MotoNews.pl

Ogień z tłumika!! jak to zrobić???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak mam ustawić zapłon, przerobić tłumik, cokolwiek żeby przy zchodzeniu z obrotów mój maluch strzelał prawdziwym ogniem z tłumika????

oho..wiejski tuning zawitał

weź sobie zrub jakiś wtrysk paliwa do wydechu, zapodaj jakąś świece zapłonową!!!!!!!!!!!!!!!!
PS: A tak poza tym to wszystko oki???

opozniaj zaplon i testuj,
tylko jak ma sie skorodowany wydech to jak dobrze pojdzie to sie rozleci,
Remiza's Exhaust System montuje profesjonalna firma tunerska CLUB-TUNING

Ja miałem zapłon na fazowany wałek - wiec jakies 3 stopnie.
Teraz mam normalnie ustawiony i zapłon jak jest na 3 szkoda uata odpalic.
Polecam bedziesz miał ładne bum bum bum .

Mój sposób to pusty Wupex + końcówka 80mm (tak jak mam teraz) i na redukcjach ogień.

ale po co tak kombinować ?
ja miałem EL seryjny silnik,zapłonu nie ruszałem,wzbogaciłem troche mieszanke,wybebeszyłem wupexa i samo strzelało (przy dyszy 115 i nie ruszanym gaźniku)...

p.s żebyś nie płakał potem że Ci dowód zabrali

[ wiadomość edytowana przez: BadGuy dnia 2003-11-12 23:07:11 ]

Cytat:
2003-11-12 21:20:54, Szpachel pisze:
Jak mam ustawić zapłon, przerobić tłumik, cokolwiek żeby przy zchodzeniu z obrotów mój maluch strzelał prawdziwym ogniem z tłumika????

sory ale mam nadzieje ze przy pierwszym strzale tym ogniem wydech Ci rozpier.... i nie bedziesz wiecej wpadal na takie .... pomysly

Koniu masz 100 % racje

pozdr.

Cytat:
2003-11-12 23:36:25, seba126 pisze:
Cytat:
2003-11-12 21:20:54, Szpachel pisze:

sory ale mam nadzieje ze przy pierwszym strzale tym ogniem wydech Ci rozpier.... i nie bedziesz wiecej wpadal na takie .... pomysly

pozdr.

to fakt

Najlepiej to rozpędzić troszeczke auto a następnie na wrzuconym biegu wyłączyć na chwilkę zapłon a potem z powrotem go włączyć. Efekt murowany, no i może tłumik stracisz nie wspomnę o wypadkach wyrwania szpilek z bloku

Kup sobie "potwora" WRC, rozbierz wydech, zrob taki sam w malcu i potem wypier... wuerke na złom a ogien zatrzymaj.
A tak poważnie (?) to chyba dobry efekt dało by extreme turbo bez blow-off

Koniu nie krytykuj chlopaka bo chce to zrobic za pomoca silnika

a z tego co pamietam ty to chciales zrobic za pomoca swiecy zaplonowej itp

pozdrawiam
Cichy

Cytat:
2003-11-13 07:16:43, Cichy_polonez pisze:
Koniu nie krytykuj chlopaka bo chce to zrobic za pomoca silnika

a z tego co pamietam ty to chciales zrobic za pomoca swiecy zaplonowej itp

pozdrawiam
Cichy

na szczęście szybko to sobie z głowy wybiłem

Moja zastava miala dzioore w tlumoku srodkowym wielkosci piesci...Jak ja chlostalem na benzynie, ogien zapier.........l z rury az milo....pusta puszka to recepta...

mozna, ale po co?
kumplowi w dfie ostatnio z drugiej strony walilo ogniem. z filtra powietrza

Moim zdaniem opóźnienie zapłonu i pusty wydech starczy, chociaż to troche odbiega od mojego gustu. Pozatym części dostaja mocno w dupe przy takim bajerku!!

Zaraz za pompa paliwa zrob rozdzielenie na 2 weżyki i jeden zakonczony dysza spryskiwacza sprowadz do rozbebeczonego tlumika razem z 3 dodatklow swiecą zapłonową (podłaczoną jak 2 posotałe) zapswaj w tlumiku. Powinno działać.

Bardzo fajny temat.
Nie wiem jak zrobić, żeby z tłumika "leciał" ogień, ale podam doskonały i wypróbowany przepis na dym.

Należy wykręcić po jednej szpilce z bloku silnika, w miejscu, gdzie przykręcone są obejmy tłumika, odpalić silnik i poczekać, aż się tłumik porządnie zagrzeje. GOTOWE. Nie wiem jak w innych maluchach, ale ja te otwory pod szpilki miałem przelotowe, dlatego się udało. Tryskający z bloku olej ładnie rozprowadzi się po nagrzanym tłumiku wytwarzając biały dym o dużym zagęszczeniu. POLECAM!!

Oto cały przepis. Należałoby jeszcze zainwestować w klikanaście litrów Selectolu (wersja ekonomiczna) lub droższego oleju. Ilość oleju uzależniona od czasu jazdy. Zajebisty efekt masz jak hamujesz i Cię ten dym wyprzedza! Staaary, no wszystkie laski Twoje!

[ wiadomość edytowana przez: KrzychuSTW dnia 2003-11-13 22:41:14 ]