Termostat (wkład) w 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W poniedziałek wymieniłem wkład termostatu w moim zagazowanym esperku na wcześniej polecany 92-107stC.
Teraz wiem co to znaczy jeździć dogrzanym samochodzikiem. Wszystkim zainteresowanym odpowiadam na pytania.

Przecież 1,5 ma dobre grzanie! Przynajmniej mój.

Mój niestety bardzo długo osiągał temperaturkę przyzwoitej pracy, a w czasie normalnej jazdy wskaźnik temperatutry nie podnosił się dużo ponad pierwszą kreskę. Teraz moment i dochodzi do połowy prawie skali i tak trzyma.

Wystarczylo wymienic na oryginalny bo poprostu miales uszkodzony.

Pewnie i był uszkodzony ale 85 st C w oryginalnym to moim zdaniem trochę mało. I tak musiał być wcześniej wymieniany ponieważ był to made in USA na 91 stC

Nie wiem ile jest stopni w oryginalnym, ale jest wystarczający w 200%. Przy -20 stopniach po przejechaniu 3-4 km z kratek wiało już gorącem... ale jeśli komuś za ciepło, to polecane są nowoczesne diesle. Kiedyś w AŚ był test. W większości było zimno.

nie mylmy ... z ogórem. W samochodzie miałem wystarczająco ciepło, a nie podobało mi się zachowanie wskaźnika temp. Teraz wiem, że jest jak powinno być. Stabila praca, prawie litr na setkę mniej bierze - nic dodać, nic ująć - tamten musiał być dobry

No to on napewno nie był. W dobrym wskazówka stoi na połowie skali (przy normalnych warunkach jazdy), ale tak jak napisałem ja i potwierdził Ptaszyna - nie ma konieczniości wymiany na inny - wystarczy standardowy.

Hej,
No to ja miałem termostat Made in USA wskażnik dochodził do pierwszej kreski, wymieniłem na jakiś koreański a wskazówka ledwo teraz dochodzi do pierwszej kreski a właściwie to jest poniżej, tylko jak stoję długo w korku to przekracza pierwszą kreskę ale potem włłącza się wentylator ? termostat? i spada poniżej, acha - i wymieniłem plyn chłodzący. Plynu nie ubywa . W samochodzie robi się szybko cieplo. No i co zrobić - jak dogrzać silnik? ja chyba włoże kawał tektury jak to kiedyś robiłęm w CC.
O i taki mój przypadek...(silnik 1,5)
PZDR

BOJKOT , to samo jest u mnie, raz mialem awarie, tzn wiatrak sie wlaczal i sie nie wylaczal, wymienili cos tam ( nie znam sie na mechanice ) Od zawsze wskazowka jak tylko wychodzila milimetr za pierwsza kreska to wlacza sie wentylator i schladza. Nigdy, przy spokojnej jezdzie, ostraj jezdzie, staniu w korku wskazowka nie wykroczyla za pierwsza kreske bo wiatrak od razu chlodzil.

wiec ja tez dzisiaj wymienilem termostat(z musu )
zalozylem 92-107 vernet czy jakos tam i pracuje mi tak samo jak oryginal przed padnieciem moze tylko szybcie temperatura idzie do gory
jak sie nagrzeje trzyma w polowie

a jak patrzylem na stary to tez pisalo na nim USA wiec takie byly oryginaly bo samochod jest u mnie od nowosci a ja go nie wymienialem nigdy
nie spojrzalem tylko na zakres temperatury

Cytat:
2003-11-13 08:44:42, heniob pisze:
W poniedziałek wymieniłem wkład termostatu w moim zagazowanym esperku na wcześniej polecany 92-107stC.
Teraz wiem co to znaczy jeździć dogrzanym samochodzikiem. Wszystkim zainteresowanym odpowiadam na pytania.

A jakie koszty?
U mnie normalnie wskazowka jest kilka mm pod pierwsza kreska i tylko w korkach wychyla sie delikatnie ponad, ale nie dochodzi nawet do polowy. Dosc dlugo sie zreszta nagrzewa chyba, bo po 3-4 km

koszt termostatu 30-40 zl
wymienic mozesz sam lub nastepne 30-40
i plyn na dolewke

A co daje wyzsza temperatura silnika?

niestety u mnie (1.5) termostat 97-102 nie zdał egzaminu, grzał się silnik w korkach i nie wyłączał wentylator, wróciłem do starego i jest dobrze

Cytat:
2003-11-13 21:51:48, RICO__ pisze:
A co daje wyzsza temperatura silnika?

Nie wyższa temperatura silnika, a wyższa temp. momentu otwarcia dużego obiegu

Daje to tyle, że silnik szybciej się nagrzewa, w praktyce spala dzięki temu mniej paliwa, nastepuje mniejsze zużycie materiałowe - temp. oleju ma tu decydujące znaczenie No i komfort, w aucie szybciej jest ciepło

Ot to wszystko

Pozdro.

Ostatnio dosc czesto widuje lanosy z takim platikowym czyms na grillu, czy do nas tez to mozna dostac?

Cytat:
2003-11-14 20:27:23, RICO__ pisze:
Ostatnio dosc czesto widuje lanosy z takim platikowym czyms na grillu, czy do nas tez to mozna dostac?

A gdzie to chcesz zamontować ?

Na dole na grillu ( tam gdzie halogeny )

Cytat:
2003-11-14 21:03:39, RICO__ pisze:
Na dole na grillu ( tam gdzie halogeny )

Nie ma takiego czegoś