Przedstwiam się i od razu pytanko...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!

Niedawno nabyłem Omegę A Caravan : 2.4, automat, grzane lusterka, klima...

To tyle chwalenia się , a teraz pytanie(jeśli już było to sorry, ale wyszukiwarka nie działa-(( )
- potrzebuję wymienić olej w skrzyni i mam problem z filtrem: w ASO chcą kosmiczne pieniądze, a w intercarsie mają filtry do skrzyń zestwionych z silnikami 2.0 i 3.0(a do mojego nie ) - nie byli w stanie mi powiedzieć czy takowy będzie pasił, ale może ktoś z Was wie czy filtr jest ten sam, albo gdzie w okolicach W-wy można nabyć takowy filtr?

Po pierwsze: który rocznik? od września 91r. (wg. książki "Obsługa i naprawa -Opel Omega) skrzynie AT25 są bezobsługowe (dolewa się jednynie, w razie ubytku, olej Dextron II). C24NE powinien posiadać tą samą skrzynię co C20NE więc ew. filtr od 2,0 powinien pasować, ale nie karać jeśli się mylę... Z tego co wiem to w Omegach były montowane skrzynie AT25 i AT35... dobrze mówię? Mega co ty na to? Bedzie pyffko? czy łbie?

NIE PRAWDA!! (SYSKIE AFTOMATY JEŻDŻONE NA MINERALU SĄ NA PEWNO OBSŁUGOWE) a czym się niby różnią skrzynie po wrześniu 91 ( wg mnie tym że ASO nie umie wymieniać oleju w aftomatach i mają problem z głowy)
taki olej się po prostu starzeje i zmienia swój skład chem. a tego ani AR25 ani tym bardziej AR 28 nie znosi (przeciąganie na biegach, spóżnione reakcje na zmianę biegu itp)
zaleca się wymianę co 60 tyś + filtr+ mycie magnesów i w grę wchodzi tylko tzw wymiana oleju dynamiczna (o tym to już szpece od aftomatu Ci opowiedzą)

rocznik ' 90, skrzynia typ AR25, "podtyp" KH(dane z tabliczki), z tego co mi w aso powiedzieli jest to nowsza skrzynia - elektroniczna, cokolwiek miałoby to znaczyć( to mój pierwszy samochodzik z automatem)

rocznik ' 90, skrzynia typ AR25, "podtyp" KH(dane z tabliczki), z tego co mi w aso powiedzieli jest to nowsza skrzynia - elektroniczna, cokolwiek miałoby to znaczyć( to mój pierwszy samochodzik z automatem)

A Dextron jest minerałem? Bo jak tak to w sobocie po wypłacie jake na wymiane a jak nie? i po ch... piszą takie bzdury w literaturze? Skrzynie po 91, różnią się budową... czym dokładnie jeszcze nie wiem... ale powinni wiedzieć to szpece od aftomatoof...

pozdr.

Witaj

coś ostatnio wysyp Bestii z silniczkiem 2.4
bardzo mi się to podoba, bardzo mi się to podoba

w kwestii skrzyni ( i nie tylko ) z pewnością nasi klubowi spece coś Ci doradzą

daj znać jaka dzielnica Warszawy, moze kiedyś wpadniemy na siebie a może zorganizuje się jakieś małe spotkanko
kilku już nas tu jest

pozdrawiam
Sagittario

p.s. czekamy na fotki Omegi

mieszkam na starówce, a zdjęć jeszcze nie mam, poza tym zanim popstrykam zdjęcia to wypadałoby troszkę blaszki poprawić( nadkola...) i jakiś bardziej twarzowy kolorek zafundować...

dexron II na pewno jest mineralny

Potwierdzam Dextron II i III to oleje mineralne. Literek GM ok20zł. Wchodzi go ok 6-7 l (zalezy jak kto potrafi spuscic). Do tego filtr proponuje od BMW jest prawie identyczny tyle, ze dużo tańszy(z uszczelkami 130zł -śmiech). Jaka b-mka to nie wiem... o tego jeszcze komplet uszczelek pod dwie miski.
P.S. Masz dwie czy jedną miske ???? To istotne. W Łodzi jest firemka Opel-Center gdzie Ci wszystko powiedzą (0-42 643-33-69).
Skrzynie po 90 róznią sie chociażby tym ze są 4 a nie 3 biegowe !!!

były automaty trzybiegowe? hmm... cóż ja moge w tej sytuacji... MEGA!!

wydaje mi się, że mam dwie miski(dawno nie zaglądałem pod samochód), dzięki za namiar na speców.

Ja Ci polecam serwis Olczaka w Nadarzynie pod Warszawą on jest profesjonalistą jeśli chodzi o każdy typ skrzyni automatycznej! Zresztą wszystkim posiadaczon auta z automatem polecam odwiedzić jego stronkę tam jest opisana większość problemów, oto namiary: http://olczak.home.pl/autoservice/index3.html
Pozdrówka!
Tylko OMEGA to mój prawdziwy KOLEGA!!!

w ramach wyjaśnień... są dwa typu automatów w Omedze: AR25 i AR35. Oba cztero- biegowe. Po wrześniu 90r. produkowane były skrzynie 4L-30E (GM), wcześniej AW03-70 (japońskiej produkcji). Nowsza ma dwie miski olejowe, starsza jedną.

i też typ AW03-71 oczywiście montowane w "nierozrusznikach"

produkcja firma AISIN

P.S.
moim zdaniem skrzynie nie do zdarcia!!!! (wytrzymała u mnie w senatorku z przebiegiem 240 tyś testy na długość śladu opon na asfalcie i ilości dymu spod kół to jak byłem młody i...)
opony spaliłem a skrzyni nie

"Młody_Omega" a co ty na to ,ze ja mam japońską....ale Made in France.......

Cóż ja moge w tej sytuacji żec drogi Yoosefie... napijmy się

moja wiedza w tym momencie się kończy

pozdr.

Ty Mlody jakis niedopity jestes ostatnio ?? Co post to wzmianka o browarze

DrA, jeden wieczór w twoim towarzystwie wystarczy na jakiś czas... ale od zlotu minęło już kilka tygodni... więc coś trzeba wykombinować...