MotoNews.pl

[Polonez] - podsufitka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak (czym) przykleić opadający materiał podsufitki (chyba do styropianu) ?
Oczywiście najlepiej bez demontażu.

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-01-19 23:30:15 ]
[ powód edycji: Tytuł zmieniałem ]

Cytat:
2003-11-17 11:54:54, kasztan pisze:
pewnie już było, ale wyszukiwarka wiadomo co.

Jak (czym) przykleić opadający materiał podsufitki (chyba do styropianu) ?
Oczywiście najlepiej bez demontażu.

JA kleiłem na kropelkę ale musiałem zdemontować podsufitkę.

Klejem POLIURETANOWYM lub POLIMEROWYM lub do klejenia steropianu (taki sam klej) Najwazniejsze ze niepozostawia żadnych plam i szybko schnie. Patent sprawdzony. Nieużywaj żadnych klejów typu: Butapren lub inne na bazie kauczuku bo zostawią paskudne plamy.

Nałóż klej na materiał równomiernie aby ten nasiąkł i po kilkunastu sekundach dociśnij do steropianu. NAstępnei najlepiej dociskać materiał po całości wałkiem malarskim twardym lub wałkiem do tapet, ewentualnie ręcznikiem frotte.

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2003-11-17 13:25:04 ]

tak czułem, że "moje" 2 polonezy nie są osamotnione w tym problemie.
Dzięki.

Ma problem jak w temacie , czym przykleic tkanine do styropianu , zeby estetycznie wyglądało ??
Ma ktos jakis patent??.

Z tego co wiem to butapren rozpuszcza styropian i nie radził bym tym kleic. Kiedyś kleiłem podsufitówke bo ją całą w wannie wymyłem i się prawie cała rozlazła. Ale kupiłem klej do styropianu przeźroczytsy i gęsty (chyba do kasetonów był) i trzymało bardzo dobrze nie mówiąc o tym że nie było tego charakterystycznego zapachu. Więc ja bym odradzał. Taki klej dostaniesz w chemicznym i nie kosztuje dużo.

Oczywiście że butapren nie wchodzi w gre bo rozpuszcza styropian, tak jak napiał FLOYD "biały klej do kasetonów" dostępny w każdym markecie budowlanym

czyli poprostu klej poliuretanowy

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

A u mnie podsufitka jest przykręcana śrubami i jeszcze na dodatek przybita gwoździami.
A co do klejenia, to najlepszy klej do kasetonów.

Rany boskie gwoźdiziami? To z czego ten dach jest zrobiony ?
Z drewna ?

A u mnie jest przytwierdzona zszywkami z pistoletu!! Może i je widać, ale tak naprwde jak spojrzysz w górę dopiero. A poza tym mozna sobie jakoś sensownie rozplanować ułożenie zszywek Np FSO Auto Klub

Witam wszystkich.
Potrzebuje wiadomosci czy dostane gdzies podsufitke do Poloneza.
Mam autko z 83 i moja jest juz do.. syc zuzyta. Czy ktos potrafi mi pomoc ? Szukalem na paru szrotach , ale nic nie znalzlem.

[ wiadomość edytowana przez: Ramzes_II dnia 2005-05-24 22:29:53 ]
[ powód edycji: Temat :) ]

Hmmm...
Uderz do klubowiczów z Łodzi np. Gucio może on coś wie na ten temat /szukaj w - lista klubowiczów/

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2005-05-24 20:55:12 ]

Witaj.
W kwestii podsufitki zwróć się od goldrs'a - ostatnio przerabiał podobny problem więc z pewnością przysłuży ci się jakąś radą.

Słuchajcie potrzebuje pomocy. Mianowicie poszukuje podsufitki do mojego polonezika. Moja juz jest stara i ostatnio cholernie sie opuscila. Probowalem ja przykleic ale lipa. Moje autko to rok 1983.
Ma moze ktos cos takiego ?

jeszcze okolo 2 tygodnie temu moglbym zalatwic podsufitke z MR93 czyli 10 lat mlodszą, ale juz autko skonczylo jako zyletki

Czy ktoś wie gdzie można kupić materiał obiciowy podsufitki (coś w rodzajuj weluru czy pluszu) w kolorze kremowym, bo chciałem wymienić tę tkaninę w Borewiczu? Stara i tak się sama odkleiła, a mycie "Wezyrem" niewiele poprawiło jej wyglad.

dominik kiedys moj kumpel kupił w Leroyu materiał jakiś i zrobił sobie podsufitkę , przy czym nie był to identyczny materiał tylko podobny, dodatkowo to był jakiś skrawek który mu wymiarowo wystarczał i kupił to za jakies grosze

zabieram sie dosyc powaznie za renowacje mojej rakiety 84' teraz przyszla kolej na podsufitke bo moja aktulana jest troche obwisla - bardziej teraz przypomina baldachim niz podsufitke samochodowa a pozatym nad glowa kierowcy jest ciemne pole tak jakby poprzedni kierowca jezdzil w kapeluszu i tarl nim o sufit . postanowilem ja wymienic ale nawet nie wiem jak ja wymontowac jak to sie robi itp , czy podsufitka to plyta pod dachem czy moze ta tkanina jest przyklejona bezposrednio na blache. byl bym wdzieczny za pomoc , mozektos juz to robil, mam zamiar naklejic tam alcantare ( koles ma syntetyczna na allegro
alcantara ) pozniej chce zrobic tak samo tlnie slupki itp . i jaki klej byl by najlepszy .

aha i jak myslicie ile metrow kwadratowych bedzie na to potrzebne?