieoświetlone. |
![]() Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-11-13 23:09:53 1. zalezy jak są ustawione
2.tak ![]() ![]() |
![]() Nico SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Niva 2121, opel ... Poznań-Swarzędz | 2003-11-14 01:18:49 Nie wiem czy się powtórzę czy nie ale świateł przeciwmgłowych przednich możemy używać podczas zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej mgła opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami tj. art.30 Prawa o ruchu drogowym; oraz w warunkach dobrej widoczności od zmierzchu do świtu na oznaczonych drogach krętych tj. art.51 tej samej ustawy. I nie ma tam nic napisane odnośnie obszaru. Jeżeli te przyczyny lub warunki występują można używać przednich świteł przeciwmgłowych niezależnie od rodzaju drogi czy obszaru. I nie ma tam obowiązku wyłaczania tych świateł jeżeli nadjeżdżają samochody z przeciwka A tak na marginesie Mily jeżeli samochody przejeżdżają obok siebie w przeciwnych kierunkach to jest wymijanie a nie mijanie ![]() |
![]() Nico SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Niva 2121, opel ... Poznań-Swarzędz | 2003-11-15 08:26:12 W takim razie Góral proszę o wybaczenie ![]() |
![]() Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2003-11-15 12:37:53 Zostało ci wybaczone, Synu... idź i nie grzesz więcej... ![]() |