Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Darus TOYOTA DRIVER Lexus IS300 Wrocław | 2003-11-19 21:23:01 Critki..gumki za 25zł ? ![]() ![]() Nie no ale popieram, dobre rozwiazananie. |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2003-11-20 16:13:21 jako spec od wycieraczek powiem ze najlepsze wycieraczki to Champion i Bosh - innych bym nie kupił
Są jeszcze Valeo Silencer - ale tak na prawde to niedowierzam firmioe valeo ![]() Na Boshach jeździłem 3,5 roku - super sprawa (choć wg zaleceń specjalistów z prasy branzowej moje Boshe wykonały 350 % normy ![]() ![]() ![]() Champion - to klasa sama w sobie - grafitówki - zbiorą nawet błoto z suchej szyby i bez narzekania i bez piszczenia ![]() Jeśli masz przyhienować i kupić szajs - to weź Norauto - tanie i zjadliwe.... Co do wielkości (długości) wycieraczek - nie sugeruj się fabrycznymi wycieraczkami... Fabryka z reguły daje za krótkie pióra.... Najlepszy sposób - to wziąść centymetr/miarke czy co kolwiek z podziałką ( ![]() jak bedziesz miał wymiary i odległości - wtedy bedziesz wiedział o ile dłuzszą wycieraczke możesz kupić ![]() Jak ładnie wysztko wymierzysz - to możesz mieć o wiele wiekszą czystszą powierzchnie szyby Co do wycieraczek ze spoilerem - on przydaje sie tylko przy wiekszych prędkościach i tylko wtedy gdy wycieraczka jest długa... PS raz na jakiś czas warto zdjąc wycieraczki, zabrać je do domu i wymyc w gorącej wodzie i wyszorować szczotką, aby wygrzebać cały bród z gumek ----- efekt jest taki ze dłużej bedziesz jeździł na tym samym koplecie, zaoszczedzisz kase, a na szybie nie bedą sie tworzyły pólkoliste mokre stróżki ![]() [no i znóff sie rozpisałem] |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-20 17:37:42 ja polecam wymienic na BOSHowskie( jescze mnie nie zawiodly od poczatku dostania prafka) cena za kompelt 55zł i dwa spojlery(po jednej dla kazdej heh)0 ![]() ![]() |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-11-20 21:01:13 Chyba się wyłamię z trendu chwalenia "firmowych" wycieraczek.
Przećwiczyłem wiele drogich piór w poprzednim aucie i nie zdawały rezultatu. Owszem czyściły dobrze, ale tylko moją kieszeń. Aż przypadkiem trafiłem na polski produkt firmy Motgum (www.motgum.com). Miałem w Hondzie - były super. Jak kupiłem nowego Yarisa, to też po 2 miesiącach wymieniłem wycieraczki, bo oryginalne były do niczego. Teraz mam w Yarisie 2-gi komplet i jestem z nich naprawdę zadowolony. Cena - za komplet do przodu dałem ostatnio 30zł i to w FeuVert, gdzie nie jest wcale tanio. Spróbujcie - koszt niewielki, a może ktoś z Was także miło się zaskoczy jakością tego produktu. Uwaga: nie odnoszę żadnych korzyści materialnych w związku z polecaniem produktów tej firmy na Forum - po prostu jestem z nich zadowolony ![]() ![]() |
![]() Lapa TOYOTA DRIVER Toyota Yaris 1,0 3d Gdynia | 2003-11-20 21:42:04 Dzięki za info. Ciekawy jestem tylko jak kupujecie te Bosche bo z tego co widziałem to sprzedają komplety po 2 sztuki takiej samej długości!!!
