Omega 2.0+temeratura HELP!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mama kombi w automacie z 89 roku icos ostatnio zaczeła mi sie ostro grzac! pojezdze troche i juz ma 100 stopni, a podszas dłuższej jazdy przy wyłączonym ogrzewaniu temeratura potrafi wzrosnąć nawet do 115 stopni!wymieniłem termostat na nowy ale nie pomogło!może ktoś wie co trzeba zrobić?a moze moze byc taka temeraturka?a moze ktos ma instrukcje do takiego samochodu????POMOCY!!!!!!!!!!!

witam

sprawdz poziom plynu,moze masz chlodnice zapchana lub uszkodzona uszczelke pod glowica ewentualnie napisz cos wiecej o tym zjawisku

pozdr.

Witam!

W okresie wakacji miałem podobne objawy, co prawda w MV6, ale myślę że to nie ma wpływu.

Po wymianie chłodnicy (byłem do tego zmuszony gdyż miała ona nieszczelność ) zmieniła się temperatura. Przedtem miałem 95-100 st. a przy włączonej klimie nawet 105 st .
Teraz mam ok. 95-97 st i wszystko jedno czy klima jest włączona czy nie.

Morał
Stara chłodnica oprócz nieszczelności musiała być już gdzieś zapchana i napewno duuużo gorzej oddawała ciepło niż nowa.

Teraz mam z tym spokój

niedawno chłodnica mi pękła ale skleiłem i jest jak narazie ok!Ale pomyślę nad wymianą!ale to pewnie jakies 800 złotych!troche duzo!ale bez tego sie nie obedzie!dzięki za pomoc!

Witam )
Mysle ze przyczyna moze tu byc chlodnica zapchana jak i uszczelka u mnie np.w Omesi siadlo Wisco i rowiez miala okolo 100 stpni jak jezdzilem.Po wymianie tempreatura utrzymuje sie miedzy 90 a 95 C.Co do chodnicy to uzywka w dobrym stanie kosztuje 250 zl .Przynajmniej ja task kupilem.
pozdrawiam serdecznie

Na razie nie rzucaj sie na wymiane niczego. Jak masz kumpla z drugą omą to stancie buzkami do siebie i pusc prowizoryczny kabelek od swojego czujnika temp. do niego (on musi miec wlączony zaplon) i zobacz ile jest u niego. Mialem taki klopot z poprzednią bestią c20ne 87r. i tam pokazywało mi zawsze 120 a czasem na maxa. Spłoszyłem sie jak diabli i tez chcialem od razu cos wymieniac. Po sprawdzeniu okazało sie ze na drugiej omie było 90.
P.S. W liczniku są diody ,które mogły sie zje......
Jak u kumpla bedzie to samo...to szukaj chłodnicy....ok200zł (używka oczywiście) .Zmieniałem w swojej tez automat. Pamietaj one sie roznią od zwykłych !!!!

a co to jest wisco?kurcze nie znam nikogo kto by mniał taką omegę!a może być 2.0 z manualna skrzynia?

Wisco pot wiskoza wel wentylator wiskozowy czyli wentylator chłodnicynie elektryczny a napędzany paskiem klinowym załącza się automatycznie po nagrzaniu silnika jeśli działa bo często sie wiskoza lubi psuć Apropo temperatury to u mnie w c 20 ne też czasami tak raz w miesiącu bestja ma takie zagrania ze grzeje sie do 110 a jak wyłacze silnik i odpale to jest ok nie wiem może termostat sie "zawiesza" póżniej jest cały czas ok tylko czasami sie tak robi nie wiem dlaczego

Leon dziekuje za wytłumacznie
Co do tego co mowisz to moze to byc termostat ja wymienilem jakis czas temu na nowy i wisco na nowe i temp trzyma sie jak pisalem ponizej.)Nawet jak jest podduszana hehehe )
Pozdrawiam

Termostat nówka oryginał wymieniony we wrześniu i trzyma super narazie to stało mi sie tak tylko 2 razy raz jak byłupał ok 30 st a raz w nocy na rozgrzewajacym sie silniku temp zewn ok 0 st w obydwu przypadkach wystarczy tylko wyłączyć silnik i odpalić i dalej jest cały czas ok.