| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2003-11-13 16:53:49 Cześć zauwazylem juz to kilka razy ze rano jak samochod zimny i chce wrzucic 2 to strasznie ciezko wchodzii jesli samochod sie toczy wolniutko to jedynka tez ciezko wchodzi????? ale wszystko znika jak sie rozgrzeje silnik i skrzynia tak powinno byc czy cos jest nie tak ????? [ wiadomość edytowana przez: zawa dnia 2003-11-13 16:54:27 ] |
ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2003-11-13 17:20:05 No wiesz to jest omega i ona ma silnik ulozony wzdluz samochodu wiec skrzyni nie widac z komory silnika i chyba bez kanalu sie nie obejdzie!!!!! ale dzieki za podpowiedz |
_Grzesiek_ Pełnoprawny Klubowicz Corsa B , był Senato ... Szczecin | 2003-11-13 18:09:39 Hihi Koledzy, to chyba Wasz a pierwszy samochód cooo? Wyjaśniam. To zjawisko normalne o tej porze roku zwłaszcza jak ktoś parkuje pod chmurką. Olej w skrzyni biegów gęstnieje tak że ciężko zaskakują synchronizatory. I jeszcze dochodzi sprawa chęci "pełzania" po puszczeniu sprzęgła kiedy skrzynia jest na luzie. Dopiero po uzyskaniu odpowiedniej tem. jest OK.
Aha jeszcze jedno. Od wielu mech. i też tych co pracowali w niemczech dawnymi czasami skrzynie zalewali olejem do przekładni automatycznych(są mniejszej gęstości) I ja w swoim tak miałem jak kupiłem manuala a była prosto z za zach. granicy. Zimową porą lekko wchodzą biegi a zaszkodzić nie zaszkodzi. [ wiadomość edytowana przez: GregD dnia 2003-11-13 18:20:18 ] |
ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2003-11-13 18:18:27 GregD po pierwsze nie jest to moj pierwszy samochod po drugie jezdze nim juz 3 lata nigdy tak ciezko nie chodzila 2 a ze olej jak jest zimy to jest gesty to wie kazdy a po trzecie nie parkuje pod chumrka tylko w garazu i tyle !!!!! |
_Grzesiek_ Pełnoprawny Klubowicz Corsa B , był Senato ... Szczecin | 2003-11-13 18:29:40 Przepraszam , mam nadzieję że Ciebie(Was) nie uraziłem, ale takie odniosłem wrażenie. Sam przyznaj że po przeczytaniu Twojego postu można tak sądzić. Sorry jeszcze raz. Ale w dalszym ciągu twierdze że to (naszczęście) w Twoim przypadku sprawka oleju. Proponuje wymiane na taki jak pisałem poniżej. Będziesz zadowolony a i skrzynka napewno odetchnie z ulgą
PS A kiedy go wymieniałeś? |
ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2003-11-13 19:01:42 Nie masz za co przepraszac bo sie nic nie stalo a post moze i troszke glupawy ale wole sie upewnic niz pozniej bulic mechanika za naprawy |
Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-11-13 22:23:32 Witam
Ja w zeszłym roku wymieniłem olej w skrzyni. Sprawa wygląda tak że dzisiejsze oleje są lepszej jakości i mają lepsze parametry niż te stosowane jeszcze kilka lat temu. Więc wymiana choć niekoniecznie wskazana przez producenta jest czymś co moze uprzyjemnić życie i nam i skrzyni. Koszt 2 litrów oleju to jakieś 80 zeta zaś wymiana to było chyba 20 czy 25 zeta w Carmanie. Trzeba przyznać że trochę to poprawiło sytuację w moim przypadku. Jednak nie do końca więc chyba jest jeszcze inny powód cięższego wrzucania biegów a szczególnie 1 i 2. PZDR Vincent |
JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-01-10 22:41:22 Ano problem jest w tym, że zimno się zrobiło i koledze mróz przetestował skrzynie biegow. Niezależnie od stanu pierścieni synchronizatorow i samych synchronizatorow, oleju w skrzyni nikt pewnie nie wymieniał. Prponuję zacząć od wymiany oleju na dobry najlepiej taki co jest w automatach, a następnie sprawdzić sprzęgło, czy nie ciągnie, znaczy czy prawidłowo rozłącza. Natomiast można się ratować stosując następujące sposobiki z minionej epoki:
