MotoNews.pl
1 Paruje mi płyn chłodniczy w Ładnej 2107! (31091/12)

Paruje mi płyn chłodniczy w Ładnej 2107!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdy samochod sie nagrzeje, nawet po przejechaniu ok 3km na postoju z pod maski unosi sie para! (fajnie to wygląda na w korku ) Nie wiem o co chodzi!
Czy jest to przyczyną układ zapowietrzony? Jak go odpowietrzyć?

Pomóżcie, bo sie na płyn nie wypłace!!!

[ wiadomość edytowana przez: Mopej dnia 2003-11-19 22:11:40 ]

[ wiadomość edytowana przez: Mopej dnia 2003-11-19 22:13:48 ]

Witaj
albo masz gdzieś pękniety przewód gumowy, czy obluzowaną opaskę metalową, albo musisz wymnienic korek w chłodnicy, albo chociaż go dokręcić porządnie

hej witam-miałem podobnie- wystarczy odkrecic korek i poczekac az płyn w chłodnicy zrobi "blu blu"-pusci bąbelki i zakrecić u mnie poskutkowało ale nie wiem czy u ciebie jest dokładnie to samo

hihihi fachowaterminologia

"Blu blu"- tp odpowietrzenie układu.
Ja proponuje jednak sprawdzić przewody, chłodnice i korek, bo tam sie moze robić "psssssssssssssssssss".
A my raczej nie chcemy tego psssssssssss pssssssssssss

Tak co do tej fachowejterminologii to jestem za. hihi

posciskaj tez reka gumowe przewody. Mnie kiedys przetarlo sie pod obejma i w pewnych warunkach (np scisnieciu) sikal jakby ze strzykawki. Niby nic, ale plynu ubywalo... moze masz to samo? Obejrzyj dokladnie okolice obejm one czasami maja brzegi jak zyletka i tna nasze przewodziki....

a jeszcze tak banalna spreawa jak szczelnosc zbiornka wyr?
mialem w polonezie taka akcje, ze nagle na jego boku pojawila sie dziurka. Skad - nie wiem. Po prostu tak jakby sie plastik rozszedl... moze to wcale nie takie wyjatkowe bylo???

Mi też paruje, a właściwie bycha parą na max. U mnie są pęknięte wejścia do chłodnicy, na które wsówa się gumowe rury.
Ciekawe czym to uszczelnić bo chyba taki uszczelniacz w proszku dolewany do chłodnicy nie pomoże na tak duże nieszczelności.
janisz

janisz: to sie naprawia w zakladzie naprawy chlodnic albo jak masz zdolnosci i palnik to sproboj sam zalutowac.
Pozdro.

Cytat:
2003-11-19 22:10:57, Mopej pisze:
Gdy samochod sie nagrzeje, nawet po przejechaniu ok 3km na postoju z pod maski unosi sie para! (fajnie to wygląda na w korku ) Nie wiem o co chodzi!

Mopej, a czy działa ci prawidłowo wentylator? Nie wyobrażam sobie żeby aż tak po 3 km się płyn zagotował. A jeśli działa to w/g mnie masz niedrożną chłodnicę i nie ma prawidłowego obiegu płynu.
Andrzej

Janisz mozesz to zalatac poxilina, tylko musi byc suche.

Cytat:
U mnie są pęknięte wejścia do chłodnicy, na które wsówa się gumowe rury.

ja polutowałem samemu. Gdy masz palnik to jest moment. W przypadku planika acetylenowo tlenowego trzeba uważac ,zeby nie stopić chłodnicy . No i trzeba do tego mieć kwas do lutowania i trochę cyny.
Poxylina nie będzie odpadać po nagrzaniu się??

ja mialem podobne jaja jak odebralem samochod od mechanika, stanalem kolo Carrefoura na swiatlach i kupa dymu spod machy, zjechalem na pobocze, awaryjne a tu przewody nie podokrecane i lalo sie na silnik, wylalo mi kolo 3 litrow, podokrecalem to na ulicy i zjechalem jakos do domu, przyjechal kolega i podjechalismy na stacje po nowy plyn, a kolo carrefoura zostala plama, z korkiem tez mialem jaja bo puszczal ale go odkrecilem i jeszcze raz mocno przykrecilem i juz jest ok.

eehhh nie chce teraz wyjmować tej chłodnicy a potem zalewać spowrotem płynem. Poczekam, na wiosne ją oczyszcze, polutuje, pomaluje. Teraz zawale jakimś klejem glutowatym czy innym badziewiem.

