MotoNews.pl

Oryginalny moduł TTE do nowej Toyoty Avensis D4D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem zainteresowany zakupem oryginalnego modułu(toyota Team Europe) do Avensis z silnikiem 2.0 D4D. W tym roku w oficjalnej gazecie Totyoty ( Toyota News 1/2003) ukazał sie artykuł reklamujący te wlasnie urządzenia, jednak nie było wymienionego tego, ktory mnie interesuje, czyli do silnika nowej Avensis o mocy 116 km i momencie obrotowym 280 nm. Sugerując sie tym artykułem postanowielm zadzwonic do ASO Toyota w Długołęce (koło Wrocławia). Tam odpowiedzieli mi, ze nie mają takich modułów, w ogóle nic nie wiedzą o module do nowej Avensis.... i ze w ogole w Europie wycofano sie ze sprzedazy urzadzen firmowanych przez TTE, ze wzgledu na istotne negatywne skutki dzialania wplywające na bardzo szybkie zużycie silnika. Cos mi sie tutaj nie zgadza, bo kilka miesiecy wczesniej sama Toyota podala, ze owe moduły nie powoduja zmian w warunkach gwarancji. Czy nie jest aby tak, ze pracownicy salonu nie próbowali mnie jedynie zbyć, nie będąc zorientowani w temacie? Czy wiecie cos na temat modułów do nowej toyoty avensis? Czy mozna kupic moduły oryginalne, wyprodukowane prez TTE? Jesl tak, to gdzie... i czy ich zamontowanie faktycznie nie spowoduje utraty gwarancji? Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje

Rzeczywiście TTE nie ma w swej ofercie modułu ani chipa do D4D w nowej Ave. Być moze przyczyną jest to, że chip ten można zamówić w salonie Toyoty. Nie wiem, czy jest to możliwe tylko przy zamawianiu nowego samochodu, czy takze później.
Ofertę "chipa do silnika diesla zwiększającego moc do 150 KM" (za 4500 zł) znalazłem na cenniku z Toyoty-Włochy w W-wie.

raczej straszą, co jak co, ale własnie firmowe moduły powinny być najmniej szkodliwe dla silnika! chyba że zrobili ten moduł źle i wycofali się z rynku, ale to chyba mało prawdopodobne..

Panowie z salonu nie znają się. Może nie wiedzą nawet że jest TTE. W Markach u Cygana też nie byli pomocni, nie mieli cennika i powiedzieli żebym poszukał w Internecie.

TTE nie jest popularne w Polsce bo oferuje drogie, ale dobre, rozwiązania. Centrala Toyoty chce to sprzedawać, a dilerzy zostająw tyle. Poskarżyć się? Przeczekać? Poszukać gdzie indziej?

jestem tylko cikaw jak załoze ten box pojade na hamownie i tych 150kucyków nie beeze widac co mi powidza panowie z toyoty?

Cytat:
Panowie z salonu nie znają się. Może nie wiedzą nawet że jest TTE

i to samo chcialem rzec, tak poporstu jest i najklepiej zadzwonic do centrali i wtedy bedzie wszystko jasne jak czarno na bialym, lub znalezc dystrybutora TTe i u niegho bezposrednio zamowic i podjechacv do serwisku by to zamontowali by gwarancjion nie stracic

ano
i zawsze głupia sytuacja, gdy okazuje się że wiem więcej niż ci ludzie co w Toyocie pracują

Cytat:
2003-11-14 13:51:04, CarinaGTI pisze:
najklepiej zadzwonic do centrali i wtedy bedzie wszystko jasne jak czarno na bialym, lub znalezc dystrybutora TTe i u niegho bezposrednio zamowic i podjechacv do serwisku by to zamontowali by gwarancjion nie stracic

To już lepiej załatwić sprawę przez centralę Toyoty, bo TTE takiego modułu ani chipa nie ma. A może po prostu nie chwali się nim na swojej stronie. Ale sprawdziłem, że na stronie Toyoty-Włochy też o takim chipie nic nie ma, choć w ich "papierowym" cenniku jest.

wiem ze V-tech wypusic box do d4d 116 duzo tańszy i raczej nie gorszy

Box (czyli moduł) to box, a chip to chip. Choć ostatnio zaawansowane moduły mniej ustępują chipom niż dawniej. A jeśli jeszcze coś, co w Toyocie-Włochy nazywają chipem w rzeczywistości jest modułem, to rozwiązanie V-techu może okazać się lepsze. Tylko jeszcze ta gwarancja...