MotoNews.pl

Waga części, zamówienie w Skorpionie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Czy ktoś wie ile waży aluminiowy tłumik końcowy i środkowy(z jednym tłumikiem)? Pytam bo chciałbym zrobić małe zakupy w Skorpionie i nie wiem czy zmieszcze się w 20kg. Mam zamiar zamówić te tłumiki, 3 cylinderki, przewody hamulcowe na przód, uszczelki do gaźnika, emblemat deski rozdzielczej i kierownicy, 2 korbki do szyb, lampe oświetlenia silnika, obejme tłumika, palec aparatu zapł, kopułke, podłoge koła zapasowego(to jest chyba jakieś obicie a nie wycięty kawałek karoserii no nie?), poduszkę tłumika, przewód giętki filtru powietrza.
Ile to wszystko może ważyć?

P.S.
make peace not war

Jak na moj gust to w 20 kg powinienes sie zmiescic

sam wydech moze byc kolo 10 kg. srodkowy zwykly wzialem na taka wage wedkarska i wyszlo cos kolo 5-6 kg... ta waga to badziew, a tlumik alu powinien byc lzejszy....

cylinderki tez swoje waza, reszta jest lekka. Mozesz nieznacznie przekroczyc 20kg - obawiam sie....

a podloga kola zapasowego to ta BLACHA w ktorej kolo stoi. TO ELEMENT karoserii, nie zadna wykladzina. To ta rynienka z otworem u dolu, ktora lubi zardzewiec, jesli otwor ten masz zatkany....

Spoko. Ciekawe ile wytrzyma wydech z aluminium...
A zamawił ktoś już w tym sklepie tak duże elementy?

Janisz, to jest tłumik aluminowy, czy pokrywany aluminium?? Mi sie wydaje, że to drugie.
Cytat:
a podloga kola zapasowego to ta BLACHA w ktorej kolo stoi. TO ELEMENT karoserii, nie zadna wykladzina. To ta rynienka z otworem u dolu, ktora lubi zardzewiec, jesli otwor ten masz zatkany....

fakt, tylko, że ona rdzewiej nawet przy drożnym otworze
p.s. też szykują mi sie zakupy w Skorpionie - myślę, ze z wysyłką nie zapłace nawet połowy tego, co zapłaciłbym w pilskim sklepie.

Janisz, nie ma tłumików aluminiowych do Ład. Są natomiast tłumiki aluminiowane - czyli pokrywane aluminium (prawdopodobnie galwanicznie - ale nie wiem - nie jestem metalurgiem).
Andrzej

Ale pamietajcie, ze te ceny sa netto.

U nas w Bialymstoku praktycznie tyle samo sie placi w hurtowni.

Ja tez nawet z podatkiem i przesyłką zapłace o połowe mniej.
W wawie w hurtowni tłumików pokrywany aluminium kosztuje ok 70zl a w skorpionie 35 chyba. Ciekawe ile kosztował by z nierdzewnej?

nie wiem jak teraz ale wcześniej Skorpion przywoził części do sklepu na Banacha więc może warto poczekac troche i odebrać prosto od kierowcy w wawie ??
zapytaj kiedy bedą ... ja kilka razy od nich brałem i nigdy za przesyłke nie płaciłem .
proponuje też zadzwonic do Płocka porównać ceny... oni są w wawie co tydzień więc też nie powinno być problemu z dowozem części ...

a co to za sklep jest na Banacha? co jest w Płocku?

W Płocku jest hurtownia Moto-Car.Jej własciciele byli u nas na zlocie we wrzesniu ubiegłego roku.
Al.Jachowicza 10A
tel/fax 24 2687662
24 2683371
motocar4@plocman.pl

A na Banacha to nie wiem

o to bliżej niż z krakowa. mają może www?

o ile mi wiadomo Płocka firma nie posiada strony www.
a na Banacha jest sklep z częściami do łady ... jest tam od zawsze

Nie słyszałem o tym sklepie. Wiem tylko o tym na radzymińskiej i jagiellońskiej. To tam na Banacha mają części o ile mniejwięcej droższe od tych w skorpionie? Ma ktoś tel. do nich?

Taki tlumik jest zwiniety z 2 warstw blachy (jedna stalowa, druga alu). Jako czlowiek stykajacy sie z korozja zawodowo mam mieszane uczucia. Aluminium w kontakcie ze stala tworzy ogniwo (roznica potencjalow elektrochemicznych) i po pewnym czasie bedzie to korodowac samoistnie. Lekkie nadbudowki okretow (aluminium, magnez lub stopy) musza byc galwanicznie oddzielone od pokladu.
Jasiu

ups właśnie odpowiedzieli

[ wiadomość edytowana przez: janisz dnia 2003-12-03 20:43:07 ]

Cytat:
2003-11-22 15:26:24, janisz pisze:
(...)Ciekawe ile kosztował by z nierdzewnej?

lepij chopie nie pytej!

ja ostatnio szukalem i znalazlem nawet. Wiec w Lodzi ostatni tlumik to od 220 zeta - az do ponad 500. Zaeznie od koncowki. Za doplata jest nawet dwururka podwojan, czyli jakos tam odchodzi i masz po dwie rury z kazdej strony - jak w jagu czy innym lexusie. ale to juz cena zaporowa, a docodza jeszcze jakies tam mocowania, robocizna... z 1000 jak nic. Jakby dolozyc reszte rury z nierdzewki, to chyba drozej od autka by wyszlo. Chyba, ze tak duza jest dopata za napis remus czy walker....
ale jakby kto chcial, to na gieldzie sa nalepki po 5 zl

wiesz nie chodzi o marke. taki wydech jest nieśmiertelny a moze mógłby go wykonać jakiś prywaciarz.

Cytat:
2003-12-03 22:03:59, janisz pisze:
wiesz nie chodzi o marke. taki wydech jest nieśmiertelny a moze mógłby go wykonać jakiś prywaciarz.

hm... jakby mial na wzor... ale mysle, ze jefdnostkowa produkcja to i tak spory koszt... robocizna... material... nie wiem, czy jednak nie byloby drozej od "markowego"... chyba, zeby dorwac taki wydech, zanim ktos na nim logo nabije

Wiesz jak zwykły tłumik kosztuje 30zl to koszt zrobienia takiego, jakbyś przyniósł cieciowi rure ze stali nierdzewnej i pare blach i dał mu 50zl to chyba dużo by się nie zastanawiał.