Wyswietlacz biegów..problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ofercie firmy mavi.com.pl mozna znaleśc cyfrowy wyswietlacz biegów...bajer znany z aut WRC..zreszta samo urzadzenie jest opisywane w nowym "WRC".

Problem polega na tym ze przystosowane jest ono do silnikow na wtrysku..tzn z pełna elektronika...

w odpowiedzi na mój mail, firma mavi twierdzi ze nie ma problemu z autami gaznikowymi...jedyne co trzeba zrobic to....

Cytat:
Niestety jesli chodzi o Pana samochód może być mały problem.
Żeby podłączyć monitor musiałby Pan kupić czujnik prędkości.
Zapina się go linke od prędkościomierza.
Należy zdjąc linke , wpiąc czujnik i załóżyc ponownie linke.
Jesli będzie czujnik to nie powinno byc problemu z montażem,

..a wiec tylko czujnik....

..no tak..ale czy ktos dokładnie wie o co im chodzi..co to za czujnik, i gdzie taki dostac??

napewno z jakiegos shrou..ale z jakiego samochodu i jak to wyglada...

jakies pomysły...

Orientujesz sie moze ile takie "cudo" kosztuje ?

normalnie 220pln;]

w nowych licznikach stosuje sie takie halotrony
ktore impulsuja podczas jazdy
niema tam linki tylko kabelki a uklad scalony juz sam dobiera wskazanie licznika do predkosci obrotowej na wale czyli na wyjsciu

wiec jesli zmienisz w np. tojocie gumy z 13" na 17"
mozesz elektronika korygowac blad pomiaru
(niewiem czy wystarczajaca wytlumaczylem)

co do twojego problemu wiem ze firma ford produkuje
takie przystawki uniwersalne ze wkrecasz ja do skrzyni tam gdzie normalnie linke a w top ustrojstwo dopiero linke

P.S.
kumpel wlasnie przerabia ten problem

Cytat:
co do twojego problemu wiem ze firma ford produkuje
takie przystawki uniwersalne ze wkrecasz ja do skrzyni tam gdzie normalnie linke a w top ustrojstwo dopiero linke

....a mozesz sie dowiedziec szczegóły?

takie ustrojstwo mozna kupic z katalogu standlera (nie wiem jak to sie pisze)

Kurcze kombinujecie jak koń pod górę. Wystarczy pojechać do gości którzy montują taksometry i oni mają takie przystawki do prędkościomierzy. Myślicie że jak inaczej by działały te nowe elektroniczne taksometry??

P.S. Brat taksiarz to się wie coś o tym Poza tym będę robił z jego taksometru haldę do malca jak wprowadzą te kasy fiskalne

Niech mnie tylko ktoś oświeci jak na podstawie prędkości samochodu można określić na jakim biegu jedzie . Bo ja głupi zawsze myślałem że można jechać na różnych biegach z tą samą prędkością. Mało tego, sam już jechałem 40km/h na II-ce, IV-ce i nie tylko, więc czegoś tu nie kumam. Czy jakaś elektronika w tym wyświetlaczu porównuje prędkość samochodu z prędkością obrotową silnika czy jak . To już nie trzeba kombinować z czujnikami przy skrzyni??

To bajeranckie urzadzenie oblicza z predkości i obrotów silnika na którym biegu jedziesz.. najpierw je programujesz czy jakoś tak. wszystko jest dokładnie opisane w WRC

Ja sobie zrobiłem cosik takiego, alel czujniki mam umiezczone będe miał przy lewarku na kontraktronach i magnes na lewarku. Elektronike mam juz zrobiona tylko nie mam czasu założyć

[ wiadomość edytowana przez: LoRd_S dnia 2003-11-24 22:07:26 ]

Lord_s skoro masz coś takiego zrobione to zapodaj artykuł z dokładnym opisem.Myślę że chętnych byłoby co nie miara

Wiesz troche mi głupio bo "wszystko dla klubu" ale to moje jedyne zrodlo dorobienia do pensji z hipermarketu wiec raczej...

Cytat:
2003-11-24 20:37:26, Poochaty pisze:
Lord_s skoro masz coś takiego zrobione to zapodaj artykuł z dokładnym opisem.Myślę że chętnych byłoby co nie miara

No, fajnie by było bo też nad podobnym myśle. Planuje zarzucić temet na elektrodzie.

Cytat:
2003-11-24 21:14:42, LoRd_S pisze:
Wiesz troche mi głupio bo "wszystko dla klubu" ale to moje jedyne zrodlo dorobienia do pensji z hipermarketu wiec raczej...

Spytam więc wprost - ile?

Normalnie 65zł (bez kontaktronów), ale dla membersow mozemy pomyśleć o ...

Cytat:
2003-11-24 22:06:18, LoRd_S pisze:
Normalnie 65zł (bez kontaktronów), ale dla membersow mozemy pomyśleć o ...

Magnes i kontaktrony hmmm... - no to sygnały już mam, teraz tylko element wykonawczy. 65 to układ z wyświetlaczem? Pomyśl o membersach . Jaki wogóle jest koszt kontaktronów, bo do tej pory miałem tylko z odzyku ? Ciężko jest wykonać cały ten układ czujników?

Moze 55zł?

I tak niechcacy wkradła się reklama Sami chcieliście

kontraktory kosztuja od 1zeta w gore zalezy od wielkosci

No to będziem kombinować. Gdzieś czytałem że obsługa takiego wyświetlacza nie jest taka trudna. 50zeta to dla mnie jak na razie kupa kasy, ale mam programik do symulowania takiego display'a, wiec na razie sam popróbuje. Ale dzieki wszystkim za pomysł, bo już zapomniałem że od dawna chciałem coś takiego zrobić

Kilka schematów tego urządzenia było w któymś numerze "Elektronika dla każdego" czy jakoś tak, jak znajdę to wrzucę.

takie "elektroniczne" czujniki predkosci sa o ile sie nie myle w poldkach truckach nowych cena jednego to chyba 300zyli ale sa tez takie urzadzenia do hald wlasnie najlatwiej w off-roadowych sklepach szukac cena takiego urzadzenia to najtaniej wiedzialem za 60pare zyla a takie markowe to okolice 100zyla... bawilem sie troche w temacie hald i czasami lepiej zapakowac czujnik indukcyjny gdzies do wahacza czy obudowy piasty i lapac jakis wirujacy metalowy element.
Jednak system pokazany przez kolege ktory to robi na kontaktronach jest spox tylko pytanie czemu takie duze te pudla
Ja zrobilem analogiczny system (takze na kontaktronach) do motocykla (tam jest "sekwencja" ) to cala elektronika zajmuje 2x3cm.