|
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-21 10:03:26 No właśnie, u mnie różnica pomiędzy lewą i prawą wynosi 10 cm. Kiedy chodziłem z lewą (z piórem) do sklepów, to były albo o 1 centymert dłuższe (takie bym wziął), albo o 1cm krótsze - ale tylko w kompletach. W ASO Toyoty twierdzą, że sami chcieliby mieć jakieś zamienniki, bo klienci narzekają na ceny, a jak ktoś z nich by miał zamiennik, to pół Warszawy pojedzie ![]() ![]() |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2003-11-21 10:10:12
Nie, nie zawsze (na szczęście) - ale ja i tak bym wziął Championy |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-11-21 10:12:23 Jackal, czy wymiary wycieraczek do Twojej Corolli są takie:
L 600S P 410 (S - oznacza spojler). Jeśli tak, to ponownie polecam www.motgum.com. Na stronie jest katalog wycieraczek. Nie są one uniwersalne, tylko dedykowane do konkretnego modelu samochodu. Sam sprawdź ![]() Poza tym kupuje się je na sztuki, nie w kompletach. |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2003-11-21 12:15:24
Qrcze nie rozumiem w czym wy macie problem... bierta kasiore i go do sklepu po wycieraczki i git je ![]() A od biery mozna kupic same gumki i zmienić - ostatnio nauczyłem sie to robić (umiejętnie) - i żadnego problemu nie ma Z tego co pisze Jackal - to nie ma na rynku piór wycieraczek do Corolli... To co one maja takiego że nie można kupić? Jeśli super nietypowe i mega specjalistyczne mocowanie - zrozumiem (ale na 100% tak nie jest - bo w zasadzie wszystkie firmy są ujednolicone) Jezeli nie ma dokladnie tego wymiaru , to sie bierze o centymetr dłuższe, a najlepiej maxymalnie jak najdłuższe (na zasadach które opisywałem wcześniej) A jak nic nie nada - to wymienić samą gumke i bedzie muzyczka grała jak nigdy (ciężkie to jak diabli, ale ja już sie nauczyłem - to moge pomóc ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-21 12:20:18
wiekszosc tak, ale w swojej carince tez nie mam dwoch identycznych, i kupilem bez problemu ![]() |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-11-21 12:22:53
No jak nie ma, jak właśnie napisałem, że są ![]() |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-21 13:01:24 Przeglądam ofertę Motgumu i nie widzę wycieraczki tylnej, masakra!
Są, ale tylko w ASO - IMHO zbyt drogie. Niewidzę powodu żeby płacić więcej niż 40-60 zł za komplet, bo i tak wymieniam wycieraczki raz na rok, czyli nawet najtańsze i najgorsze wystarczą. Miesiąc temu nie znalazłem nigdzie zamienników, teraz widzę je w ofercie Motgumu tylko gdzie mam to kupić??? Przez Internet? Ja chcę wziąć w sklepie wycieraczkę, pójść do samochodu, zamontować i jeśli pasuje wracam do sklepu i płacę, w przeciwnym razie oddaję wycieraczkę. Wymiana gumki to ostateczność, bo mi w ASO powiedzieli, że w tym modelu Corolli nie dali rady tego zrobić, to co mam być od nich lepszy ![]() |
![]() martinskorpio Toyota Yaris (poszła ... Bytom - Ruda Śląska | 2003-11-21 13:18:23 Ja ostatnio wymieniałem u siebie, nie w aso oczywiście, a więc tak w Bytomiu w jednym sklepie z częściami raczej do samochodów made by fiat... są wycieraczki na pojedyncze sztuki z różnymi długościami. Yaris ma pióra o długości 50cm dłuższa.. krótsza 34cm, kupiłem dłuższą o normalnym wymiarze.. tzn 50, a krótszą miałem wybór albo 33 albo 35 centów wybrałem krótszą aby nie wyszła za obrys szyby. Oczywiście grafitowane gumki, komplet wszelkich zapięc do każdego pióra (tzn 4 czy 5 szt w każdym piórze)... a co najlepsze cena... 8,50 zyla za sztukę... a dobrze zbierają.. polecam, dla zainteresowanych spojrzę jaka to firma. Coś nie jestem pewien czy nie ABCO..tyle wiem że to niemieckie a nie jakis chiński badziew, sprawdzę i dopiszę, pozdrawiam ![]() |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-11-21 13:35:54
To racja, do mnie też nie ma i nad tym ubolewam. Ale chyba większe znaczenia mają jedna przednie wycieraczki, zresztą ich dotyczyło pytanie.
Nie wiem, jak długo są wycieraczki do Corolli, ale do Yarisa były już na pewno półtora roku temu. A co do kupna - już pisałem - ja kupiłem w FauVert (taki samochodowy McDonads), inne to Carmann itp. Ale widziałem wycieraczki tej firmy także w małych podmiejskich sklepikach motoryzacyjnych - a to ze względu na ich bardzo przystępną cenę. Celem moim było zasygnalizowanie, że można kupić tanie i dobre pióra do Toyoty. Nie będę nikogo zmuszał - Jackal - do szukania ich po sklepach. Ani nie odradzę nikomu kupna Boscha. Każdy kupuję, co uważa za najlepsze, technicznie i ekonomicznie. Ja wybrałem i przedstawiłem tylko mój wybór jako pewną alternatywę. That's all! |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-21 17:00:20
I o to chodzi, nie obrażaj się. Ja szukałem z NorAuto, FauVert i Carmanie i nie było. Szukałem z Geant, Auchan i innych wielkich halach - nigdzie nie było zamiennika do Corolli '02 -> Teraz będę wiedział czego szukać, miłego weekendu. |
![]() Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-11-24 08:40:34 Ja mam Boscha - kupilem komplet - jedna dluzsza druga krotsza. |