MotoNews.pl

Co zrobić żeby maluch łednie brzmiał

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Założyłem się z kumplami że przerobie tłumik malucha (stara puszka) tak żeby ładnie brzniał jak rasowy blid sportowy.... no i wpadłem bo kompletnie nie wiem jak mam to zrobić!!!!!!!!
Pomocy!!!!!!!

Cytat:
2003-11-12 21:16:42, Szpachel pisze:
Założyłem się z kumplami że przerobie tłumik malucha (stara puszka) tak żeby ładnie brzniał jak rasowy blid sportowy.... no i wpadłem bo kompletnie nie wiem jak mam to zrobić!!!!!!!!
Pomocy!!!!!!!

założyć strumienicę - to najpiekniejszy dzwięk jaki może wydawać malec

Zgadzam się z Porthose. To jest niepowtarzalny dźwięk.

Zależy co dla kogo jest ładnie...

Kolega ma wybebeszoną starą puche i wspawana końcówkę o średnicy takiej jak od jelcza.
Możesz popróbować...
np. na początek bierzesz przecinak i walisz młotkiem żeby w środku podziurwawić... albo powiercić dziury w puszce w różnych miejscach (pełna dowolność)...
do wiekszych przeróbek (wybebeszenie tłumika )trzeba mieć tylko sprzet (migomat) i juz jazda na całego

Tak wogóle to bez tłumika jest fajny dźwięk, przy schodzeniu z obrotów jak nascar... byłoby super gdyby nie "bul bul bul bul"

Cytat:

założyć strumienicę - to najpiekniejszy dzwięk jaki może wydawać malec

Ile Strumienica do malca kosztuje ????

Podłączam sie do pytania SzymonX. Ile taka kosztuje i czy dostanie się taką łatwo czy po jakis specach trzeba jeździc. Niechce kupować ale sie tak pytam z ciekawosci na przyszłosći ( po zimie)

strumienicę używaną można kupić za 100-150 zł z płytą mocującą... dźwięk jest piękny, ale do codziennej jazdy zbyt głośny /że o policji nie wspomnę - choć ja jeździłem długo, a mieszkam naprzeciwko komendy i ani jednej kontroli/. chociaż warto się pomęczyć dla takiego efektu

Cytat:
2003-11-12 23:46:04, widynek pisze:
a mieszkam naprzeciwko komendy i ani jednej kontroli/. chociaż warto się pomęczyć dla takiego efektu

przynajmniej bolida nie zdewastuja bezpieczniej jest Czesto go widze na chodniqu jak jade na pk

Cytat:
2003-11-12 21:16:42, Szpachel pisze:
Pomocy!!!!!!!

Cześć
Hmm powiedzmy że mam za sobą "prototypową" konstrukcje tłumika.
Nie wiem jak brzmi strumienica ale musze się pochwalić że dźwięk z "mojego" tłumika jest co najmniej porządany i nadaje się do jazdy na codzień.

Całą przeróbke robiłem na typie tłumiku w którym dwa ramiona łączą się w jedno (akurat taki miałem).Tłumik robiłem z mechanikiem "pasjonatem" który "popsuł nie mało juz tłumików aby mieć finalną przeróbke.

Po krótce jak to wygląda.Tłumik ma 3 przegrody.Liczmy że 1 to ta od strony rury wydechowej.Pierwsze co zrobiliśmy to wycięcie w 1 komorze zatyczki z sitkiem.Spaliny przemieszczaja sie z 1 komory bezpośrednio do 3.Koniec rurki łączącej te spaliny była zaslepiona także ta zaślepka także została wycieta. W 3 komorze były 2 krótkie rureczki którymi spaliny wędrowały z komory 3 do 2.Jedna z tych rureczek została zaślepiona, a druga ta powiedzmy wzdłużna do koncówki rury wydechowej zastapiona 2- 3 razy większą.Ostatnia rurka wylotowa z komory 2 bezposredni do rury wydechowej została zastapiona drugą rurką o 2 razy wiekszej średnicy.Do tego dorobiłem sobie końcówke z kwasówki i wypolerowałem ją-ale to juz są detale stylistyczne.

Dopisze że co do efktów w postaci osiagów to jeżeli można uznać że maluch w ogóle reaguje na zmiane tłumika, z 3 które mam tekla,przelot i przeróba na tym ostatnim jeździło mi się najlepiej(być może dlatego że sam go zrobiłem ale jednak
)
Ps.Jakby co to mam ten tłumik na zbyciu za 30 zeta

[ wiadomość edytowana przez: art126 dnia 2003-11-13 12:00:20 ]

liczy sie dzwięk czy to jak auto bedzie jeździło bo to dwie rózne rzeczy

Wiesz Łukaszc to zależy dla kogo.
Dla mnie liczy się jak jeździ, aczkolwiek lubie do tego gdy ładnie warczy i "słysze silnik"

Cytat:
2003-11-13 00:04:09, maniac pisze:

przynajmniej bolida nie zdewastuja bezpieczniej jest Czesto go widze na chodniqu jak jade na pk

od jakiegoś czasu już go tam nie ma a co do dewastacji - mamie kolegi kiedyś wbili łom w maskę../przeszedł na wylot aż do chłodnicy/ - także różnie to bywa... pod latarnią najciemniej jak to mówią

Masz tu linki do stron, na których możesz sobie wybrać rożne akcesoria.

Michael
Mag Sport - Lech Węglarski

a co myslicie o strumienicy michael od niej tez maluszek ma lepszy pomruk

Ja mam lepszy pomysł. Odprowadzić od silnika rury i spłaszczyć je na końcach. Ja tak u siebie zrobiłem i jestem bardzo zadowolony(Najlpiej jak silnik sam w sobie jest cichy to po takiej przeróbce nie będzie aż tak głośno).

ja mam strumienice i wydech tekli i nic specjalnego nie zauwarzylem w zmianie mijego bassu

Odkrec jedno kolanko tlumika, zajebisty glosik, mi sie odkrecilo dzisiaj ale robi furore w miasteczku

na odkreconym kolanku daleko nie zajade pierwszy patrol policji jest muj glosik nie ziemski to fakt ja proponuje wogule wypiepszyc tlumnik to dopiero bedzie hit

Nie lubię się powtarzać ale najleprzy odgłos to obcięty tłumik(u nasady) i same rury zgniecione na końcach<<>>

Gdzie w Warszawie można kupić TEKLE???? i za ile??
Bo znalazłem pod Halą Marymoncką ale za 118 zł!!!!!! chyba dużo!!??