1- po wciśnięciu sprzęgła odczekać chwilę, lekko przyciągnąć wajchę jakby się probowało wrzucić II-kę i wkładać jedynkę 2- po ruszeniu z I-ki przy wkładaniu II-ki wcisnąć sprzęgło dwa razy, raz, przy wyjmowaniu I-ki drugi, kiedy wajcha jest na kuzie, tak się zmieniało biegi w skrzyniach niesynchronizowanych, może jak pogadasz z tatą lub dziadkiem to ci nawet zrobi instruktaż Pozdr, Janusz |
Grynio VECTRA Oleszyce | 2004-01-10 23:10:25 No niestety masz juz pewnie nieco wyrobione synchronizatory. Najczesciej wlasnie siada 1 i 2 bo najwiecej kilosow macha sie na 4,5. Ja w przeciwienstwie do poprzednika nie zalecam zmiany oleju w skrzyni (niejeden mechanik mi powtarzal ze w nowszych skrzyniach sie nie wymienia oleju) ale uzupelnienie stanu. Ja w kadecie kiedys uzupelnialem bo przy wymianie sprzegla troche sie wylalo mobilem syntetyczym do skrzyn, jest czerwony i jak dotad nie mam problemu ze skrzynia a kadeciak ma ponad 200tkm |
Slawek BMW E36 Szczecin | 2004-01-10 23:16:40 Dokladnie tak, producent (Opel) nie zaleca wogole wymiany oleju w skrzyni recznej,
za to co ilestam (chyba 15 albo 30 tysiecy) trzeba sprawdzic poziom i uzupelnic... Takze sprawdz to a jesli problem nie minie to skrzynka do regeneracji albo wymiany |
mrbizon Corsa C Katowice | 2004-01-11 00:02:20 Kysu2 mówimy oczywiście o Corsie C??? Też to przerabiałem- wszyscy mechanicy (nei tylko w ASO ale również w nieautoryzowanych serwisach Opla) mówili mi, że "te typy tak mają". Rada: wymiana mechanizmu zmiany biegów (a właściwie wstawienei zestawu naprawczego). Koszt niezależnie czy w ASO czy w prywatnych warsztatach oscyluje w granicach 300 zł, bo nie ma zamienników tylko orginały GM. Jeden plus ASO to to, że jak pogadasz i będziesz pewny siebie Pozdrawiam |
Grynio VECTRA Oleszyce | 2004-01-11 00:08:11 On ma Corse B wiec nie tedy droga .... hihihi, czyzby w C byly kiepskie skrzynie ?? mysle ze to raczej odosobniony przypadek bo jak dotad slysze tylko dobre opinie o C [ wiadomość edytowana przez: grynio dnia 2004-01-11 00:10:13 ] |
mrbizon Corsa C Katowice | 2004-01-11 00:22:05 Grynio niestety nei jest to odosobniony przypadek 1. SKRZYPIĄCE WYCIERACZKI- są straszne - wg gości z ASO jakieś niemieckie mózgi zle dobrały twardość gumy 2. PRZYGASAJĄCE ZEGARY 4. STRZELAJĄ NAPINACZE PASÓW 5. DELIKATNIE ZAMONTOWANA OSŁONKA ZDERZAKA PRZEDNIEGO hmmmmm... przestała odpadać po przykręceniu do zderzaka- póki co się trzyma 6. METALICZNE DŹWIĘKI NA WYBOJACH. może przeguby? 7. SKŁADANIE SIEDZEŃ. JĘZYCZKI POTRAFIĄ SIĘ ZACIĄĆ - JAK KAŁASZNIKOV , RAZ NA JAKIŚ CZAS. 8. PROBLEMY TZW POWAŻNE Z PRZEKŁADNIĄ KIEROWNICZĄ - nei przerabiałem u siebie, i mam nadzieję jeszcze nieprędko się o tym przekonam 9. Problemy ze skrzynią biegów. Ciężko wchodzi jedynka i dwójka.. 10. Słabe klocki hamulcowe- to nie wina mojej jazdy ale faktycznie są lipne- u mnie wymiana przy 24 tyś km Jak widzisz trochę dużo, choć większość to małe defekty wynikające z niedopracowania, ale czasami bardzo upierdliwe. W mojej corsie do tej pory wystąpiło 6 z 10 rzeczy przeze mnei wypisanych (corsa za 11 dni kończy 2 latka w moich rękach- jestem pierwszym właścicielem). [ wiadomość edytowana przez: mrbizon dnia 2004-01-11 00:23:29 ] |