Nie chce zasmiecac forum, wiec nie bede tworzyl nowego watku A mam tylko male pytanie - byc moze banalne dla was, ale... przeciez nie od razu kazdy musi wszystko wiedziec tym bardziej jak sie mialo wczesniej malo skomplikowanego w budowie malucha
Wiec tak - jak w Samarze wymienic plyn chlodniczy ? Nie dolac, bo to juz wiem, ale wymienic tzn. scislej mowiac jak pozbyc sie starego ?
Tylko bardzo prosze o opis jezykiem najprostszym z najprstszych, bo inaczej szkoda waszych klawiatur, bo i tak tego nie zrobie Z gory dzieki !
PS Przy okazji - jak bede zmienial to ile litrow nowego mam kupic ? I jak wleje to wlac pelno czy wystarczy niewiele ponad minimum ?
Pozdrawiam

Witam, ja tak spuszczałem ale w 2107:
-ściągnij dolnego węża z chłodnicy(zdejmij opaskę i pociągnij za niego )
-odkręć śrubę na bloku jest koło czujników cisnienia oleju i temp. cieczy chłodzącej(klucz 10 albo 13 nie wiem jak w samarze)
Chyba na tyle
Wlej miedzy min a max i kup dwie banie po 5l u mnie tyle weszło ale mam gaz a on powiększa układ chłodzenia

W klasyku pondto jest przylutowany kranik ...trzeba jednak uważać, bo zwykle łatwiej go ułamać niż odkręcić . Dwa klucze , jeden przytrzymuje, drugi kręci i powinno się udać. No i ta śruba w bloku do kompletu i pewności.

Wymiana płynu w Samarze.
1. Odkręć korek ze zbiornika wyrównawczego i otwórz zawór nagrzewnicy.
2. Odkręć korek w chłodnicy, przy alternatorze (Uwaga! Nie zachlapać alternatora. Zdejmowanie osłony silnika nie jest konieczne.), odkręć korek w bloku przy sprzęgle (moze być to nieraz trudne, a często nic stamtąd nie wycieknie ).
3. Jeżeli mało płynu zeszło (u mnie np. w ten sposób schodzi około 2 - 3 litrów ) pozostaje zdjęcie z króćca przy silniku przewodu doprowadzającego płyn do nagrzewnicy (nagrzewnica jest najniżej) i skierowania go na dół.
4. Dla pewności po zakręceniu korków w chłodnicy i w bloku dmuchnac pare razy w zbiornik wyrównawczy, co opróżni układ z resztek płynu. Zamocować przewód.
5. Nalać nowy płyn przez zbiornik wqyrównawczy, tak aby jego poziom przekraczał o 3 cm kreskę MIN.
6. Odpalić silnik. Można czekać na postoju aż silnik się rozgrzeje lub wstępnie nakrecić korek i przejechać się. Gdy termostat otworzy duży obieg (oba przewody chłodnicy gorące) lub lepiej właczy sie wentylator ostrożnie odkręcić korek. Ewentualne powietrze zostanie wypchnięte. Po ostygnieciu silnika ewentualnie uzupełnic płyn.

Wymiana płynu przy zimnym silniku. Pojemność układu chłodzenia silnika wynosi 7,8 litra. Mi w ten sposób udaje się wymienić 6,5 - 7 litrów płynu.
Pozdrawiam, Krajnik

I wlasnie o takie wyjasnienie mi chodzilo - WIELKIE DZIEKI KRAJNIK ! Pozdrawiam !